Pasta z wędzonej makreli i twarogu

Pasta z wędzonej makreli i twarogu przepisy na pasty kanapkowe
  • Marcin
  • 23 marca 2020

Jeden z pomysłów mojej siostry – pasta z wędzonej makreli i twarogu. Od jakiegoś czasu stały bywalec na stole przy piątkowej kolacji lub sobotnim śniadaniu w rodzinnym domu. Może obieranie makreli to nie jest najfajniejsze zadanie, ale smak pasty rekompensuje trudy wyciągania ości. Proste, szybkie i smaczne! Czego chcieć więcej? Musicie spróbować, dlatego zróbcie ją samodzielnie w swoich domach.

SKŁADNIKI


  • pół wędzonej makreli,
  • 250 g białego sera twarogowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 średnich ogórków konserwowych lub 10 mini korniszonów,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

Pasta z wędzonej makreli i twarogu
Pasta z wędzonej makreli i twarogu
Pasta z wędzonej makreli i twarogu przepisy na pasty kanapkowe

WYKONANIE


Pasta z wędzonej makreli i twarogu

  1. Zacznij od makreli, połóż skórą do dołu i delikatnie widelcem odrywaj mięso małymi częściami. Każdy kawałek mięsa dokładnie oglądaj, czy nie ma ości.
  2. Do miski wrzuć ser twarogowy, na niego wrzucaj obraną i przejrzaną makrelę.
  3. Cebulę obierz ze skóry i pokrój na drobną kostkę. Wrzuć ją na sitko i sparz wrzątkiem; zostaw do ocieknięcia.
  4. Ogórki pokrój w małą kostkę, wielkości jak wcześniej cebule. Wrzucaj do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Dodaj do całości majonez, jogurt naturalny, najlepiej świeżo mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednocześnie rozkruszając ser twarogowy.
  6. W ten sposób pasta z wędzonej makreli i twarogu jest gotowa.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę
  • sitko z miseczką

CENNE RADY

Nic nie może się zmarnować! Do przygotowania tej pasty potrzebujesz jedynie połowę wędzonej makreli. Jeżeli nie masz pomysłu co zrobić z resztą ryby, skorzystać z mojego przepisu na inną pastę z wędzoną makrelą – Pomidorowa pasta z makreli.

SPOSÓB PODANIA

Pasta z wędzonej makreli i twarogu najlepiej smakuje podana na pieczywie, najlepiej ciemnym. Posyp ją dodatkowo pociętym szczypiorkiem dla dekoracji.

Pieczywo możesz zastąpić np. krakersami i w ten sposób stworzyć fajną przekąskę na imprezę.

Pastę możesz też serwować jako sałatkę, wtedy by było jej więcej zrób ją z podwójnej ilości składników.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!