Przepis na tacos z mięsem mielonym
Poznajcie mój prosty przepis na tacos z mięsem mielonym, awokado i warzywami! To doskonała propozycja na nietypowy, smaczny obiad a może nawet kolację, którą przygotujecie bardzo szybko! Największą zaletą tego dania jest jednak to, że jest pełna różnych smaków, chrupkości świeżych warzyw z soczystością mięsnego farszu. Podawana w łódeczkach z tortilli, świetnie sprawdza się również jako przekąska typu finger foods na imprezę czy spotkanie ze znajomymi.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 6 kukurydzianych placków tortilli lub gotowych tacos kukurydzianych,
- farsz mięsny:
- 500 g mięsa mielonego (ja użyłem wieprzowego choć najlepsze jest wołowe),
- 1 czerwona papryka,
- 200 g czerwonej fasoli konserwowej,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego, np. przygotowanej wg mojego przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pół czerwonej cebuli,
- pół dojrzałego awokado,
- 1 pomidor,
- szczypior z cebuli dymki,
- kilka liści sałaty strzępiastej,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 6 tacos)
WYKONANIE
- Przygotowanie zaczynamy od zrobienia mięsnego farszu. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną patelnie dodajcie olej rzepakowy, po chwili wrzućcie pokrojoną cebulę i smażcie aż do zeszklenia (około 1 minuty).
- Po tym czasie dodajcie mięso mielone, doprawcie je solą i pieprzem i smażcie przez 4 minuty, mieszając co jakiś czas.
- W między czasie paprykę pokrójcie w kostkę, tej samej wielkości co cebula.
- Po upływie kilku minut smażenia mięsa dodajcie na patelnię pokrojoną paprykę (około 3/4 całości), całość zamieszajcie i smażcie kolejne 2 minuty. Po nich dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką w proszku oraz i koncentrat pomidorowy. Zamieszajcie farsz i smażcie kolejne 2 minuty.
- Po 2 minutach dodajcie odsączoną z zalewy fasolę konserwową, podgrzewajcie na małym ogniu przez kolejne 2 minuty i zestawcie z ognia.
- W między czasie pokrójcie pozostałe warzywa. Awokado pokrójcie w plasterki, czerwoną cebulę w kostkę, pomidora w grubą kostkę oraz szczypiorek.
- Kukurydziane tacos podgrzejcie np. w piekarniku.
- Do ciepłych placków w kształcie łódeczek dodajcie kolejno: liść sałaty, mięsny farsz, awokado, pomidora, paprykę oraz czerwoną cebulę.
- Gotowe i wypełnione farszem tacosy układajcie przy sobie na talerzy czy desce. Po zrobieniu wszystkich, całość posypcie szczypiorkiem.
- Gotowe! Oto cały przepis na tacos z mięsem mielonym!
Przepis na tacos z mięsem mielonym
MIEJ POD RĘKĄ
- patelnia,
CENNE RADY
Przepis na tacos z mięsem mielonym powstał przy wykorzystaniu gotowych kukurydzianych tacos, które możecie kupić w wielu sklepach. Dla mnie są one po prostu wygodniejsze w przygotowaniu ale i w jedzeniu. Zachowują swój kształt i chrupkość, dzięki czemu lepiej się sprawdzą gdy przygotowujecie meksykańskie tacos jako finger foods, które może na talerzy spędzić nieco więcej niż kilka minut.
SPOSÓB PODANIA
Meksykańskie tacosy to przekąska a nawet danie główne, które bez problemu przygotujecie mając pod ręką mój przepis na tacos z mięsem mielonym. Gdy będą już gotowe, najlepiej smakują podane odrobiną limonki, którą można je skropić dla przełamania smaku lub z pastą guacamole, na którą przepis znajdziecie tutaj: Pasta guacamole z awokado.