Pomidorowa pasta z makreli

Pomidorowa pasta z makreli
  • Marcin
  • 3 marca 2020

Pomidorowa pasta z makreli to smak mojego dzieciństwa. Ale nie tylko, to był również przysmak mojego dziadka a dzisiaj jest prawdziwym „białym krukiem”, który ciężko znaleźć w osiedlowym sklepie. Nie pozostało mi nic innego, jak przygotować ją samemu. Wyszła dokładnie taka, jaką pamiętam. Spróbuj zrobić ją w swoim domu a stanie się prawdziwym przysmakiem.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • pół wędzonej makreli
  • 1 średnia cebula
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

pasta z makreli
pasta z makreli
pasta z makreli
pasta z makreli przepisy na pasty kanapkowe

WYKONANIE


Pomidorowa pasta z makreli

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Masło wyciągnij dużo wcześniej aby było miękkie lub zmiękcz je, używając mikrofalówki.
  2. Makrelę obierz ze skóry i dokładnie pozbaw ości. To najbardziej żmudna część przygotowania pasty, pozostałe idą szybko.
  3. Cebulę obierz, pokrój na średnią kostkę i wrzuć na sitko. Zagotuj wodę, a gdy będzie już wrząca zalej nią pokrojoną cebulę. Po niecałej minucie cebulę odcedź.
  4. Do wysokiego naczynia wrzuć obraną makrelę oraz sparzoną cebulę. Zblenduj składniki na jednolitą masę. Dodaj miękkie masło i blenduj dalej. Na końcu dodaj ostatni składnik – koncentrat pomidorowy. Blenduj tak długo aż pasta z makreli nie będzie jednolita. W między czasie dopraw solą do smaku.
  5. Gdy wszystkie składniki połączą się i stworzą jednolita pastę, nasz przysmak, czyli pomidorowa pasta z makreli jest gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • blender
  • wysokie naczynie do blendowania,
  • sitko
  • miseczkę

CENNE RADY

Z racji dużej zawartości masła, pasta z makreli trzymana w lodówce robi się twarda, dlatego wyciągnij ją z lodówki na godzinę przed podaniem na stół lub zmiękcz w mikrofalówce, dokładnie tak samo jak masło.

SPOSÓB PODANIA

Najlepiej smakuje na domowym chlebie np. chlebie razowym, serwowana jako składnik kanapki. Dla ozdoby i smaku kanapki można posypać szczypiorkiem.

Pasta doskonale sprawdzi się jako farsz np. do jajek faszerowanych.

inne przepisy z:

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!