Miesiąc bez rozpusty. Podsumowanie i efekty wyrzeczeń
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Szynkowar w naszym domu z początku leżał niewykorzystywany przez dłuższy czas. Jednak kiedy go uruchomiłem, jest w użyciu niemal stale. Co tylko skończy się jedna szynkowarowa wędlina, to od razu robię kolejną. Podobnie jest na moim blogu, po dodaniu dla Was pierwszego przepisu na szynkę drobiową z koperkiem niemal po chwili dodaję kolejny przepis. Szynka z indyka z szynkowara mimo, że również jest przygotowana z mięsa drobiowego, znacznie różni się od wcześniej wspomnianej wędliny. Samo mięso z piersi indyka okazało się bardziej zwarte i mniej wilgotne a dodatkowo użycie innych przypraw dało zupełnie odmienny efekt. Postanowiłem, że szynka z indyka z szynkowara będzie intensywnie paprykowa i słodka w smaku! Ciekawi jak wyszło? Przekonajcie się sami, przygotowując ją według tego przepisu!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 600 g szynki)
Szynka z indyka z szynkowara
Mięso z piersi indyka jest bardzo chude, dlatego szynka z indyka z szynkowara, wykonana według tego przepisu będzie zwarta, lekko twardsza i mniej wilgotna. Dzięki temu łatwiej się ją kroi oraz dłużej można ją przechowywać. Jeżeli jednak wolisz bardziej wilgotne wędliny dodaj do mięsa dodatkowo 50 ml wody.
Szynka z indyka z szynkowara smakuje oczywiście najlepiej na kawałku świeżego pieczywa! Polecam Wam wypróbować moje przepisy na domowe chleby: chleb pszenny z żurawina oraz chleb razowy pszenno-żytni, które powinny doskonale pasować do domowych wędlin i nie tylko!
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Jeżeli szukacie pomysłu na urozmaicenie śniadania, kolacji czy imprezowych przekąsek, doskonale trafiliście:) Poznajcie moje przepisy na pasty kanapkowe, które są…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Całe polskie wybrzeże jest wyjątkowe ale jedno miejsce szczególnie zapisało się w moim sercu: Rowy – atrakcje, które w nich…
Międzyzdroje to jeden z najbardziej znanych polskich kurortów nad Bałtykiem, który swoją sławę zawdzięcza cudownej lokalizacji, doskonałej bazie turystycznej oraz…