przepiśnik

Frytki z batatów i marchewki

Zdrowe frytki? Oto one! Frytki z batatów i marchewki to szybka i zdrowa przekąska. Nie są smażone w oleju tylko pieczone w piekarniku, co znacznie zmniejsza ilość kalorii tej przekąski. Do tego są bardzo wciągające, choć najczęściej szybko znikają.

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Frytki z batatów i marchewki

składniki

  • 2 duże bataty
  • 2 duże marchewki
  • pół łyżeczki bazylii suszonej
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
  • ćwierć łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2-3 porcji)

wykonanie

  1. Umyj i obierz bataty oraz marchewki.
  2. Pokrój warzywa najpierw w plastry o grubości około 1 cm a następnie z plastrów wycinaj frytki o grubości około centymetra. Wrzucaj do miski i wymieszaj razem.
  3. Do miski, gdzie są już pokrojone frytki wsyp zioła: bazylię, oregano i tymianek. Do tego dosyp słodką paprykę w proszku, sól, pieprz do smaku i wlej olej.
  4. Całość dokładnie wymieszaj tak, by marynata obtoczyła równomiernie wszystkie frytki.
  5. Zamarynowane frytki z batatów i marchewki przełóż na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż frytki równomiernie.
  6. Włóż blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika w ustawieniu grzanie góra-dół. Wsuń blaszkę na środkowy poziom. Piecz około 30-35 minut, jednak kontroluj zarumienienie by ich nie przypalić. Jeżeli wolisz frytki bardziej przypieczone wydłuż czas pieczenia według uznania.
  7. Po tym czasie wyjmij blaszkę, frytki są gotowe.

Frytki z batatów i marchewki

zdjęcia krok po kroku

Frytki z batatów i marchewki

przyda się podczas gotowania

  • miskę

sposób podania

Frytki z batatów i marchewki podawaj bez dodatków lub z dowolnym sosem lub dipem. Możesz również przygotować sos samemu, np. idealnie będzie pasował tutaj sos majonezowo-pomidorowy, którego przepis znajdziesz tutaj.

cenne rady

Frytki najlepiej smakują na świeżo, odgrzewane nie są już takie smaczne i chrupiące.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x