Pierogi z mięsem – klasyka gatunku

Pierogi z mięsem – klasyka gatunku
  • Marcin
  • 8 lipca 2020

Każdy zna pierogi! Moje ulubione to oczywiście pierogi z mięsem! Jeżeli o nie chodzi jestem tradycjonalistą i w tej właśnie odsłonie lubię je najbardziej.

Same pierogi nie są trudne, tylko czasochłonne. Lepienie ich, najlepiej robić w małej grupie, wtedy idzie zdecydowanie szybciej. A jak robić pierogi, to hurtowo! Szczególnie te z mięsnym farszem, idealnie nadają się do mrożenia i zostania awaryjnym obiadem. W końcu po co kupować gotowe pierogi, skoro te domowe są najlepsze! Spróbuj a przekonasz się!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • ciasto na pierogi:
  • farsz mięsny:
    • 1,3 kg gotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu),
    • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
    • 3 duże cebule,
    • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
    • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
    • 2,5 łyżeczki soli,
    • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
    • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
    • 1 łyżka oleju do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 140-150 pierogów)

pierogi z mięsem
pierogi z mięsem
pierogi z mięsem

WYKONANIE


Pierogi z mięsem – klasyka gatunku

  1. Gotowane mięso starannie oddziel od kości i umieść w misce.
  2. Cebulę pokrój w średnią kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.
  3. Na patelnię z zeszkloną cebulą, dodaj surowe mięso mielone. Posól połową łyżeczki soli i podsmaż aż do całkowitego ścięcia. Gdy mięso będzie już odpowiednio usmażone przełóż je do miski.
  4. Wstępnie przygotowane mięso z cebulą na farsz do pierogów, dopraw przyprawami: słodką papryką w proszku, pieprzem, sól (1 łyżeczkę), czosnkiem granulowanym, majerankiem i gałką muszkatołową. Wymieszaj całość farszu, tak by przyprawy rozprowadziły się w masie.
  5. Przygotuj maszynkę do mielenia. Wstępnie przygotowany farsz, który wykorzystamy by zrobić pierogi z mięsem, musimy teraz rozdrobnić. Do maszynki zamontuj sitko z drobnymi oczkami i zmiel całość mięsnego farszu jeden raz.
  6. Po mieleniu farsz jest gotowy. Odstaw go na bok i zacznij przygotowywać ciasto wg mojego przepisu – Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis.
  7. Pierogi z mięsem, zlepiaj z przygotowanych krążków ciasta, na którego środek  nakładaj czubatą łyżeczkę farszu mięsnego. Brzegi ciasta złącz ze sobą, formując pieroga i dobrze sklej palcami złożone ciasto.
  8. Gotowe pierogi z mięsem odkładaj na przygotowany papier do pieczenia lub drewnianą deskę. Koniecznie przykryj je bawełnianą ściereczką aby nie obsychały.
  9. Gdy skończysz lepienie pierogów, zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Wrzucaj gotowe pierogi z mięsem na wrzątek i gotuj 2 minuty, od momentu wypłynięcia.
  10. Gotowe pierogi z mięsem odkładaj na talerz.

MIEJ POD RĘKĄ

  • 2 miski,
  • maszynkę do mielenia mięsa,
  • patelnię,
  • papier do pieczenia lub inny papier bądź drewnianą deskę, do odkładania surowych pierogów,
  • bawełniane ściereczki kuchenne,
  • duży garnek,
  • łyżkę cedzakową,
  • trochę czasu:)

CENNE RADY

Do zrobienia pierogów możesz wykorzystać zamrożone, gotowane mięso z rosołu. Oczywiście najpierw należy je rozmrozić.

Jeżeli chcesz zamrozić pierogi z mięsem, by zostały „awaryjnym” obiadem, wyciągaj je z wrzątku jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładaj je do miski z zimną wodą (hartowanie). Następnie po około minucie studzenia w zimnej wodzie, odcedź je i przełóż na talerz. Aby pierogi się nie sklejały, możesz lekko posmarować je olejem, np. rzepakowym. Tak przygotowane pierogi, umieść w pojemnikach lub woreczkach do mrożenia, pamiętając by od razu je poporcjować. Zamroź i wyciągaj kiedy tylko potrzeba.

Jak przygotować zamrożone pierogi? Wrzuć do posolonego wrzątku, zamrożoną porcję pierogów i gotuj 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.

SPOSÓB PODANIA

Pierogi z mięsem smakują jeszcze lepiej z tzw. okrasą. Moja ulubiona to lekko podsmażony wędzony boczek z dodatkiem smażonej razem z nim cebuli i szczypiorku. Dodatkowo doprawiony solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!