Sałatka z tuńczyka. Szybka i prosta

sałatka z tuńczyka
  • Marcin
  • 28 grudnia 2019

Jedna z moich ulubionych sałatek czy past na chleb – sałatka z tuńczyka. Szybka, prosta i nie do zepsucia. Spróbujcie sami!

SKŁADNIKI


  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

sałatka z tuńczyka

WYKONANIE


Sałatka z tuńczyka. Szybka i prosta

  1. Ugotuj jajka na twardo. Tuńczyka odcedź na sicie z zalewy.
  2. Ugotowane jajka pokrój w dosyć duże kawałki i rozdrobnij blenderem. Przesyp do miski. Dodaj tuńczyka.
  3. Cebulę pokój w drobną kostkę i wsyp do miski. Posiekaj szczypiorek i koperek i również dodaj do reszty składników.
  4. Na końcu dodaj majonez, musztardę, paprykę w proszku oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Sałatka z tuńczyka gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miska
  • sitko
  • blender z pojemnikiem do szatkowania

CENNE RADY

Jeżeli nie masz blendera, składniki sałatki pokój w drobną kostkę.

Jeżeli szukasz więcej pomysłów na pasty kanapkowe, koniecznie przeczytaj mój wpis: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

SPOSÓB PODANIA

Sałatka z tuńczyka może być podana w formie pasty na chleb, przy wykorzystaniu której można zrobić kanapki dodatkowo posypane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem. Można ją również podać jako zwykłą sałatkę.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!