Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty
  • Marcin
  • 15 lutego 2021

Surówka z czerwonej kapusty to wyróżniający się zarówno kolorem jak i smakiem, dodatek do obiadu. Tak przygotowana surówka zawsze kojarzy mi się z mięsnym obiadem, który obowiązkowo musi mieć sos, np. pierś kurczaka z kurkami i sosem śmietanowym. Do tego kompletu oczywiście krychane ziemniaki i niedzielny obiad gotowy! Surówka z czerwonej kapusty to bardzo wdzięczny dodatek do obiadu, ponieważ jest bardzo szybki w przygotowaniu oraz nie ma ryzyka, że ostygnie:) Koniecznie wypróbujcie!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1/4 główki czerwonej kapusty,
  • pół małej cebuli,
  • 1 mała marchewka,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • sos pieprzu mielonego,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • natka pietruszki

(ilość produktów dla przygotowania 5 porcji)

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty

WYKONANIE


Surówka z czerwonej kapusty

  1. Kapustę poszatkuj ostrym nożem, na możliwie cieniutkie kawałki.
  2. Poszatkowaną kapustę wrzuć do przygotowanej miski i posól. Po dodaniu soli wymieszaj całość.
  3. Marchewkę obierz a następnie zetrzyj na tarce do warzyw. Idealna będzie tarka o dużych oczkach.
  4. Startą marchewkę dodaj do kapusty ale jeszcze nie mieszaj składników.
  5. Następnie obierz cebulę i również pokrój ją w jak najcieńsze półplasterki. Cebulę dodaj do kapusty i marchewki.
  6. Dopraw warzywa świeżo mielonym pieprzem a następnie zamieszaj całość.
  7. Na koniec pokrój natkę pietruszki i dorzuć do surówki a po niej dodaj majonez.
  8. Całość wymieszaj, tak by majonez równomiernie rozprowadził się po warzywach.
  9. Surówka z czerwonej kapusty gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę,
  • tarkę do warzyw (duże oczka),
  • ostry nóż

CENNE RADY

Surówka z czerwonej kapusty, najlepiej smakuje przygotowana na świeżo. Dlatego lepiej gdy będziesz ją przygotowywać co dzień (gdy masz większą ilość kapusty), niż raz na kilka dni.

SPOSÓB PODANIA

Surówkę z czerwonej kapusty podawaj od razu po przygotowaniu. Dzięki temu kapusta będzie już lekko miękka, jednocześnie nadal chrupiąca. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, duszonych lub pieczonych do których wręcz obowiązkowy jest sos, znajdziesz je w kategorii dania główne w moim przepiśniku.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!