przepiśnik

Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

Kto z nas nie pamięta potrawki z kurczaka, której podstawą jest oczywiście biały sos. Smak gotowanego mięsa z lekko kwaśnym sosem i dodatkiem ryżu to na pewno jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Sos ten był też zawsze tajemnicą mojej babci i mamy, które robią go na „oko” – pewnie dlatego tyle razy nie chciał mi wyjść. W końcu udało mi się złapać proporcje i zrobić go dokładnie takim, jaki pamiętam z domu. Oto on!

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

składniki

  • 250 ml rosołu (np. z mojego przepisu)
  • 30 g masła,
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżka śmietany 12%,
  • 1 żółtko,
  • kilka kropel soku z cytryny (lub w zastępstwie kilka ziaren kwasku cytrynowego),
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta natki pietruszki,
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

wykonanie

  1. Przygotuj składniki – odmierz masło i włóż je do garnka, do miseczki wbij żółtko jajka, odmierz ilość rosołu, pokrój natkę pietruszki i przygotuj pozostałe składniki by mieć je pod ręką.
  2. Rozpuść z garnku masło, następnie dodaj 2 kopiaste łyżeczki mąki i energicznie wymieszaj. Chwilę podsmaż i zestaw z ognia.
  3. Do garnka dodawaj powoli rosół i mieszaj energicznie przez cały czas, by wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
  4. Gdy wszystko się nam połączy na jednolity płyn postaw z powrotem garnek na średnim ogniu i dodaj do garnka żółtko jajka i śmietanę, cały czas intensywnie mieszając.
  5. Następnie do sosu dodajemy przyprawy: sok z cytryny, gałkę, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie, by równomiernie rozprowadzić przyprawy w sosie.
  6. Na sam koniec dodaj pociętą natkę pietruszki.
  7. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty, dolej rosołu.
  8. Biały sos jest gotowy!

Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

przyda się podczas gotowania

  • garnek, najwygodniejszy będzie rondel,
  • trzepaczkę

sposób podania

Biały sos doskonale pasuje do gotowanego mięsa, podawanego razem z ziemniakami lub ryżem i dodatkiem gotowanej marchewki, samej lub z groszkiem.

cenne rady

Gęstość sosu można regulować dolewając rosołu. Tak przygotowany biały sos, można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: , ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x