Paprykowa pasta z czerwonej fasoli

Paprykowa pasta z czerwonej fasoli
  • Marcin
  • 8 października 2021

Znudziły już się Wam gziczki na śniadanie? Oto propozycja, która odmieni Wasz poranek! Paprykowa pasta z czerwonej fasoli to bardzo ciekawa pasta kanapkowa, którą przygotujecie w zaledwie kilkadziesiąt minut. Cechą szczególną paprykowej pasty z fasoli jest intensywność smaków, która dosłownie poraża! Oprócz wyraźnego, lekko słodkiego smaku papryki wyraźnie czuć również łagodność fasoli i umiarkowaną kwaśność pomidorów. Doskonałe zestawienie, które warto wypróbować!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 250 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 masła cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • pieprz, sól

(ilość produktów dla przygotowania około 400 g pasty)

Paprykowa pasta z czerwonej fasoli
Paprykowa pasta z czerwonej fasoli
Paprykowa pasta z czerwonej fasoli
Paprykowa pasta z czerwonej fasoli przepisy na pasty kanapkowe Przekąski na imprezę na zimno

WYKONANIE


Paprykowa pasta z czerwonej fasoli

  1. Fasolę odcedźcie z zalewy, przepłuczcie na sicie pod bieżącą wodą i pozostawcie do odcieknięcia.
  2. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w średniej wielkości kostkę, podobnie zróbcie z papryką, którą również pokrójcie w kostkę.
  3. Na patelnię wlejcie olej rzepakowy a następnie postawcie ją na średnim ogniu.
  4. Gdy olej będzie już rozgrzany dodajcie pokrojoną cebulę a gdy się zeszkli, dodajcie paprykę i smażcie dalej przez 5 minut.
  5. Pod koniec smażenia dodajcie do cebuli i papryki, suszone oregano.
  6. Fasolę wsypcie do wysokiego naczynia do którego następnie dodajcie podsmażoną paprykę z cebulą.
  7. Do naczynia dodajcie pozostałe składniki oraz przyprawy  a następnie zblendujcie całość na gładką pastę.
  8. Paprykowa pasta z czerwonej fasoli gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • patelnia,
  • blender z końcówką do rozdrabniania,
  • wysokie naczynie do blendowania,
  • sitko kuchenne,

CENNE RADY

Pasy wychodzi całkiem sporo, jednak nie musicie jej od razu wszamać. Spokojnie możecie ją zamrozić i wyciągnąć gdy najdzie ochota albo potrzeba.

SPOSÓB PODANIA

Paprykowa pasta z czerwonej fasoli powinna wylądować na waszych stołach w towarzystwie dobrego pieczywa, a najlepsze możliwe pieczywo to własnoręcznie przygotowane! Dlatego koniecznie wypróbujcie chleba razowego oraz przepysznego chleba pszennego z żurawiną! Oczywiście możecie zaszaleć i podać pastę z papryki i fasoli czerwonej np. na kawałkach czosnkowej bagietki, na pewno zaciekawicie tym swoich gości i domowników.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!