Miesiąc bez rozpusty. Podsumowanie i efekty wyrzeczeń
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Gziczka na śniadanie w moim domu była równie często jak kotlety z kurczaka czy rosół na obiad. Ta prosta pasta kanapkowa, którą przygotujesz z kilku dobrze znanych składników jest zdrowa, pożywna i banalnie prosta do zrobienia. Bez problemu przygotujesz ją z rana, tak by gotowa była na śniadanie, bo to właśnie o tej porze smakuje najlepiej. Najlepsza jest oczywiście z dodatkiem szczypiorku z własnego ogródka, wtedy jej smak jest nie do zapomnienia. Ale spokojnie ze szczypiorkiem od cebuli dymki, którą kupicie w najbliższym warzywniaku będzie równie smaczna! Koniecznie wypróbujcie!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 6-7 porcji)
Gziczka idealna na śniadanie
Do gziczki jeżeli ktoś lub można dodać jeszcze inne składniki, np. świeżą rzodkiewkę, ogórka konserwowego albo kiszonego lub suszonego pomidora. Tak naprawdę obowiązuje całkowita dowolność w doborze składników.
Jeżeli lubisz pasty kanapkowe koniecznie wypróbuj również pastę z makreli i suszonych pomidorów, pastę z wędzonej makreli i twarogu lub pomidorową pastę z makreli.
A jeżeli masz ochotę na coś jeszcze bardziej nietypowego i ciekawego, podaj gziczkę na pieczywie czosnkowym, które również błyskawicznie przygotujesz.
Gziczka przygotowana według powyższego przepisu idealnie sprawdzi się podana na świeżym pieczywie. Dodatkowo można posypać ją jeszcze szczypiorkiem.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa w Nowym Tomyślu to miejsce, które przybliża historię, lokalne rzemiosło oraz prezentuje niesamowite plecionkarskie arcydzieła jak…
Zamek Cesarski w Poznaniu to z jednej strony niechlubna pamiątka po pruskim zaborcy i nazistowskim okupancie a z drugiej, jedna…