Plyndze, czyli placki ziemniaczane

My zazwyczaj w domu jedliśmy je z cukrem, inni jedzą je ze śmietaną dla jeszcze innych to jeden ze składników placków po węgiersku czy zbójnicku – chodzi oczywiście o placki ziemniaczane. Najczęściej gościły na stole w piątkowy obiad, a zapach z ich smażenia było już czuć dom dalej. Mimo to, zawsze wszystkim smakowały i znikały ze stołu w ilościach hurtowych. Dodatkowo są proste, szybkie i tanie w przygotowaniu, zresztą sprawdź sam!

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Plyndze, czyli placki ziemniaczane

składniki

  • 1 kg ziemniaków (im większe tym lepiej),
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia
(ilość produktów dla przygotowania 16 placków)

wykonanie

  1. Ziemniaki obierz ze skórki. (Wybierz przy okazji robienia zakupów duże ziemniaki, będzie się je wygodniej ścierało)
  2. Przygotuj miskę i tarkę kuchenną. Zetrzyj ziemniaki na tarce z ząbkami. Tylko uważaj na palce, łatwo można się skaleczyć.
  3. Gdy zetrzesz wszystkie ziemniaki a tej samej tarce zetrzyj, obraną wcześniej cebulę.
  4. Do startych ziemniaków i cebuli dodaj pozostałe składniki: sól, mąkę i jajko. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę, która powinna mieć konsystencję a’la jogurt naturalny. Powinna jednocześnie trzymać się i jedynie lekko spływać  z łyżki. Gdy ciasto na placki ziemniaczane będzie już gotowe odstaw je na bok.
  5. Na patelnię wlej olej, tak by przykrył swobodnie całe dno patelni. Patelnię postaw na ogniu i rozgrzej. Przygotuj obok talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym na który będziemy później odkłądać usamżone placki ziemniaczane.
  6. Gdy olej się rozgrzeje nakładaj łyżką na patelnię ciasto, formując jednocześnie kształtne placki. Ja na jeden placek zużywam około 2 łyżek ciasta.
  7. Placki smaż na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony. Odwracaj przy użyciu łopatki i szczypiec, uważając by nie chlapać gorącym olejem.
  8. Usmażone z obu stron placki odkładaj na przygotowany talerz z ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Tymczasem na patelni smaż kolejną porcję.
  9. Gotowe! Z podanych proporcji wychodzi 16 plyndzy.

Plyndze, czyli placki ziemniaczane

sposób podania

Placki ziemniaczane mogą być samodzielnym daniem na obiad. Podawaj je wtedy posypane cukrem lub z dodatkiem śmietany.

Większe placki, wielkości zazwyczaj patelni są doskonałym dodatkiem do gulaszów czy innych treściwych sosów, które pewnie znacie jako placki po węgiersku lub zbójnicku.

cenne rady

Przy ścieraniu na ziemniaków na placki ziemniaczane można się łatwo skaleczyć, dlatego do tarcia wybieraj duże ziemniaki, które łatwo chwycić. Staraj się by nie mieć mokrej dłoni w której trzymasz ziemniaka i by sam ziemniak nie był zbyt mokry. Dodatkowo pod koniec tarcia możesz końcówkę ziemniaka nabić na widelec i za jego pomocą dokończyć tarcie.

przyda się podczas gotowania

  • tarkę kuchenną,
  • dużą miskę,
  • patelnię,
  • ręczniki papierowe,
  • szczypce i łopatkę kuchenną do obracania placków,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,

użyte składniki:

Plyndze, czyli placki ziemniaczane

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x