Rogale świętomarcińskie to symbol Poznania! Ten słodki przysmak najszybciej i najprościej dostaniecie podczas corocznych imienin ulicy Święty Marcin, które swoim kolorowym pochodem nadają Świętu Niepodległości (11 listopada) niezwykły charakter, właśnie w Poznaniu. To właśnie tutaj zamiast defilady wojskowej, można zobaczyć kolorowy korowód, w którym najważniejszy jest Święty Marcin na białym koniu oraz zjeść słodkiego, sytego i mocno bakaliowego rogala. Wróćmy do rogala! Rogale świętomarcińskie to obecnie produkt regionalny, wpisany na listę chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w UE. Dzięki temu, pod nazwą „rogal świętomarciński” kryje się (niemal) jednakowa receptura i certyfikaty dla cukierni, które chcą je wytwarzać. Więcej przeczytacie o nich na moim blogu, we wpisach: Rogal Świętomarciński, czyli słodki przysmak Poznania oraz Rogale świętomarcińskie – zrób je sam! Przepis, który właśnie Wam prezentuje, nie jest ową tajemną recepturą tylko prostszym sposobem na wykonanie przepysznych rogali (nie do końca) świętomarcińskich, które swoim smakiem, wyglądem i zapachem naprawdę można pomylić z oryginałem! Dlatego zamiast płacić krocie za przygotowane przez cukierników rogale, spróbuj przygotować je w domu! Nie będzie łatwo, ale efekt Was zwali z nóg!
kategoria przepisu: słodkości
tagi: kuchnia polska, regionalne
czas przygotowania: długi (powyżej 4 godzin)
trudność: trudne
Rogale (nie do końca) świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie, zarówno te oryginalne jak i te przygotowane w domu są doskonałe same w sobie. Choć oczywiście kawa, herbata lub odrobina owocowej nalewki nie popsuje ich smaku.
Jeżeli chcesz być jak prawdziwy cukiernik, zbieraj biszkopty na rogale przez cały rok, susząc je i przechowując w szczelnym pojemniku. Oczywiście możesz również ułatwić sobie życie, kupując biszkopty kilka dni wcześniej, rozkruszając je gdy są jeszcze miękkie a następnie susząc. Suche biszkopty łatwiej się mieli.
Rogale przygotowane według mojego przepisu możesz zamrozić i przechować dla gości, którzy odwiedzą Cię za kilka dni. Zamróź je jeszcze przed lukrowaniem.
znajdź podobne przepisy
kategoria przepisu: słodkości
oznaczone jako: kuchnia polska, regionalne
Rogale (nie do końca) świętomarcińskie
zobacz również!
sprawdź podobne przepisy
najświeższe przepisy
Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!
Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.
Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)
Odkryj życie pełne pasji! To co robimy?
Zostań Patronem bloga!
Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!
POWIADOMIENIA EMAIL!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Najnowsze na blogu
polecam!
kategoria: szybko i łatwo
sprawdź również!
kategoria: jak u mamy
więcej przepisów!
tag: slow fast food
POWIADOMIENIA EMAIL!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Wszystkie wpisy w jednym miejscu!
Lubię ciasteczka! Ten blog też je lubi i dlatego wykorzystuje je (pliki cookies) by działać jeszcze lepiej! Dowiedz się więcej na ich temat – przeczytaj Regulamin i politykę prywatności.