Pizza. Domowa. Najlepsza!
Uwielbiam! Pizza to jedno moich ulubionych przysmaków a do tego również )nieskromnie mówiąc) danie popisowe. Dopracowałem ją do perfekcji, by sprawiać sobie jeszcze większą przyjemność z jedzenia. Największym atutem pizzy jest jest prostota i możliwość wykonania na wiele sposobów. Ta w tradycyjnej wersji, na pszennym cieście drożdżowym otrzymuje charakter i smak, dzięki składnikom, które na niej wylądują. A tutaj pole do popisu niczym nie jest ograniczone. Ja jednak skłaniam się ku klasyce, ponieważ kładę na pizzę, te składniki, które są powszechnie stosowane i lubiane. O szczegółach za chwilę. A teraz pozwól, że Ci coś jeszcze powiem. Nawet najlepsza pizza na mieście, nie będzie tak dobra jak ta wykonana w domu! Wypróbuj mój przepis, a na pewno się nie zawiedziesz!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 1 porcja ciasta przygotowana według mojego przepisu – Ciasto na pizze – mój tajemny przepis
- sos pomidorowy:
- 100 ml sosu pomidorowego, na przykład przygotowanego według mojego przepisu – Mój podstawowy sos pomidorowy
- pizza:
- 5 plastrów ulubionej szynki lub salami (ok. 70g),
- 10-15 zielonych oliwek,
- 6-7 suszonych pomidorów,
- 1 mała cebula,
- 100 g tartego sera (np. mozzarella),
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
- inne pomysły na dodatki:
- warzywa i owoce:
- pieczarki,
- ostre papryczki,
- rukola,
- czarne oliwki,
- kukurydza,
- groszek konserwowy,
- ananas,
- żurawina,
- ogórek kiszony lub konserwowy,
- brokuły,
- kapusta pekińska,
- fasola czerwona,
- papryka,
- marchewka,
- por,
- pomidorki koktajlowe,
- mięsa:
- boczek,
- kiełbasa,
- mięso a’la kebab,
- kabanosy,
- szynka parmeńska lub szwarcwaldzka,
- ryby i owoce morza:
- tuńczyk,
- owoce morza (np. krewetki),
- sery:
- oscypek,
- ser feta,
- ser pleśniowy typu „Lazur”,
- ser Camembert,
- warzywa i owoce:
(ilość produktów dla przygotowania 1 pizzy, to jest 8 porcji)
WYKONANIE
- Przygotuj ciasto na pizzę, według przepisu Ciasto na pizze – mój tajemny przepis i odstaw do wyrośnięcia.
- W czasie, kiedy ciasto będzie rosło przygotuj sos pomidorowy, zgodnie z przepisem Mój podstawowy sos pomidorowy. Odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj składniki na pizzę. Wszystkie produkty z zalew, wyłóż na sitka by ociekły. Szynkę pokrój w mniejsze kawałki, oliwki w plasterki, suszone pomidory w paski a cebulę w półplasterki.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiaj dalej zgodnie z przepisem, a na końcu uformuj placek. Połóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Posmaruj go przygotowanym i wystudzonym sosem pomidorowym.
- Zacznij układać składniki, ja zawsze na początku kładę mięso, potem warzywa i wszelkie dodatki.
- Na końcu posyp całość startym serem, np. mozzarellą. Na sam koniec posyp pizzę suszonym oregano.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni i ustaw program góra-dół. Gdy piekarnik się nagrzeje włóż do niego pizzę.
- Piecz pizzę przez 8 minut.
- Po tym czasie wyciągnij ją z piekarnika i podziel na części. Pizza jest gotowa!
Pizza. Domowa. Najlepsza!
MIEJ POD RĘKĄ
- sitka,
- blaszkę do pieczenia,
- papier do pieczenia,
CENNE RADY
Nie kładź na pizzę zbyt wiele składników, optymalnie jest dodać do niej maksymalnie 5-6 składników. Ciasto musi „oddychać”, inaczej wyjdzie zakalec.
SPOSÓB PODANIA
Pizza sama w sobie smakuje doskonale. Możesz ją jednak jeść z dowolnym dipem lub sosem (np. sosem majonezowo-pomidorowym, sosem pomidorowym lub czosnkowym). Niektórzy polewają ją dobrej jakości oliwą z oliwek. Zatem podawaj jak tylko masz ochotę! Pamiętaj tylko, że najlepiej smakuje ciepła:)
polecane PRZEPISY