przepiśnik

Szynka z indyka z szynkowara

Szynkowar w naszym domu z początku leżał niewykorzystywany przez dłuższy czas. Jednak kiedy go uruchomiłem, jest w użyciu niemal stale. Co tylko skończy się jedna szynkowarowa wędlina, to od razu robię kolejną. Podobnie jest na moim blogu, po dodaniu dla Was pierwszego przepisu na szynkę drobiową z koperkiem niemal po chwili dodaję kolejny przepis. Szynka z indyka z szynkowara mimo, że również jest przygotowana z mięsa drobiowego, znacznie różni się od wcześniej wspomnianej wędliny. Samo mięso z piersi indyka okazało się bardziej zwarte i mniej wilgotne a dodatkowo użycie innych przypraw dało zupełnie odmienny efekt. Postanowiłem, że szynka z indyka z szynkowara będzie intensywnie paprykowa i słodka w smaku! Ciekawi jak wyszło? Przekonajcie się sami, przygotowując ją według tego przepisu!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Szynka z indyka z szynkowara

składniki

  • 700 g filetu z piersi indyka,
  • 11 g soli peklowej,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/3 łyżeczki ziaren kolendry,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
(ilość produktów dla przygotowania 600 g szynki)

wykonanie

  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój zostawiając bardzo duże kawałki i włóż do przygotowanej miski.
  2. W moździerzu rozetrzyj kolendrę i dodaj ją do mięsa.
  3. Następnie do mięsa dodaj sól peklową, pieprz, gałkę i żelatynę.
  4. Mięso natrzyj przyprawami a po ich rozprowadzeniu dodaj słodką paprykę w proszku.
  5. Przygotuj szynkowar i woreczek do niego.
  6. Mięso delikatnie obtocz w papryce i przełóż do woreczka. Staraj się je dobrze ugniatać dłonią by wypchnąć całe powietrze.
  7. Gdy całe mięso będzie już w woreczku, umieść go w szynkowarze. Zawiąż worek i przykryj dekielkiem ze sprężyną, która dociśnie i uformuje całość.
  8. Zamknięty szynkowar z mięsem włóż do lodówki na minimum 24 godziny aby mięso się zapeklowało.
  9. Kolejnego dnia podgrzej w garnku wodę do temperatury 85 stopni. Włóż do niej szynkowar, wyciągnięty prosto z lodówki i parz szynkę przez 75 minut, stale w temperaturze 80-85 stopni.
  10. Po uływie czasu parzenia, wyciągnij szynkowar i przełóż go do zimnej wody na około 10 minut. Po tym czasie wytrzyj go ręcznikiem i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
  11. Gdy minie czas chłodzenia gotowej szynki, wyciągnij ją z szynkowara i pokrój tak jak lubisz!
  12. Szynka z indyka z szynkowara jest gotowa!

Szynka z indyka z szynkowara

zdjęcia krok po kroku

Szynka z indyka z szynkowara

przyda się podczas gotowania

  • szynkowar wraz z woreczkiem foliowym,
  • duży garnek do sparzenia szynki,
  • termometr kulinarny do kontrolowania temperatury,
  • miskę,
  • moździerz,
  • kuchenne ręczniki papierowe

sposób podania

Szynka z indyka z szynkowara smakuje oczywiście najlepiej na kawałku świeżego pieczywa! Polecam Wam wypróbować moje przepisy na domowe chleby: chleb pszenny z żurawina oraz chleb razowy pszenno-żytni, które powinny doskonale pasować do domowych wędlin i nie tylko!

cenne rady

Mięso z piersi indyka jest bardzo chude, dlatego szynka z indyka z szynkowara, wykonana według tego przepisu będzie zwarta, lekko twardsza i mniej wilgotna. Dzięki temu łatwiej się ją kroi oraz dłużej można ją przechowywać. Jeżeli jednak wolisz bardziej wilgotne wędliny dodaj do mięsa dodatkowo 50 ml wody.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: , , ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami:

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x