Domowy przepis na zakwas buraczany

Domowy przepis na zakwas buraczany
  • Marcin
  • 1 marca 2022

Poznajcie mój przepis na zakwas buraczany, dzięki któremu przygotujecie ten niezwykle zdrowy i smaczny „sok” z buraka. Prostym sposobem i odrobiną cierpliwości przygotujemy domowy zakwas, który potem możemy użyć go do przygotowania barszczu czerwonego czy chociażby domowego chleba z dodatkiem buraczanego zakwasu. Dodatkowo z racji bogactwa witamin i dobroczynnych składników, zakwas buraczany możecie pić również jako syrop, jednak nim to uczynicie skonsultujcie to najlepiej z lekarzem:) Tymczasem poznajcie mój przepis na zakwas buraczany!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1,5 kg buraków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • ok. 1,4 litra letniej przegotowanej wody (najlepiej letniej),
  • ok. 1,4 płaskiej łyżki soli (proporcja: 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody)

(ilość produktów dla przygotowania ok. 1,8 litra zakwasu buraczanego)

przepis na zakwas buraczany
przepis na zakwas buraczany
przepis na zakwas buraczany
przepis na zakwas buraczany
przepis na zakwas buraczany
przepis na zakwas buraczany

WYKONANIE


Domowy przepis na zakwas buraczany

  1. Buraki obierzcie a następnie pokrójcie w cienkie plasterki lub półplasterki.
  2. Przygotowany słoik wyparzcie wrzątkiem wraz z pokrywką.
  3. Czosnek obierzcie z łupin i zostawcie w całości.
  4. Do wyparzonego słoja wrzucajcie pokrojone buraki, które przekładajcie liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i ząbkami czosnku.
  5. Gdy wszystkie buraki będą już w słoiku razem z dodatkami, dociśnijcie je od góry patyczkiem, by nie mogły wypływać i pozostawały całkowicie zanurzone.
  6. Do przygotowanego naczynia wlejcie przegotowaną wodą a następnie dodajcie odmierzoną ilość soli, zgodnie z podaną proporcją.
  7. Wodę z solą wlejcie do słoika z burakami a następnie słoik przykryjcie nakrętką ale jej nie zakręcajcie.
  8. Odstawcie słoik np. na kuchenny blat w temperaturę pokojową i zostawcie na 24 godziny.
  9. Po pierwszej dobie, sprawdźcie czy na powierzchni zakwasu pojawiła się piana. Jeżeli ją zauważyliście, ściągnijcie ją wyparzoną łyżeczką.
  10. Podobnie zróbcie po kolejnych 24 godzinach.
  11. Po około 5-6 dniach od przygotowania zakwasu, podczas których codziennie należy zbierać pianę z powierzchni zakwasu, piana powinna być już mniej intensywna a na powierzchni powinien pojawić się „kożuch” mieniący się wszystkimi kolorami tęczy. To znak, że zakwas jest już gotowy, podobnie jak jego kolor – gotowy, ukiszony zakwas jest o bardzo intensywnym kolorze.
  12. Ukiszony zakwas musimy zlać ze słoika, oddzielając go od ukiszonych buraków.
  13. Przygotowany zakwas przelejcie do przygotowanych słoików i wykorzystajcie według uznania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • duży szklany słoik o pojemności około 2,5 litra wraz z nakrętką,
  • patyczki do szaszłyków,
  • garnek do zlania ukiszonego zakwasu,
  • szklane słoiki do przechowywania zakwasu

CENNE RADY

Tutaj będzie kilka podpowiedzi z mojej strony:

  • przepis na zakwas buraczany ma jeden, bardzo ważny punkt. Jeżeli zauważymy na pianie, pojawiającej się na powierzchni pleśń, niestety cały zakwas należy wylać…
  • kiszone buraki, czyli „odpad” przy wykonywaniu zakwasu, to również doskonały produkt, który możecie wykorzystać w innych przepisach, np. sałatce śledziowej z kiszonymi burakami czy nawet dobrze znanym barszczu czerwonym,
  • zakwas zlany do słoików, możecie przechowywać w lodówce do 21 dni a nawet dłużej,
  • przy krojeniu buraków, starajcie się by plasterki były możliwie cienkie, dzięki temu kawałki buraka lepiej puszczą sok,
  • przy kiszeniu, nic nie może wystawać ponad powierzchnię zakwasu, dlatego właśnie polecam składniki docisnąć np. patyczkiem lub szklanym słoikiem w wodą,
  • z racji, że buraki bardzo łatwo brudzą i barwią przy przygotowaniu zakwasu używajcie szklanych i metalowych naczyń. Wszelkie plastikowe lub drewniane naczynia, łatwo mogą „chwycić” kolor.

SPOSÓB PODANIA

Zakwas, który przygotujecie wykorzystując mój przepis na zakwas buraczany, to z jednej strony gotowy produkt, który możecie pić jak sok a z drugiej to półprodukt, dzięki któremu przygotujecie inne dania, np. barszcz czerwony czy chleb na zakwasie z dodatkiem zakwasu buraczanego.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!