Kto z nas nie pamięta potrawki z kurczaka, której podstawą jest oczywiście biały sos. Smak gotowanego mięsa z lekko kwaśnym sosem i dodatkiem ryżu to na pewno jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Sos ten był też zawsze tajemnicą mojej babci i mamy, które robią go na „oko” – pewnie dlatego tyle razy nie chciał mi wyjść. W końcu udało mi się złapać proporcje i zrobić go dokładnie takim, jaki pamiętam z domu. Oto on!
Biały sos doskonale pasuje do gotowanego mięsa, podawanego razem z ziemniakami lub ryżem i dodatkiem gotowanej marchewki, samej lub z groszkiem.
Gęstość sosu można regulować dolewając rosołu. Tak przygotowany biały sos, można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!
Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.
Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Wszystkie wpisy w jednym miejscu!
Lubię ciasteczka! Ten blog też je lubi i dlatego wykorzystuje je (pliki cookies) by działać jeszcze lepiej! Dowiedz się więcej na ich temat – przeczytaj Regulamin i politykę prywatności.