Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

Kto z nas nie pamięta potrawki z kurczaka, której podstawą jest oczywiście biały sos. Smak gotowanego mięsa z lekko kwaśnym sosem i dodatkiem ryżu to na pewno jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Sos ten był też zawsze tajemnicą mojej babci i mamy, które robią go na „oko” – pewnie dlatego tyle razy nie chciał mi wyjść. W końcu udało mi się złapać proporcje i zrobić go dokładnie takim, jaki pamiętam z domu. Oto on!

kategoria przepisu: ,
czas przygotowania:
trudność:

Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

składniki

  • 250 ml rosołu (np. z mojego przepisu)
  • 30 g masła,
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżka śmietany 12%,
  • 1 żółtko,
  • kilka kropel soku z cytryny (lub w zastępstwie kilka ziaren kwasku cytrynowego),
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta natki pietruszki,
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

wykonanie

  1. Przygotuj składniki – odmierz masło i włóż je do garnka, do miseczki wbij żółtko jajka, odmierz ilość rosołu, pokrój natkę pietruszki i przygotuj pozostałe składniki by mieć je pod ręką.
  2. Rozpuść z garnku masło, następnie dodaj 2 kopiaste łyżeczki mąki i energicznie wymieszaj. Chwilę podsmaż i zestaw z ognia.
  3. Do garnka dodawaj powoli rosół i mieszaj energicznie przez cały czas, by wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
  4. Gdy wszystko się nam połączy na jednolity płyn postaw z powrotem garnek na średnim ogniu i dodaj do garnka żółtko jajka i śmietanę, cały czas intensywnie mieszając.
  5. Następnie do sosu dodajemy przyprawy: sok z cytryny, gałkę, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie, by równomiernie rozprowadzić przyprawy w sosie.
  6. Na sam koniec dodaj pociętą natkę pietruszki.
  7. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty, dolej rosołu.
  8. Biały sos jest gotowy!

Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

sposób podania

Biały sos doskonale pasuje do gotowanego mięsa, podawanego razem z ziemniakami lub ryżem i dodatkiem gotowanej marchewki, samej lub z groszkiem.

cenne rady

Gęstość sosu można regulować dolewając rosołu. Tak przygotowany biały sos, można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

przyda się podczas gotowania

  • garnek, najwygodniejszy będzie rondel,
  • trzepaczkę

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,
użyte składniki: , ,

Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x