Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis

Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis
  • Marcin
  • 7 marca 2020

Pewnie w większości domów znajdziemy gotową przyprawę do mięsa mielonego, którą można kupić prawie w każdym sklepie. To nic złego, z reguły nie ma tam sztucznych polepszaczy i chemicznych dodatków. Z reguły… Druga sprawa to taka, że przyprawa do mięsa mielonego to nie magiczny eliksir i bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Wystarczy kilka składników, które bardzo możliwe, że są w Twojej kuchni. O jakie chodzi, przeczytaj poniżej.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • grube składniki:
    • pół łyżeczki białej gorczycy w ziarnach,
    • pół łyżeczki ziaren kolendry,
    • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
    •  pół łyżeczki tymianku,
  • drobne składniki:
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • pół łyżeczki suszonego tymianku,
    • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
    • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej,
    • pół łyżeczki suszonego oregano,
    • pół łyżeczki suszonej bazylii,
    • pół łyżeczki suszonego cząbru (opcjonalnie),
    • szczypta suszonej szałwii (opcjonalnie),
  • bardzo drobne składniki:
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
    • 1 łyżeczka soli,
    • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
    • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji przyprawy, wystarczającej na doprawienie 1 kg mięsa)

przyprawa do mięsa mielonego

WYKONANIE


Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis

  1. Przygotuj moździerz. Dodaj do niego w pierwszej kolejności wszystkie składniki, które wymieniłem w spisie jako grube. Rozgnieć je moździerzu.
  2. W dalszej kolejności dodaj wszystkie drobne składniki. Utrzyj moździerzem wszystko dokładnie ze sobą, tak by nasza przyprawa do mięsa mielonego po woli stawała się równomiernie wymieszana.
  3. Na samym końcu do moździerza dodaj bardzo drobne składniki. Wymieszaj wszystko ze sobą, staraj się ich nie rozgniatać dalej.
  4. Tak wymieszane składniki to właśnie moja przyprawa do mięsa mielonego.
  5. Możesz używać jej za każdym razem jak przygotowujesz mięso mielone, niezależnie czy je smażysz, dusisz czy pieczesz!

MIEJ POD RĘKĄ

  • moździerz

CENNE RADY

Tak przygotowaną przyprawę możesz trzymać w szczelnym woreczku lub pojemniku nawet do pół roku. Nie musisz wykorzystywać jej od razu, po przygotowaniu.

SPOSÓB PODANIA

Sama w sobie nie smakuje zbyt dobrze, jest za intensywna:) Dlatego proponuję obowiązkowo podawać w towarzystwie mięsa mielonego, tworząc np. kotlety mielone z pieczarkami i papryką

inne przepisy z:

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!