Aromatyczna karkówka z szynkowaru

karkówka z szynkowaru
  • Marcin
  • 15 lutego 2022

Aromatyczna karkówka z szynkowaru to kolejna propozycja na domową wędlinę, którą przygotujcie w szynkowarze. Po drobiowych wędlinach: szynce z piersi kurczaka oraz szynce z indyka, tym razem przedstawiam Wam przepis na karkówkę wieprzową z szynkowaru. To już bardziej “męski” rodzaj wędliny, bardziej aromatyczny i wyrazisty w smaku. Zresztą przekonajcie się sami:)

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 10 g soli peklowej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 25 ml wody,
  • 1/4 ziaren kolendry,

(ilość produktów dla przygotowania 480 g wędliny)

karkówka z szynkowaru
karkówka z szynkowaru
karkówka z szynkowaru
karkówka z szynkowaru
karkówka z szynkowaru
karkówka z szynkowaru

WYKONANIE


Aromatyczna karkówka z szynkowaru

  1. Karkówkę pokrójcie w grubszą kostkę, wielkości jak do gulaszu i przełóżcie ją do miski.
  2. Do pokrojonej karkówki dodajcie odmierzoną porcję żelatyny, cukier oraz sól peklową.
  3. Czosnek obierzcie z łupin i następnie pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie do mięsa.
  4. Dodajcie pozostałe przyprawy: majeranek i roztartą w moździerzu kolendrę.
  5. Na koniec dodajcie wodę i wymasujcie mięso przez około 3 minuty, tak by wszystkie składniki dokładnie się ze sobą wymieszały.
  6. Przygotowane i doprawione mięso przełóżcie do woreczka a następnie całość umieśćcie w szynkowarze, który dociśnijcie wieczkiem.
  7. Zamknięty szynkowar wstawcie do lodówki na minimum 24 godziny, by mięso się zapeklowało.
  8. Po peklowaniu karkówkę w szynkowarze sparzcie przez 65 minut w wodzie o temperaturze 80 stopni.
  9. Po parzeniu od razu szynkowar z karkówką przełóżcie do zimnej wody na 10 minut a po tym czasie ponownie włóżcie całość do lodówki. Nie otwierajcie jeszcze szynkowaru.
  10. Po upływie minimum 8 godzin w lodówce, karkówka powinna być już odpowiednio schłodzona i wtedy dopiero wyciągnijcie ją z szynkowaru.
  11. Po wyciągnięciu wędliny z szynkowaru i ściągnięciu woreczka foliowego, aromatyczna karkówka z szynkowaru jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • szynkowar (ja mam o pojemności do 700 g mięsa),
  • odpowiednio duży garnek, w którym bez problemu cały szynkowar znajdzie się pod wodą,
  • termometr gastronomiczny z uchwytem,
  • 1 woreczek foliowy do szynkowaru,
  • miska,

CENNE RADY

Karkówka może peklować się w lodówce nawet 48 godzin, jeżeli tylko macie tyle czasu. Będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Szukacie ciekawych pomysłów na okład na chleb? Sprawdźcie moje przepisy na pasty kanapkowe, które znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe

SPOSÓB PODANIA

Aromatyczna i pełna smaku karkówka z szynkowaru najlepiej smakuje na dobrej jakości pieczywie, np. domowym chlebie! Przepisy na domowe pieczywo znajdziecie w tagu #domowe chleby i bułki a ja szczególnie polecam Wam spróbować domowego chleba razowego lub chleba cebulowego na zakwasie! Dodatkowo możecie podać ją z domowym sosem tatarskim lub pastą chrzanową, która doskonale pasuje również do wieprzowych wędlin.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!