Wędzona pierś z kurczaka

Wędzona pierś z kurczaka Przekąski na imprezę na zimno
  • Marcin
  • 7 maja 2021

Pierś z kurczaka to wdzięczny kawałek mięsa, który odpowiednio przygotowany potrafi być delikatny i soczysty. Wędzenie dodatkowo wzbogaca jego smak, właśnie dlatego dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem, by wędzona pierś z kurczaka wyszła po prostu idealnie!

Właśnie dlatego poprosiłem o pomoc w przygotowaniu domowych wędzonych przysmaków mojego teścia, który od wielu wielu lat przygotowuje domowe szynki, kiełbaski i inne specjały, a sam tą tajemną wiedzę zdobył od swego ojca, który był rzeźnikiem i masażem. Wszak jak się szkolić, to u fachowców!

Tak właśnie stworzyliśmy przepis na wędzony filet z kurczaka, który w smaku jest delikatny, przyjemnie wilgotny i z wyraźnie wędzoną „skórką”. Dzięki temu przepisowi, możesz taką wędzoną pierś przygotować samodzielnie, podobnie jak inne wędzone przysmaki: klasyczną szynkę oraz schab. Zatem do dzieła!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 3 filety z piersi kurczaka,
  • zalewa:
    • 1,5 litra wody,
    • 70 g soli peklowej,
    • 2 łyżeczki cukru,
    • pół łyżeczki suszonej cebuli,
    • 10 ziaren pieprzu,
    • 3 ziarna ziela,
    • 2 liście,
    • 1 ząbek czosnku,
  • składniki do parzenia:

(ilość produktów dla przygotowania 3 wędzonych filetów z kurczaka)

Wędzona pierś z kurczaka
Wędzona pierś z kurczaka
Wędzona pierś z kurczaka
Wędzona pierś z kurczaka
Wędzona pierś z kurczaka

WYKONANIE


Wędzona pierś z kurczaka

  1. Rozpocznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej wodę i dodaj cukier, suszoną cebulę, pieprz, ziarna ziela oraz liście laurowe. Całość zagotuj i gdy zacznie wrzeć, zestaw garnek z ognia.
  2. Po około 5 minutach do zalewy dodaj całe ząbki czosnku oraz sól peklową a na końcu wszystko wymieszaj. Pozostaw do pełnego wystudzenia.
  3. Piersi z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i usuń niedoskonałości.
  4. Mięso przełóż do przygotowanej miski (pojemnika lub garnka) i zalej zimną zalewą. Pozostaw w solance na minimum 24 godziny (optymalnie 36 godzin).
  5. Po tym czasie wyciągnij zapeklowane mięso i zasznuruj je bawełnianym sznurkiem wędliniarskim (oto filmik, z którego dowiesz się jak to zrobić).
  6. Przygotowane do wędzenia filety z piersi kurczaka, odłóż na sito, na około 30 minut by obciekło z nadmiaru wody.
  7. W międzyczasie przygotuj wędzarnie.
  8. Gdy mięso już obcieknie z wody, rozpoczynamy wędzenie. Na początek wieszany piersi w wędzarni i suszymy piersi w temperaturze około 70-80 stopni, przez 30 minut.
  9. Po zakończeniu suszenia, należy zmniejszyć temperaturę w wędzarni do 50-60 stopni a wędzić piersi z kurczaka dalej przez 2 godziny.
  10. Wędzone piersi z kurczaka, warto jeszcze sparzyć. W tym celu do garnka włóż: marchewkę, pietruszkę, czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pęczek zieleniny a następnie całość zalej wodą. Powinno być na tyle dużo, by po włożeniu uwędzonego mięsa, zanurzyło się całe w wodzie.
  11. Wędzone piersi parz w temperaturze 80 stopni przez 70 minut,
  12. Po tym czasie przełóż sparzone piersi bezpośrednio do zimnej wody i zahartuj przez 5 minut. Następnie odłóż na sito lub rozwieś do osuszenia.
  13. Gotowe! Wędzona pierś z kurczaka gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • ręcznik kuchenny,
  • średni garnek do przygotowania solanki,
  • miska, garnek lub naczynie (koniecznie z pokrywką) do peklowania,
  • durszlak,
  • sznurek wędliniarski,
  • wędzarnia,
  • drewno do wędzenia (koniecznie liściaste, najlepsze owocowe),
  • duży garnek z termometrem kulinarnym do parzenia

CENNE RADY

Na bazie wody z parzenia możesz przygotować doskonały żurek, biały barszcz, kapuśniak czy grochówkę! Te zupy lubią wędzonkę!

SPOSÓB PODANIA

Wędzona pierś z kurczaka do smakowita przekąska, sama w sobie! Oczywiście również dobrze będzie smakować z domowym chlebem (polecam Wam moje przepisy na domowe chleby np. chleb pszenny z żurawiną oraz chleb razowy pszenno-żytni). Dodatkowo do wędzonej piersi z kurczaka możesz podać np. ogórek małosolny czy kiszony. Aromat wędzonej domowej wędliny podbije smak każdego dania, dlatego nie żałuj i dodawaj, tam gdzie chcesz wykorzystać jej smak i aromat.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!