Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis

Sekret udanych pierogów to ciasto na pierogi. Gdy ono jest doskonałe, farsz jest jedynie dodatkiem. Ciasto to tylko cztery składniki, które trzeba ze sobą połączyć. Niby prościzna, jednak łatwo je zepsuć. Kluczowe w cieście na pierogi są proporcje składników. Te, które podaję Wam w tym przepisie, są już przeze mnie sprawdzone wielokrotnie. Za każdym razem ciasto wychodziło „w punkt”. Sprawdźcie sam!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis

składniki

  • 500 mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody (wrzątek, studzony przez 5-10 minut),
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki soli
(ilość produktów dla przygotowania 45 pierogów)

wykonanie

  1. Przygotuj składniki potrzebne by zrobić ciasto na pierogi. Dobrze mieć je wszystkie odmierzone, bo łączenie ich jest błyskawiczne. Im sprawniej to zrobimy tym lepiej dla ciasta.
  2. Gdy masz już odmierzone produkty, w pierwszej kolejności do miski przesiej mąkę. Użyj do tego przesiewacza lub zwykłego sitka kuchennego. W ten sposób spulchnimy mąkę i napowietrzymy ją.
  3. Następnie wlej do mąki olej, dodaj sól i na końcu dodaj letnią wodę. Zrób to bez zbędnej zwłoki.
  4. Od razu zacznij ciasto na pierogi mieszać energicznie przy użyciu widelca. Gdy ciasto zrobi się już mocno grudkowate, zacznij urabianie ręką.
  5. Wyrób ciasto ręką, tak by powstała jednolita masa. Nie powinno to trwać długo, około minuty, góra dwóch.
  6. Gdy ciasto jest już gotowe, uformuj z niej kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Odstaw na 30 minut w temperaturę pokojową.
  7. Gdy ciasto „odpocznie”, możemy zacząć robotę z pierogami.
  8. Ciasto na pierogi w pierwszej kolejności rozwałkuj, na grubość 2-3 mm. Jeżeli rozwałkowane ciasto jest dla Ciebie zbyt duże, podziel je przed wałkowaniem na dwie części i odłóż na bok, oraz przykryj je ściereczką.
  9. Z rozwałkowanego ciasta, wykrawaj dowolnym naczyniem (u mnie to szklanka), kółka z ciasta, w które później będzie zawijany farsz i formowane pierogi.
  10. Ciasto na pierogi jest gotowe do nadziewania dowolnym farszem.
  11. Gotuj pierogi, wykonane z tego ciasta 2 minuty w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis

sposób podania

Ciasto na pierogi, na które przepis właśnie masz przed sobą jest dopiero połową drogi. By zrobić z niego doskonałe pierogi, dodaj do niego dowolny farsz, uformuj pierogi, ugotuj i ciesz się ich smakiem. Oto mój przepis na pierogi z mięsem.

cenne rady

Dbaj o to by ciasto na pierogi nie wysychało podczas wałkowania. Jeżeli odkładasz część ciasta na bok i przez kilka minut się nim nie zajmujesz, przykryj je ściereczką.

Lepiej przygotowywać ciasto w mniejszych ilościach. Wtedy nie martwimy się o to, ze nam wyschnie.

Jeżeli jednak chcesz od razu przygotować więcej ciasta, po jego wyrobieniu podziel je na mniejsze porcje i każdą z nich zawiń osobno w folię spożywczą. Potem do wałkowania odwijaj kolejno po porcji.

przyda się podczas gotowania

  • miskę,
  • przesiewacz do mąki lub sitko,
  • folię spożywczą,
  • wałek,
  • szklankę o średnicy około 8 cm,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

oznaczone jako: ,

użyte składniki:

Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x