Tortizza, czyli ekspresowa pizza na tortilli

Tortizza, czyli ekspresowa pizza na tortilli
  • Marcin
  • 20 września 2021

Uwielbiacie pizzę, ale nie zawsze macie siły i chęci przygotowywać ciasto drożdżowe? Jest szybsze i równie smaczne rozwiązanie – tortizza, czyli pizza na tortilli! Dzięki temu prostemu trikowi, przygotujemy pyszną pizzę w bardzo krótkim czasie, dzięki czemu jest to świetny pomysł na ekspresowy obiad lub przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Wypróbujcie sami!

SKŁADNIKI


  • 2 tortille pszenne,
  • 75 g tartego sera mozzarella,
  • 4 łyżki sosu pomidorowego,
  • dodatki:
    • 15 plastrów salami,
    • 1 cebula dymka,
    • 1 mała lub połowa dużej świeżej słodkiej papryki,
    • inne ulubione składniki, inspiracje znajdziesz w przepisie na domową pizzę,
  • oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz,

(ilość produktów dla przygotowania 4-6 porcji)

tortizza tortizzze pizza na tortilli
tortizza tortizzze pizza na tortilli
tortizza tortizzze pizza na tortilli
tortizza tortizzze pizza na tortilli
tortizza tortizzze pizza na tortilli Przekąski na imprezę na zimno i ciepło
tortizza tortizzze pizza na tortilli

WYKONANIE


Tortizza, czyli ekspresowa pizza na tortilli

  1. Przygotuj sos pomidorowy, korzystając np. z mojego przepisu: Mój podstawowy sos pomidorowy.
  2. Tortille ułóż na kuchennym blacie lub blaszce do pieczenia i w pierwszej kolejności posmaruj je oliwą z oliwek, rozprowadzając ją ręcznikiem papierowym.
  3. Następnie na każdym płacie tortilli rozprowadź łyżką, 2 łyżki sosu pomidorowego.
  4. Na posmarowanych płatach tortilli ułóż plasterki salami.
  5. W dalszej kolejności pokrój paprykę w krążki lub pół krążki i również ułóż je na plackach.
  6. Następnie na tortizze dodajcie tarty ser mozzarella.
  7. Ostatnim składnikiem tortizzy jest posiekana cebula dymka, którą poszatkujcie i posypcie nią tortizze.
  8. Na koniec doprawcie przygotowane tortizze pieprzem oraz oregano.
  9. Gotowe tortizze wstawcie do nagrzanego do temperatury 160 stopni (tryb termoobieg z dodatkowym grzaniem dolnym lub tylko termoobieg) i piecz przez 6 minut.
  10. Po tym czasie tortizza jest gotowa do podania, choć nim wyląduje na stole, warto ją pokroić na mniejsze kawałki.

MIEJ POD RĘKĄ

  • papier do pieczenia,

CENNE RADY

Zamiast klasycznych placków tortilla, możesz użyć bardzo podobne do nich np. włoskie placki piada (piadina). Choć brzmią obco, można znaleźć je w większych marketach i podczas akcji kulinarnych w marketach.

SPOSÓB PODANIA

Tortizza najlepiej smakuje jako jedna z imprezowych przekąsek lub niecodzienna kolacja. Jeżeli lubicie można podać do niej ulubiony sos, np. sos tzatziki lub domowy ketchup. Doskonale sprawdzi się również jako krucha przekąska do lecza lub imprezowej sałatki z zupek chińskich.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!