Ogórki małosolne – sezonowy hit!

Chrupiące, lekko słodkie, lekko słone i pachnące koperkiem. Oto ogórki małosolne. Jedni lubią już jednodniowe, inni wolą dać im jeszcze dzień a kolejni jeszcze dwa. To mało ważne, ponieważ ogórki małosolne lubi niemal każdy. Niestety jest to wybitnie sezonowa przekąska, którą możemy przygotować praktycznie tylko wczesnym latem. Dlatego nie zwlekaj, przygotuj je najszybciej jak to możliwe! Sprawdzony przepis właśnie znalazłeś!

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Ogórki małosolne – sezonowy hit!

składniki

  • 9-10 ogórków gruntowych,
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cm korzenia chrzanu,
  • 1 liść chrzanu,
  • pęczek kopru,
  • opcjonalnie: 1 liść laurowy,
  • opcjonalnie: 4-5 liści wiśni,
(ilość produktów dla przygotowania 5 porcji)

wykonanie

  1. Przygotowane naczynie kamionkowe lub szklany słoik wyparz wrzątkiem.
  2. Na dno słoika włóż liście chrzanu, koper i jeżeli używasz, również liście wiśni. Wszystko wcześniej opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Do naczynia wlej litr ciepłej, przegotowanej wody. Idealna będzie taka, która od gotowania studziła się około 15-20 minut. Dodaj do niej sól i wymieszaj zalewę.
  4. Do wyłożonego liśćmi i koprem naczynia wkładaj ogórki. Układaj je pionowo w naczyniu, jeden koło drugiego, tak ściśle jak się da. Jeżeli nie wszystkie ogórki zmieszczą się pionowo, nie przejmuj się, ułożysz je na wierzchu (dobrze by zostały minimum dwa ogórki).
  5. Czosnek i chrzan pokrój w mniejsze kawałki. Wciskaj je pomiędzy ułożone pionowo ogórki. Jeżeli używasz dodaj również liście laurowe.
  6. Na wierzchu ułóż poziomo pozostałe ogórki, które nie zmieściły się wcześniej.
  7. Zalej ogórki przygotowaną zalewą, tak by wszystkie ogórki znajdowały się pod powierzchnią zalewy.
  8. Tak przygotowane ogórki, zalane już zalewą dociśnij słoikiem z wodą.
  9. Odstaw naczynie na minimum 24 godziny. Gdy zobaczysz, że woda lekko zmętniała a na jej powierzchni pojawia się delikatna pianka, to znaczy że ogórki małosolne zaczęły się kisić.
  10. Wyciągaj ogórki ze słoja kiedy tylko zechcesz. Jak już wspomniałem jedni lubią ogórki w takiej odsłonie już po jednym dniu kiszenia, inni po dwóch lub trzech. Smacznego!

Ogórki małosolne – sezonowy hit!

sposób podania

Ogórki małosolne to świetna przekąska sama w sobie. Sprawdzi się doskonale również jako dodatek do obiadu, imprezowa przekąska czy zakąska do czegoś mocniejszego. Idealnie pasują do dań obiadowych z wieprzowiny albo wołowiny, choć z drobiem również są niczego sobie. Spróbuj ich w połączeniu z np. tradycyjnymi kotletami z piersi indyka lub innym daniem głównym.

cenne rady

Ja do zrobienia ogórków małosolnych używam suszonego korzenia chrzanu oraz suszonych liści. Gdy chrzan jest dojrzały, suszę jego obrany korzeń oraz liście, zamykam w szczelnym pojemniku i korzystam kiedy tylko potrzebuję.

przyda się podczas gotowania

  • szklany słoik lub inne naczynie (np. kamionkowe) o pojemności około 1 litra,
  • mniejszy szklany słoik, wypełniony wodą i zakręcony,
  • litrowe naczynie do przygotowania zalewy,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,

użyte składniki: , ,

Ogórki małosolne – sezonowy hit!

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x