Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę
Poznajcie moje pomysły na uroczysty obiad w niedzielę lub inny świąteczny dzień! Choć nie jestem entuzjastą szczególnie wystawnego życia i…
Oto moje pierwsze w życiu leczo! Nie jest to klasyczne paprykowe leczo, jednak mimo to tak je właśnie nazywaliśmy i nadal nazywamy. Leczo mojej babci to dla mnie działo sztuki, nie tylko kulinarnej ale i rzemieślniczej, ponieważ kosteczka w którą moja babcia potrafiła pokroić wszystkie składniki była tak mała, że ja nawet nie zbliżam się do jej poziomu ani krojenia, ani cierpliwości:) Leczo wykonane według przepisu mojej babci to solidna przekąska, pełna mięsnych dodatków, cukinii, pieczarek i pomidorów. Świetnie sprawdzi się jako obiad, konkretna kolacja czy jedno z dań, serwowane gościom na rodzinnym spotkaniu. Właśnie przy okazji imienin czy innych okazji leczo było stawiane na babcinym stole. Dla mnie to smak dzieciństwa, który musiałem wydobyć od swojej babci bo nie potrafiłem go odtworzyć samemu. Okazało się, że tajemnicą smaku jest użycie margaryny zamiast oleju, co może wielu maniaków zdrowego odżywiania skrytykuje lecz czego się nie robi dla podróży w czasie i ponownego zasmakowania się w babcinej kuchni.
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
Leczo mojej babci
Leczo mojej babci, podobnie jak inne lecza oraz bigos czy fasolka po bretońsku, najlepiej smakuje odgrzane drugiego dnia. Warto przygotować je zatem dzień wcześniej, wystudzić, ponownie podgrzać kolejnego dnia i dopiero wtedy serwować. Potwierdzam również, że im więcej razy leczo się wystudzi i odgrzeje, tym robi się coraz smaczniejsze!
Leczo mojej babci doskonale smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa a nawet dobrej kiełbasy, jak to zawsze miało miejsce u mojej babci. Ja sam polecam Wam przygotować pieczywo czosnkowe, które jeszcze nigdy nie zawiodło mnie jako dodatek.
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Poznajcie moje pomysły na uroczysty obiad w niedzielę lub inny świąteczny dzień! Choć nie jestem entuzjastą szczególnie wystawnego życia i…
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Sołacz to jedna z najbardziej niezwykłych i zarazem eleganckich oraz wytwornych dzielnic Poznania. Dzisiaj głównie doceniana ze względu na piękny…
Park Miniatur Latarni Morskich w Niechorzu to jedna z najciekawszych atrakcji w tej nadmorskiej miejscowości. Odwiedzając to miejsce będziecie mieli…