Pierś kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym

Przysmak mojej, drugiej (lepszej) połowy a do tego pozycja obowiązkowa w sezonie na kurki, czyli pierś z kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym.

To bardzo szybkie w przygotowaniu i efektownie wyglądające danie, dobrze sprawdzi się jako niedzielny obiad. Przygotowane według tego przepisu, uraczy niejedno podniebienie. Jeżeli nigdy nie próbowałeś, czas najwyższy spróbować! Uwierz mi, że warto.

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Pierś kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym

składniki

  • 300 g fileta z piersi kurczaka,
  • 150 g kurek,
  • 50 g masła,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • średni pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)

wykonanie

  1. Przygotowanie zacznij od umycia piersi z kurczaka, dokładnego ich wysuszenia oraz usunięcia wszelkich niedoskonałości. Następnie podziel je na mniejsze, choć nadal duże kawałki (1 filet na 2-3 części).
  2. Przygotowane kawałki mięsa solidnie posól i dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  3. Kurki oczyść z zabrudzeń i podziel na mniejsze kawałki. Większe grzyby podziel na pół a mniejsze pozostaw w całości.
  4. Cebulę obierz i pokrój w ćwierć plasterki.
  5. Na patelnię dodaj olej i postaw ją na ogniu. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący układaj na patelni kawałki piersi z kurczaka.
  6. Smaż mięso na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony, a następnie zmniejsz ogień i smaż kolejne 5 minut na stronę. Gdy mięso będzie już wysmażone, odłóż je na talerz.
  7. Na patelnię dodaj masło i równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni.
  8. Dodaj pokrojoną cebulę, posól ją szczyptą soli i zeszklij na średnim ogniu przez 1 minutę. Po tym czasie dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz kilkanaście sekund później kurki.
  9. Smaż wszystko przez 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. W czasie gdy na patelni smażą się kurki, posiekaj natkę pietruszki.
  10. Po tym czasie dodaj śmietanę, wymieszaj i od razu po chwili dodaj pokrojoną natkę. Doprowadź sos do wrzenia (poznasz to po „bulgotaniu” i bąblach na powierzchni) a następnie smaż dalej przez 2 minuty na małym ogniu, często mieszając.
  11. Lekko ostudzone mięso pokrój na ostateczne kawałki lub plastry i dodaj do sosu. Podgrzewaj całość przez kolejną minutę, aby mięso nabrało temperatury. Pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym jest gotowa do podania!

Pierś kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym

sposób podania

Pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub puree z ziemniaków. W ostateczności możesz ją podać z pieczywem czosnkowym.

cenne rady

Kluczem, by idealnie przygotować pierś kurczaka z kurkami z sosem śmietanowym jest czas. Po usmażeniu mięsa na patelnię dodawane są składniki jeden po drugim, w niewielkich odstępach czasu. Dlatego warto mieć pod ręką pokrojone i przygotowane na początku wszystkie potrzebne składniki.

przyda się podczas gotowania

  • dużą patelnię,
  • talerz,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

Pierś kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x