Puszysty omlet na słono

Puszysty omlet na słono
  • Marcin
  • 7 marca 2022

Znudziła się Wam klasyczna jajecznica? Szukacie pomysłu na proste, smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny? Puszysty omlet na słono powinien zwrócić na siebie Waszą uwagę:) Niby to tylko jajka z małymi dodatkami, ale sposób przygotowania pozwala cieszyć się jego puszystością i miękkością niczym biszkopt. A najfajniejsze w nim jest to, że sam jest doskonałym śniadaniem ale przecież można podać go z wieloma ciekawymi dodatkami, dzięki czemu wasze śniadanie będzie jeszcze bardziej smakowicie wyglądało!

SKŁADNIKI


  • 2 jajka,
  • 30 g mąki pszennej (ok. 2 łyżki),
  • 25 ml mleka,
  • duża szczypta soli,
  • 1 łyżka masła do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 1 omletu o śr. ok. 20 cm (2 porcji))

Puszysty omlet na słono
Puszysty omlet na słono
Puszysty omlet na słono
Puszysty omlet na słono
Puszysty omlet na słono
Puszysty omlet na słono

WYKONANIE


Puszysty omlet na słono

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka wrzućcie do miski a białka do wysokiego pojemnika.
  2. Do żółtek dodajcie mąkę, mleko i szczyptę soli a następnie trzepaczką ubijcie na jednolitą masę.
  3. Białka ze szczyptą soli ubijcie na sztywną pianę a następnie dodajcie do miski.
  4. Całość delikatnie wymieszajcie, tylko do połączenia składników.
  5. Na patelni rozpuście masło i rozprowadźcie je po całej powierzchni.
  6. Patelnię zostawcie na małym ogniu i wlejcie na nią masę jajeczną.
  7. Smażcie na małym ogniu przez 5 minut z pierwszej strony. Omlet powinien rosnąć podczas smażenia, aby przyspieszyć jego ścinanie a tym samym zachować puszystość, przykryjcie patelnię pokrywką.
  8. Po około 5 minutach, spód powinien być już dobrze zarumieniony i wtedy należy odwrócić omlet do góry nogami i smażyć dalej przez około 2 minuty.
  9. Po nich puszysty omlet na słono jest gotowy do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • średnia patelnia (moja ma ok. 20 cm średnicy) z pokrywką,
  • średnia miska,
  • trzepaczka kuchenna,
  • mikser lub blender z końcówką do ubijania,

CENNE RADY

Jak wspomniałem omlet podczas pieczenia powinien „rosnąć” dlatego warto go od spodu smażyć możliwie długo, na małym ogniu i pod przykryciem. Dzięki temu będzie nabierał puszystości niczym biszkopt. Zarumienienie go z drugiej strony to już jedynie formalność i estetyka:)

SPOSÓB PODANIA

Puszysty omlet na słono możecie podać bez żadnych dodatków, podając go jedynie z kawałkiem chleba, najlepiej domowego np. chleba razowego lub chleba na zakwasie z żurawiną. Jeżeli chcecie nieco ubogacić talerz z omletem, możecie dodać do niego świeże warzywa: pomidory, ogórki czy rzodkiewki ale również dowolną sałatkę, np. sałatkę z mozzarellą i sosem miodowo-musztardowym lub sałatkę w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą.

Dodatkowo możecie podać chleb z pomysłową pastą kanapkową! Przepisy na nie znajdziecie w moim wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!