Plyndze, czyli placki ziemniaczane
My zazwyczaj w domu jedliśmy je z cukrem, inni jedzą je ze śmietaną dla jeszcze innych to jeden ze składników placków po węgiersku czy zbójnicku – chodzi oczywiście o placki ziemniaczane. Najczęściej gościły na stole w piątkowy obiad, a zapach z ich smażenia było już czuć dom dalej. Mimo to, zawsze wszystkim smakowały i znikały ze stołu w ilościach hurtowych. Dodatkowo są proste, szybkie i tanie w przygotowaniu, zresztą sprawdź sam!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków (im większe tym lepiej),
- 1 mała cebula,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki soli,
- olej do smażenia
(ilość produktów dla przygotowania 16 placków)
WYKONANIE
- Ziemniaki obierz ze skórki. (Wybierz przy okazji robienia zakupów duże ziemniaki, będzie się je wygodniej ścierało)
- Przygotuj miskę i tarkę kuchenną. Zetrzyj ziemniaki na tarce z ząbkami. Tylko uważaj na palce, łatwo można się skaleczyć.
- Gdy zetrzesz wszystkie ziemniaki a tej samej tarce zetrzyj, obraną wcześniej cebulę.
- Do startych ziemniaków i cebuli dodaj pozostałe składniki: sól, mąkę i jajko. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę, która powinna mieć konsystencję a’la jogurt naturalny. Powinna jednocześnie trzymać się i jedynie lekko spływać z łyżki. Gdy ciasto na placki ziemniaczane będzie już gotowe odstaw je na bok.
- Na patelnię wlej olej, tak by przykrył swobodnie całe dno patelni. Patelnię postaw na ogniu i rozgrzej. Przygotuj obok talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym na który będziemy później odkłądać usamżone placki ziemniaczane.
- Gdy olej się rozgrzeje nakładaj łyżką na patelnię ciasto, formując jednocześnie kształtne placki. Ja na jeden placek zużywam około 2 łyżek ciasta.
- Placki smaż na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony. Odwracaj przy użyciu łopatki i szczypiec, uważając by nie chlapać gorącym olejem.
- Usmażone z obu stron placki odkładaj na przygotowany talerz z ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Tymczasem na patelni smaż kolejną porcję.
- Gotowe! Z podanych proporcji wychodzi 16 plyndzy.
Plyndze, czyli placki ziemniaczane
MIEJ POD RĘKĄ
- tarkę kuchenną,
- dużą miskę,
- patelnię,
- ręczniki papierowe,
- szczypce i łopatkę kuchenną do obracania placków,
CENNE RADY
Przy ścieraniu na ziemniaków na placki ziemniaczane można się łatwo skaleczyć, dlatego do tarcia wybieraj duże ziemniaki, które łatwo chwycić. Staraj się by nie mieć mokrej dłoni w której trzymasz ziemniaka i by sam ziemniak nie był zbyt mokry. Dodatkowo pod koniec tarcia możesz końcówkę ziemniaka nabić na widelec i za jego pomocą dokończyć tarcie.
SPOSÓB PODANIA
Placki ziemniaczane mogą być samodzielnym daniem na obiad. Podawaj je wtedy posypane cukrem lub z dodatkiem śmietany.
Większe placki, wielkości zazwyczaj patelni są doskonałym dodatkiem do gulaszów czy innych treściwych sosów, które pewnie znacie jako placki po węgiersku lub zbójnicku. Świetnie sprawdzą się również grzybowe sosy np. sos grzybowy z mrożonych grzybów czy szybki sos pieczarkowy ze śmietaną.