Tradycyjna sałatka jarzynowa

sałatka jarzynowa sałatka warzywna tradycyjna
  • Marcin
  • 9 marca 2020

Stały bywalec w każdym domu – tradycyjna sałatka jarzynowa. Szczególnie chętnie przyrządzana przy okazji Świąt Wielkanocnych ale i Świąt Bożego Narodzenia, jednak jest również doskonałym dodatkiem do niedzielnego śniadania czy śniadania do pracy. Przygotowanie jej to prościzna, z którą każdy da sobie radę a smak, na pewno przypomni nam to co jedliśmy u swoich mam i babć.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 5 średnich ziemniaków,
  • 2 pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • 1 średni seler,
  • 10 cm kawałek pora,
  • 1 jabłko,
  • 4 jajka,
  • 3 średnie ogórki kiszone,
  • 150 g groszku konserwowego,
  • natka pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

sałatka jarzynowa
sałatka jarzynowa
sałatka jarzynowa
sałatka jarzynowa
sałatka jarzynowa
sałatka jarzynowa

WYKONANIE


Tradycyjna sałatka jarzynowa

  1. Ugotuj ziemniaki z dodatkiem soli. W osobnym garnku ugotuj włoszczyznę (pietruszkę, marchewkę, seler) z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Uważaj, żeby nie rozgotować warzyw; po ugotowaniu powinny być jeszcze lekko twarde.
  2. W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo.
  3. Poczekaj aż ugotowane warzywa i jajka wystygną. Gdy będą już chłodne można zacząć je kroić. Ugotowane warzywa pokój w kostkę (0,5 x 0,5 x 0,5 cm) i wrzucaj do dużej miski.
  4. Dodaj do ugotowanych warzyw pokrojone w taką samą kostkę jajka, obrane ze skórki jabłko oraz ogórki kiszone.
  5. Kawałek pora najpierw pokrój wzdłuż, zostawiając z jednej strony kawałek ok. 1 cm w całości. Dopiero po pocięciu na paski, krój w kostkę trochę drobniejszą niż reszta składników.
  6. By tradycyjna sałatka jarzynowa była “kompletna” dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz odcedzony na sitku, groszek konserwowy.
  7. Całość dopraw solą i pieprzem oraz dodaj majonez i musztardę. Dokładnie wszystko wymieszaj, jednak rób to w miarę delikatnie by nie pomiażdżyć składników w szczególności warzyw. Wystarczy, że będzie mieszać całość, do połączenia wszystkich składników.
  8. Tak doprawiona sałatka jarzynowa jest gotowa do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę
  • sitko

CENNE RADY

  1. Do sałatki możesz wykorzystać warzywa z gotowania dowolnego wywaru czy rosołu.
  2. Gotową sałatkę możesz przechowywać w lodówce do 4 dni. Po tym czasie zapewne się popsuje.
  3. Jeżeli nie masz kawałka pora, możesz dodać do sałatki małą cebulę, pokrojoną w drobną kostkę.

SPOSÓB PODANIA

Sałatka jarzynowa może być samodzielnym daniem albo dodatkiem np. do kiełbas, kanapek czy świątecznych dań. Z reguły podajemy ją w misce, tak by każdy mógł nałożyć sobie samodzielnie, tyle na ile ma ochotę. Niemal obowiązkowo powinna być podawana z chlebem, najlepiej domowej roboty, np. chlebem razowym czy chlebem dosłownie jak z piekarni.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!