przepiśnik

Pasta z wędzonej makreli i twarogu

Jeden z pomysłów mojej siostry – pasta z wędzonej makreli i twarogu. Od jakiegoś czasu stały bywalec na stole przy piątkowej kolacji lub sobotnim śniadaniu w rodzinnym domu. Może obieranie makreli to nie jest najfajniejsze zadanie, ale smak pasty rekompensuje trudy wyciągania ości. Proste, szybkie i smaczne! Czego chcieć więcej? Musicie spróbować, dlatego zróbcie ją samodzielnie w swoich domach.

kategoria przepisu: , ,

czas przygotowania:

trudność:

Pasta z wędzonej makreli i twarogu

składniki

  • pół wędzonej makreli,
  • 250 g białego sera twarogowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 średnich ogórków konserwowych lub 10 mini korniszonów,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do dekoracji
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

wykonanie

  1. Zacznij od makreli, połóż skórą do dołu i delikatnie widelcem odrywaj mięso małymi częściami. Każdy kawałek mięsa dokładnie oglądaj, czy nie ma ości.
  2. Do miski wrzuć ser twarogowy, na niego wrzucaj obraną i przejrzaną makrelę.
  3. Cebulę obierz ze skóry i pokrój na drobną kostkę. Wrzuć ją na sitko i sparz wrzątkiem; zostaw do ocieknięcia.
  4. Ogórki pokrój w małą kostkę, wielkości jak wcześniej cebule. Wrzucaj do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Dodaj do całości majonez, jogurt naturalny, najlepiej świeżo mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednocześnie rozkruszając ser twarogowy.
  6. W ten sposób pasta z wędzonej makreli i twarogu jest gotowa.

Pasta z wędzonej makreli i twarogu

zdjęcia krok po kroku

Pasta z wędzonej makreli i twarogu

przyda się podczas gotowania

  • miskę
  • sitko z miseczką

sposób podania

Pasta z wędzonej makreli i twarogu najlepiej smakuje podana na pieczywie, najlepiej ciemnym. Posyp ją dodatkowo pociętym szczypiorkiem dla dekoracji.

Pieczywo możesz zastąpić np. krakersami i w ten sposób stworzyć fajną przekąskę na imprezę.

Pastę możesz też serwować jako sałatkę, wtedy by było jej więcej zrób ją z podwójnej ilości składników.

cenne rady

Nic nie może się zmarnować! Do przygotowania tej pasty potrzebujesz jedynie połowę wędzonej makreli. Jeżeli nie masz pomysłu co zrobić z resztą ryby, skorzystać z mojego przepisu na inną pastę z wędzoną makrelą – Pomidorowa pasta z makreli.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: , ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x