Ogórki małosolne – sezonowy hit!

ogórki małosolne
  • Marcin
  • 27 lipca 2020

Chrupiące, lekko słodkie, lekko słone i pachnące koperkiem. Oto ogórki małosolne. Jedni lubią już jednodniowe, inni wolą dać im jeszcze dzień a kolejni jeszcze dwa. To mało ważne, ponieważ ogórki małosolne lubi niemal każdy. Niestety jest to wybitnie sezonowa przekąska, którą możemy przygotować praktycznie tylko wczesnym latem. Dlatego nie zwlekaj, przygotuj je najszybciej jak to możliwe! Sprawdzony przepis właśnie znalazłeś!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 9-10 ogórków gruntowych,
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cm korzenia chrzanu,
  • 1 liść chrzanu,
  • pęczek kopru,
  • opcjonalnie: 1 liść laurowy,
  • opcjonalnie: 4-5 liści wiśni,

(ilość produktów dla przygotowania 5 porcji)

ogórki małosolne
ogórki małosolne
ogórki małosolne
ogórki małosolne

WYKONANIE


Ogórki małosolne – sezonowy hit!

  1. Przygotowane naczynie kamionkowe lub szklany słoik wyparz wrzątkiem.
  2. Na dno słoika włóż liście chrzanu, koper i jeżeli używasz, również liście wiśni. Wszystko wcześniej opłucz pod bieżącą wodą.
  3. Do naczynia wlej litr ciepłej, przegotowanej wody. Idealna będzie taka, która od gotowania studziła się około 15-20 minut. Dodaj do niej sól i wymieszaj zalewę.
  4. Do wyłożonego liśćmi i koprem naczynia wkładaj ogórki. Układaj je pionowo w naczyniu, jeden koło drugiego, tak ściśle jak się da. Jeżeli nie wszystkie ogórki zmieszczą się pionowo, nie przejmuj się, ułożysz je na wierzchu (dobrze by zostały minimum dwa ogórki).
  5. Czosnek i chrzan pokrój w mniejsze kawałki. Wciskaj je pomiędzy ułożone pionowo ogórki. Jeżeli używasz dodaj również liście laurowe.
  6. Na wierzchu ułóż poziomo pozostałe ogórki, które nie zmieściły się wcześniej.
  7. Zalej ogórki przygotowaną zalewą, tak by wszystkie ogórki znajdowały się pod powierzchnią zalewy.
  8. Tak przygotowane ogórki, zalane już zalewą dociśnij słoikiem z wodą.
  9. Odstaw naczynie na minimum 24 godziny. Gdy zobaczysz, że woda lekko zmętniała a na jej powierzchni pojawia się delikatna pianka, to znaczy że ogórki małosolne zaczęły się kisić.
  10. Wyciągaj ogórki ze słoja kiedy tylko zechcesz. Jak już wspomniałem jedni lubią ogórki w takiej odsłonie już po jednym dniu kiszenia, inni po dwóch lub trzech. Smacznego!

MIEJ POD RĘKĄ

  • szklany słoik lub inne naczynie (np. kamionkowe) o pojemności około 1 litra,
  • mniejszy szklany słoik, wypełniony wodą i zakręcony,
  • litrowe naczynie do przygotowania zalewy,

CENNE RADY

Ja do zrobienia ogórków małosolnych używam suszonego korzenia chrzanu oraz suszonych liści. Gdy chrzan jest dojrzały, suszę jego obrany korzeń oraz liście, zamykam w szczelnym pojemniku i korzystam kiedy tylko potrzebuję.

SPOSÓB PODANIA

Ogórki małosolne to świetna przekąska sama w sobie. Sprawdzi się doskonale również jako dodatek do obiadu, imprezowa przekąska czy zakąska do czegoś mocniejszego. Idealnie pasują do dań obiadowych z wieprzowiny albo wołowiny, choć z drobiem również są niczego sobie. Spróbuj ich w połączeniu z np. tradycyjnymi kotletami z piersi indyka lub innym daniem głównym.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!