Sałata ze śmietaną

Sałata ze śmietaną
  • Marcin
  • 22 października 2020

Smak sałaty zerwanej z ogrodu babci i podanej do letniego obiadu ze słodką śmietaną i jajkiem, to coś czego się nie zapomina. Oczywiście sałata ze śmietaną właśnie wtedy, gdy można ją zerwać z ogrodu, smakuje najlepiej, jednak trzeba przyznać, że jest to świetny dodatek do obiadu i przygotowany nawet z kupnej sałaty daje radę. Kluczem do tego smaku jest śmietana z dodatkiem cukru, idealne proporcje wymagały trochę prób, ale ostatecznie się udało. Oto mój przepis i właśnie ta magiczna proporcja.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 duża główka sałaty masłowej, najlepsza jest ta z ogrodu,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 jajko (opcjonalnie)

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

sałata ze śmiataną
sałata ze śmiataną
sałata ze śmiataną
sałata ze śmiataną

WYKONANIE


Sałata ze śmietaną

  • Sałatę podziel na liście, odrywając każdy z nich od głąbu.
  • Każdy z liści sałaty umyj pod bieżącą wodą i włóż do sita lub durszlaka. Układaj je w taki sposób by woda mogła swobodnie ociekać.
  • By przyspieszyć suszenie możesz użyć wirówki do sałaty lub gdy jej nie mas, każdy z liści wytrzep w bawełnianą ścierkę kuchenną.
  • Następnie podziel liście na mniejsze kawałki, oddzielając łodygę liścia, która jest twarda i może być gorzka. Łodygę wyrzuć.
  • W osobnej miseczce przygotuj śmietanę. Dodaj do niej 3 łyżeczki cukru i wymieszaj dokładnie, by cały cukier się rozpuścił a na dnie nie zostały kryształki.
  • Dodaj śmietanę z cukrem do przygotowanej sałaty a następnie wykorzystując 2 łyżki, wymieszaj całość dokładnie, tak by śmietana obtoczyła wszystkie listki sałaty.
  • Sałata ze śmietaną jest gotowa! Jednak chętni mogą dodać do niej jeszcze, pokrojone w plasterki jajko – tak robiła właśnie moja babcia i tak mi najbardziej smakuje!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duże sitko lub durszlak,
  • wirówkę do sałaty lub bawełnianą ściereczkę kuchenną,
  • dużą miskę,
  • małą miseczkę,
  • 2 łyżki do mieszania

CENNE RADY

Dodatek jajka sprawia, ze sałata ze śmietaną jest trochę bardziej treściwa. Jeżeli nie wiesz, jak twoi domownicy lub goście podchodzą do tematu jajka w sałacie, podaj jajko na osobnym talerzyku, by każdy mógł sobie dodać do śmietany jajko, gdyby miał na nie ochotę.

SPOSÓB PODANIA

Sałata ze śmietaną, przygotowane według powyższego przepisu jest gotowa do podania. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięsnych obiadów, np. piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej lub tradycyjnych kotletów. W moim domu była obowiązkowym dodatkiem do smażonych ziemniaków.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!