Pomidorowa pasta z makreli

Pomidorowa pasta z makreli to smak mojego dzieciństwa. Ale nie tylko, to był również przysmak mojego dziadka a dzisiaj jest prawdziwym „białym krukiem”, który ciężko znaleźć w osiedlowym sklepie. Nie pozostało mi nic innego, jak przygotować ją samemu. Wyszła dokładnie taka, jaką pamiętam. Spróbuj zrobić ją w swoim domu a stanie się prawdziwym przysmakiem.

kategoria przepisu: ,

tagi:

czas przygotowania:

trudność:

Pomidorowa pasta z makreli

składniki

  • pół wędzonej makreli
  • 1 średnia cebula
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

wykonanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki. Masło wyciągnij dużo wcześniej aby było miękkie lub zmiękcz je, używając mikrofalówki.
  2. Makrelę obierz ze skóry i dokładnie pozbaw ości. To najbardziej żmudna część przygotowania pasty, pozostałe idą szybko.
  3. Cebulę obierz, pokrój na średnią kostkę i wrzuć na sitko. Zagotuj wodę, a gdy będzie już wrząca zalej nią pokrojoną cebulę. Po niecałej minucie cebulę odcedź.
  4. Do wysokiego naczynia wrzuć obraną makrelę oraz sparzoną cebulę. Zblenduj składniki na jednolitą masę. Dodaj miękkie masło i blenduj dalej. Na końcu dodaj ostatni składnik – koncentrat pomidorowy. Blenduj tak długo aż pasta z makreli nie będzie jednolita. W między czasie dopraw solą do smaku.
  5. Gdy wszystkie składniki połączą się i stworzą jednolita pastę, nasz przysmak, czyli pomidorowa pasta z makreli jest gotowa!

Pomidorowa pasta z makreli

sposób podania

Najlepiej smakuje na chlebie, serwowana jako składnik kanapki. Dla ozdoby i smaku kanapki można posypać szczypiorkiem.

Pasta doskonale sprawdzi się jako farsz np. do jajek faszerowanych.

cenne rady

Z racji dużej zawartości masła, pasta z makreli trzymana w lodówce robi się twarda, dlatego wyciągnij ją z lodówki na godzinę przed podaniem na stół lub zmiękcz w mikrofalówce, dokładnie tak samo jak masło.

przyda się podczas gotowania

  • blender
  • wysokie naczynie do blendowania,
  • sitko
  • miseczkę

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,

oznaczone jako:

użyte składniki:

Pomidorowa pasta z makreli

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x