Miękkie ciastka owsiane z bakaliami

Miękkie ciastka owsiane z bakaliami ciasteczka pełnoziarniste rico ranki belvita soft bakes
  • Marcin
  • 2 grudnia 2022

Pewnie będzie to już kilka lat temu, kiedy spróbowałem kupionych w pewnym sklepie miękkich ciasteczek śniadaniowych. Były doskonałe na śniadanie, przekąskę w pracy czy podczas moich mikropodróży, które opisuję dla Was w kategorii zwiedzam Polskę. Niestety jakiś czas temu zniknęły na dobre ze sklepowych półek…  To był impuls spróbować przygotować miękkie ciastka owsiane z bakaliami samodzielnie. Po kilku próbach przepis na miękkie ciastka owsiane z bakaliami dopracowałem na tyle, że mogę się nim z Wami podzielić bez żadnych obaw. Wychodzą mięciutkie, pożywne, pełne bakalii i ekspandowanych jagieł a do tego nawet fit! Wypróbujcie przepisu i przekonajcie się sami.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 110 g mąki pszennej typ 500,
  • 110 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 75 g płatków owsianych,
  • 4 łyżki miodu,
  • 30 g rodzynek,
  • 70 g żurawiny,
  • 15 g jagieł ekspandowanych,
  • 75 g masła,
  • 150 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,

(ilość produktów dla przygotowania ok. 13 dużych ciastek)

Miękkie ciastka owsiane z bakaliami składniki produkty
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami suche składniki żurawina rodzynki jagły
mleko jajko trzepaczka
trzepaczka mleko i jajko
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami
ciasto na miękkie ciasteczka
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami
Miękkie ciastka owsiane z bakaliami ciasteczka pełnoziarniste rico ranki belvita soft bakes

WYKONANIE


Miękkie ciastka owsiane z bakaliami

  1. Przygotujcie dużą miskę, do której wsypcie wszystkie suche składniki: mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  2. Następnie dodajcie do miski bakalie i dodatki: płatki owsiane, jagły, rodzynki, żurawinę i cukier wanilinowy. Wymieszajcie wszystkie suche składniki.
  3. Do innego naczynia wlejcie mleko i wbijcie do niego jajko. Roztrzepcie jajko w mleku na jednolity płyn i wlejcie do miski.
  4. Masło roztopcie w małym garnku, uważając by nie doprowadzić go do wrzenia. Płynne masło wlejcie do miski z innymi składnikami.
  5. Na koniec dodajcie miód i używając łyżki dokładnie wymieszajcie całość, by wszystkie składniki się połączyły.
  6. Przygotowaną masę nakładajcie łyżką na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Jedno ciastko = 1 łyżka masy.
  7. Blaszkę z ciastkami włóżcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (tryb grzanie góra – dół) i pieczcie do wyraźnego zarumienienia, czyli około 12 minut.
  8. Upieczone ciastka przełóżcie z blaszki na kratkę lub talerz i pozostawcie do wystudzenia.
  9. Gdy miękkie ciastka owsiane z bakaliami będą już zimne lub letnie, są gotowe do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża miska,
  • wysokie naczynie kuchenne o pojemności min. 500 ml,
  • trzepaczka kuchenna lub mikser albo blender z końcówką do ubijania,
  • mały garnek lub mała patelnia do roztopienia masła,
  • papier do pieczenia

CENNE RADY

Porcja ciasta nakładanego łyżką pozwala na przygotowanie całkiem dużych ciastek. Jedno z nich możecie traktować jako konkretną przekąskę a nawet śniadanie! Jeżeli zależy Wam na mniejszych ciastkach, nakładajcie na blaszkę ciasto używając łyżeczki. Pamiętajcie też, by w przypadku mniejszych porcji ciasta, krócej piec je w piekarniku (ok. 8-9 minut).

SPOSÓB PODANIA

Miękkie ciastka owsiane z bakaliami to doskonała przekąska sama w sobie, która może być zarówno śniadaniem, przekąską czy deserem! Oczywiście nikt nie obrazi się, jeżeli razem z miękkimi ciastkami podamy filiżankę kawy, kubek herbaty czy szklankę domowego kompotu ze świeżych owoców lub domowej lemoniady.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!