Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone
  • Marcin
  • 17 maja 2021

Tradycyjne kotlety mielone to jedna z charakterystycznych potraw, lądujących wraz z rosołem, kotletami schabowymi lub z piersi kurczaka na polskich stołach. Kotlety mielone to również ulubieńcy naszych babć, mam oraz barów mlecznych, gdzie często można zjeść dobry, domowy obiad za niewielkie pieniądze. Jednak ich przygotowanie jest na tyle proste, że świetnie nadają się na wypróbowanie własnych zdolności kulinarnych! Dlatego właśnie zamiast po raz kolejny polegać na niedzielnym obiedzie u mamy, przygotuj kotlety mielone w swojej kuchni!

SKŁADNIKI


  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego,
  • 100 g czerstwego pszennego pieczywa, np. pszennej bułki,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • przyprawy:
    • 1,5 łyżeczki soli,
    • pół łyżeczki pieprzu mielonego,
    • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
    • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku,
    • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
    • 1/3 łyżeczki suszonego majeranku,
    • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
    • 1/4 łyżeczki gorczycy białej,
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 150 g bułki tartej,
  • olej do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 15-18 kotletów mielonych)

Tradycyjne kotlety mielone
Tradycyjne kotlety mielone
Tradycyjne kotlety mielone
Tradycyjne kotlety mielone
Tradycyjne kotlety mielone

WYKONANIE


Tradycyjne kotlety mielone

  1. Do wysokiego naczynia włóż pokruszone czerstwe pieczywo i zalej je mlekiem i wodą oraz dociśnij np. szklanką i odstaw na minimum 10 minut.
  2. W moździerzu rozetrzyj przyprawy. W pierwszej kolejności rozdrobnij tymianek, majeranek, rozmaryn i gorczycę a gdy będą już wystarczająco drobne, dodaj pozostałe. Gotową przyprawę odstaw na bok.
  3. Obierz cebulę i zetrzyj ją na tarce kuchennej (tarka do przecierania) i dodaj do mięsa.
  4. Następnie do miski z mięsem wbij dwa jajka i przeciśnij obrany wcześniej z łupin czosnek.
  5. Dalej należy wyciągnąć z mleka i wody, pszenne pieczywo. Dłońmi wyciśnij nadmiar mleka i wody a następnie dodaj do mięsa.
  6. Na sam koniec dodaj przyprawy i wyrób masę dłońmi. Staraj się mięso wyklepywać, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło, ponieważ wtedy kotlety wyjdą puszyste.
  7. Gotową masę mięsną należy teraz dzielić i formować kotlety.
  8. Zwilż dłonie, weź porcję mięsa i uformuj w dłoniach kotleta o kształcie przypominającym duże jajko.
  9. Uformowanego kotleta obtocz w bułce tartej i odłóż na przygotowaną drewnianą deskę.
  10. Na patelnię wlej olej, który powinien pokryć całe dno patelni.
  11. Gdy olej będzie już gorący, układaj na niego gotowe kotlety mielone.
  12. Kotlety smaż przez około 5-6 minut na średnim ogniu z każdej strony, tak by zarumieniły się na brązowo.
  13. Usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego.
  14. Po usmażeniu wszystkich kotletów, wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego do 150 stopni (program grzanie góra-dół) piekarnika i piecz przez 15 minut.
  15. Po tym czasie kotlety mielone są gotowe do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • wysokie naczynie do moczenia pieczywa,
  • szklanka lub naczynie do dociśnięcia pieczywa w mleku i wodzie,
  • moździerz,
  • tarka kuchenna (oczka do przecierania),
  • średnia miska,
  • głęboki talerz,
  • duża patelnia,
  • naczynie żaroodporne,

CENNE RADY

Pieczenie w piekarniku można pominąć, należy jednak wtedy dłużej smażyć kotlety i co logiczne na mniejszym ogniu. Ja jednak dla pewności, wolę wstawić je do piekarnika.

SPOSÓB PODANIA

Kotlety mielone najczęstszej kojarzą się duszonymi ziemniakami oraz zasmażanymi buraczkami i właśnie to zestawienie jest tym najpopularniejszym. Nikt jednak nie powiedział, że nie można podać ich na przykład z bagietkami czosnkowymi lub pieczywem czosnkowym. A jako dodatek podać np. sałaty ze śmietaną.

Więcej pomysłów na dodatki do obiadu znajdziecie w moim wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!