Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Nie przepadasz za pszennym pieczywem i również chleby na zakwasie, nie są twoją bajką? Mieszany chleb razowy, który wypiekany jest przy użyciu drożdży może być tym czego szukasz! Jego zaletą jest… delikatność! Chleb razowy zawsze kojarzył mi się z twardym i zbitym wnętrzem oraz mocno zbożowym smakiem. Akurat ten zbożowy (żytni) posmak uwielbiam, jednak nie do końca przepadam za chlebami twardymi! Dlatego trochę po eksperymentowałem i jest – delikatny, miękki, puszysty i smaczny chlebek razowy! Wypróbuj koniecznie!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność#TAGI
(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka o wadze około 870 g)
Chleb razowy pszenno-żytni
Jeżeli zależy tobie również na tym by chleb razowy również efektownie wyglądał, natnij jego wierzch nożem tuż przed włożeniem do pieca!
Chleb przechowuj w bawełnianej ściereczce i szczelnym pojemniku lub woreczku, dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Nie licz jednak na zbyt wiele… Chleby drożdżowe po 3-4 dniach już nie smakują tak dobrze, jak tuż po upieczeniu, dlatego zajadaj póki ciepły:)
Dobry chleb jest dobry sam w sobie:) Nie zaszkodzi podać go w towarzystwie dobrej domowej szynki (np. domowa szynka drobiowa z szynkowaru), domowych powideł śliwkowych z w towarzystwie doskonałych past kanapkowych, np. pasta z wędzonej makreli i twarogu, pasta z makreli i suszonych pomidorów czy po prostu dobrze znanej gziczki!
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Spodziewasz się gości? Organizujesz domówkę a może wyprawiasz urodziny? Pewnie szukasz inspiracji na przekąski na imprezę na zimno i ciepło,…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Minieuroland w Kłodzku to w mojej opinii – jeden z najpiękniejszych ogrodów, po których miałem przyjemność spacerować. Pośród setek tysięcy…
Jak w wielu polskich miastach, również i w Poznaniu na okres poprzedzający święta Bożego Narodzenia, na jednym z dużych placów…