Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku

Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku
  • Marcin
  • 2 grudnia 2022

Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku to kolejna propozycja bardzo efektownej przekąski imprezowej, która równie dobrze sprawdzi się również na obiad! Sekretem przepisu jest farsz mięsny, doprawiony w meksykańskim stylu z dodatkiem papryki i kukurydzy. To on przykryty serem, tkwi we wnętrzu rożka z placka tortilli. Taka forma przygotowania tego dania sprawia, że można je również nazwać finger foodsem, który świetnie sprawdza się podczas spotkań ze znajomymi czy rodziną! I do tego jak efektownie się prezentuje:)

SKŁADNIKI


  • 6 placków tortilli,
  • farsz mięsny:
    • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
    • pół czerwonej papryki,
    • 100 g kukurydzy konserwowej,
    • 1 pomidor,
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
    • 1 cebula,
    • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 150 g tartej mozzarelli,
  • kilka gałązek kolendry (do dekoracji),
  • pół czerwonej cebuli (do dekoracji),
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 12 rożków)

Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku
smażone mięso mielone z cebulą
smazone mięso mielone z cebulą i papryką
mięsny farsz meksykański
Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku
rożki po meksykańsku
Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku
Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku
Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku

WYKONANIE


Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku

  1. Aby przygotować rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku, należy zacząć od farszu.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzana patelnię wlejcie olej a następnie, gdy będzie już gorący dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia, czyli około 1 minuty.
  4. Po tym czasie dodajcie mięso mielone, które posólcie i smażcie przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. W międzyczasie gdy smaży się mięso pokrójcie w kostkę paprykę i pomidora.
  6. Po 5 minutach smażenia mięsa, dodajcie do niego paprykę i pomidora a następnie po około 3 minutach koncentrat pomidorowy i kukurydzę, odsączoną z zalewy.
  7. Doprawcie farsz solą i pieprzem do smaku i smażcie go dalej na małym ogniu aż do odparowania wody (przez ok. 5-7 minut). Po tym czasie zestawcie patelnie z ognia i zostawcie do przestygnięcia na 15 minut.
  8. Przygotujcie blachę z piekarnika i połóżcie na niej papier do pieczenia.
  9. Placki tortilli podzielnie na dwie połówki. Chwyćcie jedną z nich i uformujcie z niego rożek.
  10. Do rożka nałóżcie porcję farszu a na wierzch dodajcie tartą mozzarellę.
  11. Gotowe rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku układajcie na blaszce w kształt okręgu.
  12. Tak przygotowane rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku wstawcie na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb grzanie góra-dół).
  13. Po wyciągnięciu z piekarnika nadziane rożki są gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża patelnia,
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY

Jeżeli będziecie mieć bardzo duże placki tortilli (średnica powyżej 22 cm), podzielnie je na trzy równe części, dzięki czemu nie będziecie zawijać rożków w ślimaka.

SPOSÓB PODANIA

Ułożone w okrąg i zapieczone rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku najlepiej podawać na ciepło, stawiając między nimi miseczkę z guacamole i posypując całość świeżymi listkami kolendry oraz pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą. Zamiast guacamole możecie podać je razem z innym sosem, np. klasycznym sosem pomidorowym albo domowej roboty ketchupem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!