leczo dla dzieci

Przepyszne leczo dla dzieci [12m+]

Dlaczego nasze dzieci mają jeść tylko mdłe papki? Od roku nasze małe pociechy mogą z małymi wyjątkami jeść niemal wszystko, dlatego czas gotować w miarę normalne obiadki – na przykład leczo, które przygotowałem z myślą o dzieciach. Moje leczo dla dzieci wymaga co prawda monotonnego krojenia produktów, ale efekt końcowy jest zachwycający. Gdybym postawił je dorosłym, nie powiedzieliby, że to danie dla najmłodszych. Pyszne, warzywne i intensywne w smaku – naszym dzieciom, na pewno będzie smakować! No i ma uwielbiane przez nie pomidory! Sprawdźcie sami!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 cukinia,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 mały por,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 małych parówek dla dzieci,
  • duża garść groszku cukrowego,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 400 ml wody,
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku,
  • 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki soli

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

WYKONANIE


  1. Spośród wszystkich składników potrzebnych by przygotować leczo dla dzieci na pierwszy ogień weź paprykę. Umyj ją i pokrój w możliwie duże kawałki, bądź nawet połówki. Nie zapomnij wyciągnąć pestek z wewnątrz. Ułóż je na blaszce, skórką do góry i wstaw do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika. Piernik powinien pracować na programie z opiekaniem (grillem) od góry. Papryki opiekaj w ten sposób aż skórka nie zczernieje, trwa to około 40 minut.
  2. Wykorzystaj czas gdy papryka się opieka w piekarniku i umyj oraz obierz marchewki, obierz cebulę i pokrój oba warzywa w drobną kostkę. Wrzuć je go garnka i zalej całością wody i przecierem pomidorowym.
  3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę wprost do garnka. Na końcu dodaj ziela angielskie, liście laurowe i pół łyżeczki soli. Całość zagotuj a potem duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, rzadko mieszając.
  4. W czasie gdy opieka się papryka i gotują się pierwsze składniki lecza, umyj cukinię, obierz ją ze skóry i połowę pokrój w drobną kostkę a drugą połowę w odrobinę większą kostkę.
  5. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. W dalszej kolejności obierz pora i drobno posiekaj.
  6. Po 10 minutach gotowania marchewki i cebuli do garnka dorzuć cukinię, ziemniaki i pora. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką o gotuj kolejne 10 minut.
  7. Przygotuj blender z pojemnikiem do szatkowania. Umyj groszek cukrowy, podziel go na mniejsze części i wrzuć do blendera. Rozdrobnij. Po upływie 10 minut kolejnego gotowania składników lecza do garnka dodaj poszatkowany groszek cukrowy, zamieszaj całość i gotuj przez kolejne 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  8. W tym momencie papryka powinna już się studzić, wyciągnięta z piekarnika. Gdy będzie już na tyle chłodna, by móc ją poszatkować, pokrój ją w drobną kostkę. W drobną kostkę pokrój również parówki. Gdy upłynie czas gotowania tego co już jest w garnku, dorzuć do niego pokrojone parówki i paprykę. Dodatkowo dopraw całość lubczykiem, bazylią i słodką papryką. Ponownie przykryj i gotuj dalej przez 10 minut.
  9. Po upływie kolejnych 10 minut do lecza dorzuć łyżeczkę koncentratu pomidorowego. To ostatni składnik, garnek ponownie przykryj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  10. Po 25 minutach ściągnij pokrywkę i gotuj dalej przez przykrycia, aby odparować nadmiar wody i jednocześnie zagęścić leczo dla dzieci.
  11. Gdy konsystencja lecza będzie odpowiednia na końcu dodajemy 2 łyżki oleju i zestawiamy z ognia. Leczo dla dzieci gotowe do podania!

Przepyszne leczo dla dzieci [12m+]

leczo dla dzieci
leczo dla dzieci
leczo dla dzieci
leczo dla dzieci

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek,
  • blaszkę do pieczenia lub duże, płaskie naczynie żaroodporne,
  • praskę do czosnku,
  • blender z pojemnikiem do siekania,
  • blender z końcówką do blendowania,

CENNE RADY


Leczo dla dzieci nadaje się do mrożenia. W ten sposób, możemy sobie pomrozić gotowe już porcje obiadku a następnie wyciągać, kiedy jest potrzeba, rozmrażać i podawać naszemu dziecku.

SPOSÓB PODANIA


Leczo dla dzieci możecie podawać jako samodzielne danie np. na obiadek lub zmniejszyć jego ilość i dodać do niego chleb lub parówkę. Można też podawać je z ziemniakami lub ryżem. Tak naprawdę tylko od Was zależy jak je zaserwujecie swoim pociechom.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nela
Nela
3 lat temu

Ale apetycznie to wszystko u Ciebie wygląda! 🙂 Próbuję pomidorową i to leczo 🙂

logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl