Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty
  • Marcin
  • 16 lipca 2021

Wiosna i początek lata to sezon na świeże, młode warzywa i owoce. Jednym z nich jest młoda kapusta, z której można przygotować niezwykle smaczne potrawy, np. bigos z młodej kapusty, które smakują wyjątkowo o tej porze roku! Bigos z młodej kapusty to znacznie szybszy i prostszy w wykonaniu „brat” tradycyjnego bigosu, który smakiem wcale mu nie ustępuje. Do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników i nieco ponad godzinka czasu a tak przygotowany bigosik doskonale sprawdzi się jako danie na obiad, kolację czy dodatek do potraw z grilla!

SKŁADNIKI


  • 1 główka młodej kapusty,
  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 3 kiełbasy,
  • 2 cebulę,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 2 ziarna ziela,
  • 250 ml wody,
  • 1/3 łyżeczki kminku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka octu,
  • 3 łyżki oleju,

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty

WYKONANIE


Bigos z młodej kapusty

  1. Karkówkę pokrój w dużą kostkę a następnie wrzuć ją na rozgrzany olej na patelni.
  2. Smaż mięso przez 5 minut na mocnym ogniu, często mieszając.
  3. Cebulę obierz z łupin i pokrój w półplasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodaj cebulę i smaż dalej przez 2 minuty.
  4. Następnie dodaj wodę oraz liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz pół łyżeczki soli. Patelnię przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
  5. W międzyczasie pokrój kiełbasę w ćwierć plasterki oraz poszatkuj kapustę.
  6. Gdy mięso z cebulą już się ugotują, dodaj na patelnię pokrojoną kiełbasę oraz kapustę.
  7. Dalej dodaj na patelnię ocet, kminek oraz kolejne pół łyżeczki soli, ponownie przykryj i gotuj dalej przez 25 minut.
  8. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj całość.
  9. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem i gotowe!
  10. Bigos z młodej kapusty jest gotowy do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię lub garnek, koniecznie z pokrywką

CENNE RADY

Bigos z młodej kapusty można śmiało zamrozić i odgrzać wtedy, kiedy najdzie ochota lub potrzeba. Możesz to wykorzystać i przygotować go wcześniej, np. przez spotkaniem, grillem czy przyjęciem.

SPOSÓB PODANIA

Bigos z młodej kapusty może być sam w sobie doskonałym daniem obiadowym, do którego wystarczy dołożyć kawałek chleba, najlepiej domowego np. chleba razowego i mamy gotowy i sycący obiad. Jednak nie tylko na obiad możesz zaserwować bigos z młodej kapusty. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek np. do dań z grilla czy dobrej kiełbasy, kotleta lub innej sztuki mięsa.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!