Pasta guacamole z awokado

Pasta guacamole z awokado sos meksyk
  • Marcin
  • 2 grudnia 2022

Znalazłem ten przepis kilka lat temu na kartonowym opakowaniu awokado. Wypróbowałem go i… Pasta guacamole z awokado, która wtedy powstała z niego okazała się wyśmienita! Szybko przepisałem recepturę do mojego papierowego przepiśnika, by móc wykorzystać go przy kolejnej okazji. Przyszedł czas by podzielić się nim również z Wami, bo moim zdaniem jest świetny! Poznajcie zatem przepis na obłędne meksykańskie guacamole, może nie oryginalny (pytanie czy taki istnieje) ale na pewno gwarantujący doskonały efekt końcowy!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 duże dojrzałe awokado, np. odmiany Hass,
  • pół małej czerwonej cebuli,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • pęczek świeżej kolendry (wielkości zaciśniętej dłoni),
  • pół limonki,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji (ok. 250 – 300 g pasty))

awokado limonka kolendra czerwona cebula
Pasta guacamole z awokado
pasta meksyk awokado
Pasta guacamole z awokado
sos guacamole
pasta meksyk awokado
Pasta guacamole z awokado
Pasta guacamole z awokado sos meksyk

WYKONANIE


Pasta guacamole z awokado

  1. Obierzcie awokado. Przekrójcie je wzdłuż na dwie połówki i okręćcie. Usuńcie pestkę i łyżką wyciągnijcie miąższ ze skórki.
  2. Awokado wrzućcie do małej miseczki i skropcie je sokiem z połowy limonki.
  3. Następnie używając widelca uciekaj awokado na gładką masę.
  4. Cebulę pokrójcie w bardzo drobną kostkę i dodajcie do awokado.
  5. Kolendrę również drobno poszatkujcie i wrzućcie do miseczki.
  6. Ząbek czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę.
  7. Dodajcie kmin rzymski, jeżeli macie go w całości, najpierw utrzyjcie go w moździerzu.
  8. Na koniec dodajcie oliwę z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.
  9. Całość wymieszajcie i gotowe! Pasta guacamole z awokado może być już podawana na stół.

MIEJ POD RĘKĄ

  • mała miseczka,
  • praska do czosnku,
  • ewentualnie moździerz,

CENNE RADY

Podstawą idealnej i smacznej pasty quacamole są składniki, głównie awokado i oliwa z oliwek. Awokado, które kupujecie powinno bić lekko miękkie, wtedy wiemy że jest dojrzałe a dodatkowo jego skórka nie powinna być mocno pomarszczona, bo to może świadczyć o tym, że awokado jest już stare. Starajcie się wybierać również dobrej jakości oliwę, najlepiej z pierwszego tłoczenia (extra virgin) i tłoczoną na zimno.

SPOSÓB PODANIA

Pasta guacamole z awokado doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej czy iberyjskiej, np. meksykańskich tacos, quesedilli nadzianej mięsem mielonym czy nachosów. Guacamole świetnie sprawdzi się również jako pasta kanapkowa, które uwielbiam i chętnie dzielę się przepisami na nie w tym wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!