Pomysły na dodatki do obiadu!
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Każdy zna pierogi! Moje ulubione to oczywiście pierogi z mięsem! Jeżeli o nie chodzi jestem tradycjonalistą i w tej właśnie odsłonie lubię je najbardziej.
Same pierogi nie są trudne, tylko czasochłonne. Lepienie ich, najlepiej robić w małej grupie, wtedy idzie zdecydowanie szybciej. A jak robić pierogi, to hurtowo! Szczególnie, że te z mięsnym farszem, idealnie nadają się do mrożenia i zostania awaryjnym obiadem. W końcu po co kupować gotowe pierogi, skoro te domowe są najlepsze! Spróbuj a przekonasz się!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 140-150 pierogów)
Pierogi z mięsem – klasyka gatunku
Do zrobienia pierogów możesz wykorzystać zamrożone, gotowane mięso z rosołu. Oczywiście najpierw należy je rozmrozić.
Jeżeli chcesz zamrozić pierogi z mięsem, by zostały “awaryjnym” obiadem, wyciągaj je z wrzątku jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładaj je do miski z zimną wodą (hartowanie). Następnie po około minucie studzenia w zimnej wodzie, odcedź je i przełóż na talerz. Aby pierogi się nie sklejały, możesz lekko posmarować je olejem, np. rzepakowym. Tak przygotowane pierogi, umieść w pojemnikach lub woreczkach do mrożenia, pamiętając by od razu je poporcjować. Zamroź i wyciągaj kiedy tylko potrzeba.
Jak przygotować zamrożone pierogi? Wrzuć do posolonego wrzątku, zamrożoną porcję pierogów i gotuj 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.
Pierogi z mięsem smakują jeszcze lepiej z tzw. okrasą. Moja ulubiona to lekko podsmażony wędzony boczek z dodatkiem smażonej razem z nim cebuli i szczypiorku. Dodatkowo doprawiony solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Jeżeli szukacie pomysłu na urozmaicenie śniadania, kolacji czy imprezowych przekąsek, doskonale trafiliście:) Poznajcie moje przepisy na pasty kanapkowe, które są…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
W życiu bywa różnie i nie zawsze ma się czas podróżować i zwiedzać. Czasami powstrzymuje nas choroba, obowiązki czy praca,…
“Bana” to w gwarze poznańskiej pociąg, który akurat w przypadku tego miejsca jest bardzo ważnym elementem, mimo, że do poznańskiego…