Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Modra kapusta to najbardziej znany dodatek do obiadu w Wielkopolsce i na Śląsku! Tradycja mówi, że powinna towarzyszyć pieczonej kaczce w Wielkopolsce i sławnym roladom wołowym na Śląsku. Modra kapusta w moim wykonaniu ma bardziej wielkopolski charakter, ale zapewniam Was, że będzie pasowała nie tylko do kaczki i wołowych rolad! Na jej smak najbardziej wpływa dodatek goździków, które nie każdemu muszą przypasować, dlatego jeżeli z góry wiesz, że to nie twoje smaki, po prostu ich nie dodawaj:)
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
Modra kapusta – przysmak Wielkopolski i Śląska
Stopień ugotowania kapusty, zależy od preferencji każdego z nas. Ja najbardziej lubię półtwardą, jeszcze lekko chrupką i właśnie taka Wam wyjdzie, gdy będziecie ją gotować, tyle ile podałem w przepisie.
Jeżeli interesują Was regionalne dania, charakterystyczne dla Wielkopolski zachęcam sprawdzić przepisy oznaczone tagiem #kuchnia wielkopolska.
Modra kapusta do bardzo dobry dodatek do niemal każdego obiadu! Nieważne czy będzie to tradycyjna kaczka po wielkopolsku, śląska rolada, tradycyjny schabowy lub kotlet z piersi indyka, modra kapusta będzie do nich pasować. Do tego zestawu wystarczy dodać jedynie duszone ziemniaki, pyzy lub kopytka i obiad gotowy!
Po pomysły na niedzielne obiady zapraszam do wpisu: Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę natomiast jeżeli szukacie innych ciekawych dodatków do obiadów, koniecznie przeczytajcie poradnik: Pomysły na dodatki do obiadu!
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Gołuchów znam od małego! Trudno pochodzić z południowej Wielkopolski i nie słyszeć o tym wyjątkowym miejscu, które potrafi oczarować każdego…
Pomysł na ranking miejsc podpowiedzieliśmy mi Wy – czytelnicy i obserwujący kierunkowo.pl! Tak właśnie zainicjowaliście ranking ZŁOTE KIERUNKI, który będzie…