domowa pizza Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

Pizza. Domowa. Najlepsza!

Uwielbiam! Pizza to jedno moich ulubionych przysmaków a do tego również )nieskromnie mówiąc) danie popisowe. Dopracowałem ją do perfekcji, by sprawiać sobie jeszcze większą przyjemność z jedzenia. Największym atutem pizzy jest jest prostota i możliwość wykonania na wiele sposobów. Ta w tradycyjnej wersji, na pszennym cieście drożdżowym otrzymuje charakter i smak, dzięki składnikom, które na niej wylądują. A tutaj pole do popisu niczym nie jest ograniczone. Ja jednak skłaniam się ku klasyce, ponieważ kładę na pizzę, te składniki, które są powszechnie stosowane i lubiane. O szczegółach za chwilę. A teraz pozwól, że Ci coś jeszcze powiem. Nawet najlepsza pizza na mieście, nie będzie tak dobra jak ta wykonana w domu! Wypróbuj mój przepis, a na pewno się nie zawiedziesz!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • ciasto:
  • sos pomidorowy:
  • pizza:
    • 5 plastrów ulubionej szynki lub salami (ok. 70g),
    • 10-15 zielonych oliwek,
    • 6-7 suszonych pomidorów,
    • 1 mała cebula,
    • 100 g tartego sera (np. mozzarella),
    • 1 łyżeczka suszonego oregano.
  • inne pomysły na dodatki:
    • warzywa i owoce:
      • pieczarki,
      • ostre papryczki,
      • rukola,
      • czarne oliwki,
      • kukurydza,
      • groszek konserwowy,
      • ananas,
      • żurawina,
      • ogórek kiszony lub konserwowy,
      • brokuły,
      • kapusta pekińska,
      • fasola czerwona,
      • papryka,
      • marchewka,
      • por,
      • pomidorki koktajlowe,
    • mięsa:
      • boczek,
      • kiełbasa,
      • mięso a’la kebab,
      • kabanosy,
      • szynka parmeńska lub szwarcwaldzka,
    • ryby i owoce morza:
      • tuńczyk,
      • owoce morza (np. krewetki),
    • sery:
      • oscypek,
      • ser feta,
      • ser pleśniowy typu „Lazur”,
      • ser Camembert,

(ilość produktów dla przygotowania 1 pizzy, to jest 8 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotuj ciasto na pizzę, według przepisu Ciasto na pizze – mój tajemny przepis i odstaw do wyrośnięcia.
  2. W czasie, kiedy ciasto będzie rosło przygotuj sos pomidorowy, zgodnie z przepisem Mój podstawowy sos pomidorowy. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Przygotuj składniki na pizzę. Wszystkie produkty z zalew, wyłóż na sitka by ociekły. Szynkę pokrój w mniejsze kawałki, oliwki w plasterki, suszone pomidory w paski a cebulę w półplasterki.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj dalej zgodnie z przepisem, a na końcu uformuj placek. Połóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  5. Posmaruj go przygotowanym i wystudzonym sosem pomidorowym.
  6. Zacznij układać składniki, ja zawsze na początku kładę mięso, potem warzywa i wszelkie dodatki.
  7. Na końcu posyp całość startym serem, np. mozzarellą. Na sam koniec posyp pizzę suszonym oregano.
  8. Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni i ustaw program góra-dół. Gdy piekarnik się nagrzeje włóż do niego pizzę.
  9. Piecz pizzę przez 8 minut.
  10. Po tym czasie wyciągnij ją z piekarnika i podziel na części. Pizza jest gotowa!

Pizza. Domowa. Najlepsza!

pizza
pizza
domowa pizza Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

MIEJ POD RĘKĄ


  • sitka,
  • blaszkę do pieczenia,
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY


Nie kładź na pizzę zbyt wiele składników, optymalnie jest dodać do niej maksymalnie 5-6 składników. Ciasto musi „oddychać”, inaczej wyjdzie zakalec.

SPOSÓB PODANIA


Pizza sama w sobie smakuje doskonale. Możesz ją jednak jeść z dowolnym dipem lub sosem (np. sosem majonezowo-pomidorowym, sosem pomidorowym lub czosnkowym). Niektórzy polewają ją dobrej jakości oliwą z oliwek. Zatem podawaj jak tylko masz ochotę! Pamiętaj tylko, że najlepiej smakuje ciepła:)

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl