Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa
  • Marcin
  • 23 marca 2020

Kto z nas nie pamięta potrawki z kurczaka, której podstawą jest oczywiście biały sos. Smak gotowanego mięsa z lekko kwaśnym sosem i dodatkiem ryżu to na pewno jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Sos ten był też zawsze tajemnicą mojej babci i mamy, które robią go na „oko” – pewnie dlatego tyle razy nie chciał mi wyjść. W końcu udało mi się złapać proporcje i zrobić go dokładnie takim, jaki pamiętam z domu. Oto on!

Po więcej przepisów na uroczysty obiad zapraszam do wpisu: Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę

SKŁADNIKI


  • 250 ml rosołu (np. z mojego przepisu)
  • 30 g masła,
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżka śmietany 12%,
  • 1 żółtko,
  • kilka kropel soku z cytryny (lub w zastępstwie kilka ziaren kwasku cytrynowego),
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta natki pietruszki,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

biały sos
biały sos
biały sos
biały sos

WYKONANIE


Biały sos, idealny do ryżu, ziemniaków i gotowanego mięsa

  1. Przygotuj składniki – odmierz masło i włóż je do garnka, do miseczki wbij żółtko jajka, odmierz ilość rosołu, pokrój natkę pietruszki i przygotuj pozostałe składniki by mieć je pod ręką.
  2. Rozpuść z garnku masło, następnie dodaj 2 kopiaste łyżeczki mąki i energicznie wymieszaj. Chwilę podsmaż i zestaw z ognia.
  3. Do garnka dodawaj powoli rosół i mieszaj energicznie przez cały czas, by wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
  4. Gdy wszystko się nam połączy na jednolity płyn postaw z powrotem garnek na średnim ogniu i dodaj do garnka żółtko jajka i śmietanę, cały czas intensywnie mieszając.
  5. Następnie do sosu dodajemy przyprawy: sok z cytryny, gałkę, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie, by równomiernie rozprowadzić przyprawy w sosie.
  6. Na sam koniec dodaj pociętą natkę pietruszki.
  7. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty, dolej rosołu.
  8. Biały sos jest gotowy!

MIEJ POD RĘKĄ

  • garnek, najwygodniejszy będzie rondel,
  • trzepaczkę

CENNE RADY

Gęstość sosu można regulować dolewając rosołu. Tak przygotowany biały sos, można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

SPOSÓB PODANIA

Biały sos doskonale pasuje do gotowanego mięsa, podawanego razem z ziemniakami lub ryżem i dodatkiem gotowanej marchewki, samej lub z groszkiem. Więcej pomysłów na dodatki do obiadu poznacie we wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!