Przepyszne leczo dla dzieci [12m+]
Dlaczego nasze dzieci mają jeść tylko mdłe papki? Od roku nasze małe pociechy mogą z małymi wyjątkami jeść niemal wszystko, dlatego czas gotować w miarę normalne obiadki – na przykład leczo, które przygotowałem z myślą o dzieciach. Moje leczo dla dzieci wymaga co prawda monotonnego krojenia produktów, ale efekt końcowy jest zachwycający. Gdybym postawił je dorosłym, nie powiedzieliby, że to danie dla najmłodszych. Pyszne, warzywne i intensywne w smaku – naszym dzieciom, na pewno będzie smakować! No i ma uwielbiane przez nie pomidory! Sprawdźcie sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 cukinia,
- 2 czerwone papryki,
- 2 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 1 mały por,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 małych parówek dla dzieci,
- duża garść groszku cukrowego,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 400 ml wody,
- pół łyżeczki suszonego lubczyku,
- 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku,
- pół łyżeczki suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- pół łyżeczki soli
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Spośród wszystkich składników potrzebnych by przygotować leczo dla dzieci na pierwszy ogień weź paprykę. Umyj ją i pokrój w możliwie duże kawałki, bądź nawet połówki. Nie zapomnij wyciągnąć pestek z wewnątrz. Ułóż je na blaszce, skórką do góry i wstaw do nagrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika. Piernik powinien pracować na programie z opiekaniem (grillem) od góry. Papryki opiekaj w ten sposób aż skórka nie zczernieje, trwa to około 40 minut.
- Wykorzystaj czas gdy papryka się opieka w piekarniku i umyj oraz obierz marchewki, obierz cebulę i pokrój oba warzywa w drobną kostkę. Wrzuć je go garnka i zalej całością wody i przecierem pomidorowym.
- Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę wprost do garnka. Na końcu dodaj ziela angielskie, liście laurowe i pół łyżeczki soli. Całość zagotuj a potem duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 minut, rzadko mieszając.
- W czasie gdy opieka się papryka i gotują się pierwsze składniki lecza, umyj cukinię, obierz ją ze skóry i połowę pokrój w drobną kostkę a drugą połowę w odrobinę większą kostkę.
- Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. W dalszej kolejności obierz pora i drobno posiekaj.
- Po 10 minutach gotowania marchewki i cebuli do garnka dorzuć cukinię, ziemniaki i pora. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką o gotuj kolejne 10 minut.
- Przygotuj blender z pojemnikiem do szatkowania. Umyj groszek cukrowy, podziel go na mniejsze części i wrzuć do blendera. Rozdrobnij. Po upływie 10 minut kolejnego gotowania składników lecza do garnka dodaj poszatkowany groszek cukrowy, zamieszaj całość i gotuj przez kolejne 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
- W tym momencie papryka powinna już się studzić, wyciągnięta z piekarnika. Gdy będzie już na tyle chłodna, by móc ją poszatkować, pokrój ją w drobną kostkę. W drobną kostkę pokrój również parówki. Gdy upłynie czas gotowania tego co już jest w garnku, dorzuć do niego pokrojone parówki i paprykę. Dodatkowo dopraw całość lubczykiem, bazylią i słodką papryką. Ponownie przykryj i gotuj dalej przez 10 minut.
- Po upływie kolejnych 10 minut do lecza dorzuć łyżeczkę koncentratu pomidorowego. To ostatni składnik, garnek ponownie przykryj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po 25 minutach ściągnij pokrywkę i gotuj dalej przez przykrycia, aby odparować nadmiar wody i jednocześnie zagęścić leczo dla dzieci.
- Gdy konsystencja lecza będzie odpowiednia na końcu dodajemy 2 łyżki oleju i zestawiamy z ognia. Leczo dla dzieci gotowe do podania!
Przepyszne leczo dla dzieci [12m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- blaszkę do pieczenia lub duże, płaskie naczynie żaroodporne,
- praskę do czosnku,
- blender z pojemnikiem do siekania,
- blender z końcówką do blendowania,
CENNE RADY
Leczo dla dzieci nadaje się do mrożenia. W ten sposób, możemy sobie pomrozić gotowe już porcje obiadku a następnie wyciągać, kiedy jest potrzeba, rozmrażać i podawać naszemu dziecku.
SPOSÓB PODANIA
Leczo dla dzieci możecie podawać jako samodzielne danie np. na obiadek lub zmniejszyć jego ilość i dodać do niego chleb lub parówkę. Można też podawać je z ziemniakami lub ryżem. Tak naprawdę tylko od Was zależy jak je zaserwujecie swoim pociechom.
polecane PRZEPISY
Ale apetycznie to wszystko u Ciebie wygląda! 🙂 Próbuję pomidorową i to leczo 🙂
Bardzo dziękuje i życzę miłego gotowania!