Ziemniaki w mundurkach

Jestem z Wielkopolski i ziemniaki jadałem przygotowane na wiele sposobów. Jednym z nich były, znane pewnie większości z was, ziemniaki w mundurkach. Nie są one niczym niezwykłym, to po prostu gotowane ziemniaki tylko, że nie obrane przed gotowaniem. Mają trochę inny smak, niż te gotowane „tradycyjnie” bez skórki. Idealnie nadają się do smażenia, zapiekanek i jako dodatek do zup, np. barszczu białego, żurku czy pomidorówki.

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Ziemniaki w mundurkach

składniki

  • 12 ziemniaków (ilość dostosuj do potrzeb, ja przyjmuję 1,5 ziemniaka na osobę),
  • woda do gotowania,
  • sól
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

wykonanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Możesz użyć szczoteczki, jeżeli ziemniaki są naprawdę brudne.
  2. Dokładnie umyte i wyszorowane z piasku ziemniaki, wkładaj do przygotowanego garnka.
  3. Gdy w garnku będą już gotowe wszystkie ziemniaki, zalej je wodą, tak by wszystkie były możliwie całkowicie pod wodą.
  4. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Gdy ziemniaki się zagotują dodaj sól (ja dodaję 1 łyżeczkę na 1 kg ziemniaków).
  5. Od momentu zagotowania, gotuj całość pod przykryciem, na średnim ogniu, aż ziemniaki w mundurkach nie będą miękkie. U mnie trwało to około 25 minut, choć czas ten należy kontrolować, ponieważ może być od różny w zależności od ilości ziemniaków i mocy palnika. Miękkość ziemniaków łatwo sprawdzić, kłując je nożem lub widelcem.
  6. Gdy ziemniaki będą już ugotowane, odcedź je od wody i odstaw do wystygnięcia. Gdy wystygną obierz je ze skórki.
  7. Ziemniaki w mundurkach gotowe!

Ziemniaki w mundurkach

sposób podania

Ziemniaki w mundurkach mogą być samodzielnym daniem, serwowane są wtedy z dodatkiem masła i soli.

W mojej kuchni najlepiej sprawdzają się jako baza do zapiekanek, sałatek czy smażonych ziemniaków. Idealnie pasują również jako dodatek do zup: np. żurku, pomidorowej czy białego barszczu.

cenne rady

Jeżeli nie możesz czekać aż ziemniaki ostygną by je obrać, możesz spróbować obierać je przy użyciu widelca. Zamiast trzymać gorącego ziemniaka w dłoni, nakłuj go na widelec i obieraj ze skórki.

przyda się podczas gotowania

  • garnek,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,

oznaczone jako:

użyte składniki:

Ziemniaki w mundurkach

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x