Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis

Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis
  • Marcin
  • 7 lipca 2020

Sekret udanych pierogów to ciasto na pierogi. Gdy ono jest doskonałe, farsz jest jedynie dodatkiem. Ciasto to tylko cztery składniki, które trzeba ze sobą połączyć. Niby prościzna, jednak łatwo je zepsuć. Kluczowe w cieście na pierogi są proporcje składników. Te, które podaję Wam w tym przepisie, są już przeze mnie sprawdzone wielokrotnie. Za każdym razem ciasto wychodziło „w punkt”. Sprawdźcie sam!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 500 mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody (wrzątek, studzony przez 5-10 minut),
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki soli

(ilość produktów dla przygotowania 45 pierogów)

ciasto na pierogi
ciasto na pierogi
ciasto na pierogi
ciasto na pierogi

WYKONANIE


Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis

  1. Przygotuj składniki potrzebne by zrobić ciasto na pierogi. Dobrze mieć je wszystkie odmierzone, bo łączenie ich jest błyskawiczne. Im sprawniej to zrobimy tym lepiej dla ciasta.
  2. Gdy masz już odmierzone produkty, w pierwszej kolejności do miski przesiej mąkę. Użyj do tego przesiewacza lub zwykłego sitka kuchennego. W ten sposób spulchnimy mąkę i napowietrzymy ją.
  3. Następnie wlej do mąki olej, dodaj sól i na końcu dodaj letnią wodę. Zrób to bez zbędnej zwłoki.
  4. Od razu zacznij ciasto na pierogi mieszać energicznie przy użyciu widelca. Gdy ciasto zrobi się już mocno grudkowate, zacznij urabianie ręką.
  5. Wyrób ciasto ręką, tak by powstała jednolita masa. Nie powinno to trwać długo, około minuty, góra dwóch.
  6. Gdy ciasto jest już gotowe, uformuj z niej kulę i zawiń ją w folię spożywczą. Odstaw na 30 minut w temperaturę pokojową.
  7. Gdy ciasto „odpocznie”, możemy zacząć robotę z pierogami.
  8. Ciasto na pierogi w pierwszej kolejności rozwałkuj, na grubość 2-3 mm. Jeżeli rozwałkowane ciasto jest dla Ciebie zbyt duże, podziel je przed wałkowaniem na dwie części i odłóż na bok, oraz przykryj je ściereczką.
  9. Z rozwałkowanego ciasta, wykrawaj dowolnym naczyniem (u mnie to szklanka), kółka z ciasta, w które później będzie zawijany farsz i formowane pierogi.
  10. Ciasto na pierogi jest gotowe do nadziewania dowolnym farszem.
  11. Gotuj pierogi, wykonane z tego ciasta 2 minuty w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę,
  • przesiewacz do mąki lub sitko,
  • folię spożywczą,
  • wałek,
  • szklankę o średnicy około 8 cm,

CENNE RADY

Dbaj o to by ciasto na pierogi nie wysychało podczas wałkowania. Jeżeli odkładasz część ciasta na bok i przez kilka minut się nim nie zajmujesz, przykryj je ściereczką.

Lepiej przygotowywać ciasto w mniejszych ilościach. Wtedy nie martwimy się o to, ze nam wyschnie.

Jeżeli jednak chcesz od razu przygotować więcej ciasta, po jego wyrobieniu podziel je na mniejsze porcje i każdą z nich zawiń osobno w folię spożywczą. Potem do wałkowania odwijaj kolejno po porcji.

SPOSÓB PODANIA

Ciasto na pierogi, na które przepis właśnie masz przed sobą jest dopiero połową drogi. By zrobić z niego doskonałe pierogi, dodaj do niego dowolny farsz, uformuj pierogi, ugotuj i ciesz się ich smakiem. Oto mój przepis na pierogi z mięsem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!