Smażona kaszanka z kiełbasą

smażona kaszanka
  • Marcin
  • 4 marca 2021

Smażona kaszanka z kiełbasą to obiad w stylu coś z niczego. Niepozorna i przez wielu zapomniana lub niedoceniana kaszanka to doskonały produkt na dania obiadowe. Można ją wykorzystać do przygotowania przepysznych pierogów z kaszanką ale także do zrobienia smażonej kaszanki. To obiad tak prosty i wręcz pospolity, że wielu może być zaskoczonych jego smakiem! Dla mnie smażona kaszanka to jedno z dań, które mocno utkwiło w pamięci, za sprawą kuchni którą pamiętam z rodzinnego domu, gdzie każdy uwielbiał tego typu przysmaki. Proste, szybkie i sycące danie obiadowe? Smażona kaszanka z kiełbasą!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 8-9 kaszanek,
  • 2 ulubione kiełbasy (np. śląskie),
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

smażona kaszanka
smażona kaszanka
smażona kaszanka
smażona kaszanka
smażona kaszanka

WYKONANIE


Smażona kaszanka z kiełbasą

  1. Przygotuj składniki a zacznij oczywiście od kaszanki, którą obierz z flaka a następnie pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra.
  2. Następnie pokrój w ćwierć plasterki kiełbasę oraz cebulę w grubą kostkę.
  3. Na patelnię dodaj olej, postaw ją na gazie i rozgrzej. Gdy olej będzie gorący dodaj pokrojoną cebulę oraz kiełbasę oraz posól szczyptą soli.
  4. Smaż aż do lekkiego zrumienienia kiełbasy, przez około 3-4 minuty.
  5. Po tym czasie dodaj na patelnię pokrojoną kaszankę i mieszając od czasu do czasu, doprowadź do tego by kaszanka się rozleciała.
  6. Gdy kaszanka będzie już na tyle podgrzana, że stworzy półpłynna masę dodaj na patelnię musztardę i całość zamieszaj.
  7. Następnie dopraw smażoną kaszankę majerankiem i ponownie całość zamieszaj. Możesz doprawić jeszcze wszystko do smaku solą i pieprzem.
  8. Jeżeli kaszanka będzie zbyt sucha, podlej ją odrobiną wody.
  9. Gotowe! Smażona kaszanka z kiełbasą jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię,
  • miskę

CENNE RADY

Kaszanka to bardzo prosty wyrób masarski i z wyglądu ciężko ocenić jej walory smakowe. Warto jednak spróbować wyrobów od kilku producentów by wybrać ten najlepszy, ponieważ przy takich daniach jak np. smażona kaszanka z kiełbasą, ogromną rolę i duży wpływ na ostateczny smak, ma właśnie jakość produktów użytych do przygotowania potrawy.

SPOSÓB PODANIA

Najlepiej, by smażona kaszanka pojawiła się na stole w towarzystwie duszonych ziemniaków oraz surówki z kapusty, np. surówki z białej kapusty z majonezem, chińskiej surówki z kapusty czy surówki z czerwonej kapusty. Z domu pamiętam również że razem ze smażoną kaszanka na stole pojawiała się surówka z kiszonej kapusty.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!