Gziczka idealna na śniadanie

gziczka
  • Marcin
  • 18 stycznia 2021

Gziczka na śniadanie w moim domu była równie często jak kotlety z kurczaka czy rosół na obiad. Ta prosta pasta kanapkowa, którą przygotujesz z kilku dobrze znanych składników jest zdrowa, pożywna i banalnie prosta do zrobienia. Bez problemu przygotujesz ją z rana, tak by gotowa była na śniadanie, bo to właśnie o tej porze smakuje najlepiej. Najlepsza jest oczywiście z dodatkiem szczypiorku z własnego ogródka, wtedy jej smak jest nie do zapomnienia. Ale spokojnie ze szczypiorkiem od cebuli dymki, którą kupicie w najbliższym warzywniaku będzie równie smaczna! Koniecznie wypróbujcie!

SKŁADNIKI


  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 6-7 porcji)

gziczka
gziczka
gziczka
gziczka
gziczka

WYKONANIE


Gziczka idealna na śniadanie

  1. Twaróg rozdrobnij w dłoniach i wrzuć do przygotowanej miski.
  2. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą a następnie pokrój w dosyć drobne kawałki.
  3. Dodaj do twarogu świeżo mielony pieprz.
  4. Jako kolejny do twarogu dodaj jogurt naturalny a następnie zacznij ugniatać widelcem całość, tak by wymieszać wszystkie składniki.
  5. Ugniataj i mieszaj składniki ze sobą tak by powstała gładka masa.
  6. Pod koniec mieszania dopraw gziczkę solą.
  7. Po wymieszaniu wszystkich składników i doprawieniu gziczka jest gotowa do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miska,
  • widelec

CENNE RADY

Do gziczki jeżeli ktoś lub można dodać jeszcze inne składniki, np. świeżą rzodkiewkę, ogórka konserwowego albo kiszonego lub suszonego pomidora. Tak naprawdę obowiązuje całkowita dowolność w doborze składników.

Jeżeli lubisz pasty kanapkowe koniecznie wypróbuj również pastę z makreli i suszonych pomidorów, pastę z wędzonej makreli i twarogu lub pomidorową pastę z makreli.

A jeżeli masz ochotę na coś jeszcze bardziej nietypowego i ciekawego, podaj gziczkę na pieczywie czosnkowym, które również błyskawicznie przygotujesz.

SPOSÓB PODANIA

Gziczka przygotowana według powyższego przepisu idealnie sprawdzi się podana na świeżym pieczywie. Dodatkowo można posypać ją jeszcze szczypiorkiem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!