Pasta czosnkowa do chleba

pasta czosnkowa do chleba przepisy na pasty kanapkowe
  • Marcin
  • 7 października 2021

Pasta czosnkowa do chleba na pewno zaskarbi sobie sympatię fanów czosnkowych smaków, dlatego każdy kto wybiera do fast-food-u sos czosnkowy, powinien jej obowiązkowo spróbować! Pasta czosnkowa do chleba łączy w sobie jednak więcej niż tylko jeden smak, bo w jej składzie znajdują się również ogórki konserwowe, odrobina musztardy a nawet curry. Mimo to, czosnek jest wyraźnie wyczuwalny i mimo, że jeden ząbek wydaje się niewielką ilością, w zupełności wystarcza aby podkreślić swoją obecność i jednocześnie nie zdominować innych smaków. Zresztą spróbujcie sami!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 125 g twarogu półtłustego mielonego,
  • 3 łyżeczki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowy,
  • 1 ogórek konserwowy lub ogórka po kaszubsku,
  • szczypiorek od cebuli dymki,
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,

(ilość produktów dla przygotowania 220 g pasty)

pasta czosnkowa do chleba
pasta czosnkowa do chleba
pasta czosnkowa do chleba
pasta czosnkowa do chleba
pasta czosnkowa do chleba przepisy na pasty kanapkowe

WYKONANIE


Pasta czosnkowa do chleba

  1. Do przygotowanej miski przełóżcie omierzoną ilość twarogu.
  2. Ogórek konserwowy poszatkujcie w drobną kostkę i dodajcie do twarogu.
  3. Następnie szczypiorek pokrójcie możliwie drobno i również dodajcie do miski.
  4. W dalszej kolejności do miski dodajcie śmietanę, musztardę oraz curry.
  5. Na koniec obierzcie z łupin ząbek czosnku i używając praski do czosnku, rozdrobnijcie go i dodajcie do pozostałych składników.
  6. Całość doprawcie solą i najlepiej świeżo mielonym pieprzem i następnie dokładnie wymieszajcie.
  7. Pasta czosnkowa do chleba jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę,
  • praskę do czosnku,

CENNE RADY

Choć 1 ząbek czosnku wygląda pewnie dla wielu z Was niepozornie, jest wystarczający by dać wyraźny smak w paście. Jeżeli zależy Wam na bardziej czosnkowym smaku, najpierw zostawcie pastę na noc, by się przegryzła a dopiero gdy to nadal będzie dla Was za mało, przy kolejnym przygotowywaniu pasty dodajcie więcej czosnku.

SPOSÓB PODANIA

Pasta czosnkowa do chleba, smakuje oczywiście najlepiej na kromce dobrego, najlepiej domowego chleba. Oto dwa przepisy na domowe chlebki, które mogą Was zainteresować: chleb razowy pszenno-żytni i chleb pszenny z żurawiną. Choć równie ciekawym pomysłem na podanie czosnkowej pasty może być również pieczywo czosnkowe, czym na pewno zaskoczycie swoich domowników!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!