Pasta z wędzonej makreli i twarogu

Jeden z pomysłów mojej siostry – pasta z wędzonej makreli i twarogu. Od jakiegoś czasu stały bywalec na stole przy piątkowej kolacji lub sobotnim śniadaniu w rodzinnym domu. Może obieranie makreli to nie jest najfajniejsze zadanie, ale smak pasty rekompensuje trudy wyciągania ości. Proste, szybkie i smaczne! Czego chcieć więcej? Musicie spróbować, dlatego zróbcie ją samodzielnie w swoich domach.

kategoria przepisu: , ,

czas przygotowania:

trudność:

Pasta z wędzonej makreli i twarogu

składniki

  • pół wędzonej makreli,
  • 250 g białego sera twarogowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 średnich ogórków konserwowych lub 10 mini korniszonów,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do dekoracji
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

wykonanie

  1. Zacznij od makreli, połóż skórą do dołu i delikatnie widelcem odrywaj mięso małymi częściami. Każdy kawałek mięsa dokładnie oglądaj, czy nie ma ości.
  2. Do miski wrzuć ser twarogowy, na niego wrzucaj obraną i przejrzaną makrelę.
  3. Cebulę obierz ze skóry i pokrój na drobną kostkę. Wrzuć ją na sitko i sparz wrzątkiem; zostaw do ocieknięcia.
  4. Ogórki pokrój w małą kostkę, wielkości jak wcześniej cebule. Wrzucaj do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Dodaj do całości majonez, jogurt naturalny, najlepiej świeżo mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednocześnie rozkruszając ser twarogowy.
  6. W ten sposób pasta z wędzonej makreli i twarogu jest gotowa.

Pasta z wędzonej makreli i twarogu

sposób podania

Pasta z wędzonej makreli i twarogu najlepiej smakuje podana na pieczywie, najlepiej ciemnym. Posyp ją dodatkowo pociętym szczypiorkiem dla dekoracji.

Pieczywo możesz zastąpić np. krakersami i w ten sposób stworzyć fajną przekąskę na imprezę.

Pastę możesz też serwować jako sałatkę, wtedy by było jej więcej zrób ją z podwójnej ilości składników.

cenne rady

Nic nie może się zmarnować! Do przygotowania tej pasty potrzebujesz jedynie połowę wędzonej makreli. Jeżeli nie masz pomysłu co zrobić z resztą ryby, skorzystać z mojego przepisu na inną pastę z wędzoną makrelą – Pomidorowa pasta z makreli.

przyda się podczas gotowania

  • miskę
  • sitko z miseczką

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: , ,

oznaczone jako: ,

Pasta z wędzonej makreli i twarogu

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x