Frytki z batatów i marchewki

Frytki z batatów i marchewki
  • Marcin
  • 12 stycznia 2020

Zdrowe frytki? Oto one! Frytki z batatów i marchewki to szybka i zdrowa przekąska. Nie są smażone w oleju tylko pieczone w piekarniku, co znacznie zmniejsza ilość kalorii tej przekąski. Do tego są bardzo wciągające, choć najczęściej szybko znikają. Bez problemu zastąpią w waszym menu tradycyjne frytki!

SKŁADNIKI


  • 2 duże bataty
  • 2 duże marchewki
  • pół łyżeczki bazylii suszonej
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • ćwierć łyżeczki suszonego tymianku
  • ćwierć łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2-3 porcji)

frytki z batatów
frytki z batatów
frytki z batatów
frytki z batatów
frytki z batatów

WYKONANIE


Frytki z batatów i marchewki

  1. Umyj i obierz bataty oraz marchewki.
  2. Pokrój warzywa najpierw w plastry o grubości około 1 cm a następnie z plastrów wycinaj frytki o grubości około centymetra. Wrzucaj do miski i wymieszaj razem.
  3. Do miski, gdzie są już pokrojone frytki wsyp zioła: bazylię, oregano i tymianek. Do tego dosyp słodką paprykę w proszku, sól, pieprz do smaku i wlej olej.
  4. Całość dokładnie wymieszaj tak, by marynata obtoczyła równomiernie wszystkie frytki.
  5. Zamarynowane frytki z batatów i marchewki przełóż na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż frytki równomiernie.
  6. Włóż blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika w ustawieniu grzanie góra-dół. Wsuń blaszkę na środkowy poziom. Piecz około 30-35 minut, jednak kontroluj zarumienienie by ich nie przypalić. Jeżeli wolisz frytki bardziej przypieczone wydłuż czas pieczenia według uznania.
  7. Po tym czasie wyjmij blaszkę, frytki są gotowe.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę

CENNE RADY

Frytki najlepiej smakują na świeżo, odgrzewane nie są już takie smaczne i chrupiące.

SPOSÓB PODANIA

Frytki z batatów i marchewki podawaj bez dodatków lub z dowolnym sosem lub dipem. Możesz również przygotować sos samemu, np. idealnie będzie pasował tutaj sos majonezowo-pomidorowy, którego przepis znajdziesz tutaj.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!