przepiśnik

Chleb pszenny z żurawiną

Jestem jednym z tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez chleba. Oczywiście najlepszy chleb to świeży, najlepiej jeszcze ciepły bochenek. Trudno jednak kupić taki w sklepie, czy piekarni dlatego warto spróbować przygotować go w domu i właśnie dlatego poznajcie przepis na chleb pszenny z żurawiną, który lata temu strasznie przypadł do mojego gustu. trzeba uczciwie przyznać, że największą „robotę” w nim, robi żurawina, która nadaje słodkości, przełamania i doskonale komponuje się zarówno z wytrawnym jak i słodkim okładem. Spróbujcie przygotować go w swoich domach i przekonajcie się dlaczego tak chętnie do niego wracam!

czas przygotowania:

trudność:

Chleb pszenny z żurawiną

składniki

  • 450 g mąki pszennej (najlepiej tym 650 – 720),
  • 300 ml zimnej wody (wręcz lodowatej),
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 20 g miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 75 g suszonej żurawiny,
(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka o wadze około 700 g)

wykonanie

  1. Do przygotowanego naczynia wlej wodę a następnie dodaj do niej pokruszone drożdże oraz miód i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj sól.
  3. Wlej do mąki rozpuszczone drożdże i zacznij wyrabiać ciasto. Na początku użyj łyżki do początkowego wymieszania, później wyrabiaj ciasto dłonią przez 5 minut. Ciasto będzie się kleiło, dlatego możesz je delikatnie podsypywać mąką.
  4. Pod koniec wyrabiania dodaj do ciasta żurawinę i przełóż je do miski oprószonej mąką. Z wierzchu również oprósz ciasto mąką, przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 10 godzin do wyrośnięcia.
  5. Po wyrośnięciu ciasta ponownie należy je zagnieść przez około 1 minutę. Na koniec uformuj z ciasta kulę, obficie oprósz mąką i włóż do przygotowanej formy (keksówki). Formy do pieczenia nie trzeba wykładać papierem do pieczenia, smarować tłuszczem czy prószyć mąką, chleb podczas pieczenia się skurczy i odejdzie od formy.
  6. Ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą ściereczką na 1 godzinę.
  7. Po upływie godziny wierzch chleba nacinamy wzdłuż przez środek. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 240 stopni (grzanie tylko od dołu).
  8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika gotowy chleb i pieczemy w 240 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni (tryb grzanie od dołu) i pieczemy kolejne 30 minut.
  9. Po tym czasie chleb pszenny z żurawiną jest gotowy, choć warto dać mu chwilę by ostygnął:)

Chleb pszenny z żurawiną

zdjęcia krok po kroku

Chleb pszenny z żurawiną

przyda się podczas gotowania

  • formę do pieczenia, najlepiej keksówkę (moja ma wymiary 30×12 centymetrów),
  • dużą miskę do wyrabiania ciasta,
  • naczynie do przygotowania zaczynu drożdżowego,
  • bawełniana ściereczka,

sposób podania

Świeży chleb smakuje najlepiej jeszcze ciepły, dodatkowo jak ktoś lubi posmarowany jedynie masłem. To tylko jedno i najprostsze z możliwych sposobów podania tego chleba. Jeżeli jednak macie ochotę na coś bardziej wyszukanego polecam Wam, by chleb pszenny z żurawiną podać z powidłami śliwkowymi, serem pleśniowym, pastą z twarogu i makreli, śniadaniowej gziczki, dobrą wędliną czy sałatką z tuńczyka.

cenne rady

Chleb pszenny z żurawiną najlepiej przechowywać owinięty w bawełnianą ściereczkę i włożony do szczelnego pojemnika czy torebki foliowej. Niestety chcemy drożdżowe zachowują swoją świeżość krócej niż chleby na zakwasie, dlatego najlepiej zjeść chlebek w ciągu 1-2 dni.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: , ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x