Pasta z pieczarek do chleba

Pasta z pieczarek do chleba
  • Marcin
  • 11 października 2021

Pasta z pieczarek do chleba to niebanalny dodatek, który odmieni wasze śniadanie! Dobrze znane wszystkim pieczarki w kilka chwil zamienicie w przepyszną pastę do pieczywa, najlepiej tego domowego. Sam przepis również banalnie prosty do wykonania, co tylko jeszcze bardziej zachęca by spróbować go we własnej kuchni. To również doskonały przepis jeżeli dopiero zaczynacie swoją kuchenną przygodę, bo po prostu nie da się go zepsuć:)

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula dymka,
  • 40 g masła,
  • 40 serka topionego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania ok. 250 g pasty)

Pasta z pieczarek do chleba
pasta z pieczarek do chleba
pasta z pieczarek do chleba
pasta z pieczarek do chleba
pasta z pieczarek do chleba

WYKONANIE


Pasta z pieczarek do chleba

  1. Pieczarki opłuczcie i oczyśćcie dokładnie a następnie pozostawcie na sicie kilka minut do ocieknięcia z wody.
  2. Po tym czasie pokrójcie pieczarki w ćwiartki.
  3. Na patelni roztopcie masło i gdy będzie gorące dodajcie pokrojone pieczarki, pokropcie je sokiem z cytryny oraz posólcie dobrą szczyptą soli.
  4. W czasie gdy pieczarki się już smażą pokrójcie cebulę dymkę w plasterki.
  5. Po około 5 minutach smażenia pieczarek, dodajcie na patelnię pokrojoną dymkę i smażcie do czasu aż nie odparuje z patelni cała woda, którą puściły grzyby. Pamiętajcie by od czasu do czasu zamieszać całość.
  6. Gdy cała woda odparuje z patelni, pieczarki zestawcie z ognia na około 10 minut by lekko ostygły.
  7. Po tym czasie przerzućcie usmażone pieczarki do wysokiego naczynia, w którym będą blendowane.
  8. Dodajcie do naczynia serek topiony i majonez a następnie zblendujcie całość, tak by nie zostały duże kawałki pieczarek.
  9. Doprawcie pastę do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
  10. Gotowe! Pasta z pieczarek do chleba może lądować na stole!

MIEJ POD RĘKĄ

  • patelnia,
  • blender z końcówką do rozdrabniania,
  • wysokie naczynie do blendowania,

CENNE RADY

Dodatek masła i serka topionego sprawia, że schłodzona w lodówce pasta robi się twarda i trudna do smarowania, dlatego warto wyciągnąć ją około 30 minut przed jedzeniem, by nabrała temperatury pokojowej i stała się łatwa do posmarowania kanapek.

SPOSÓB PODANIA

Pasta z pieczarek do chleba to doskonały zamiennik dla „tradycyjnego” okładu na chleb, jak np. domowe wędliny, sery czy powidła. Oczywiście najlepiej by pasta trafiała na świeży, domowy chleb np. chleb razowy czy pszenny chleb z żurawiną, z którym na pewno najbardziej Wam zasmakuje. Podawajcie posypaną świeżym szczypiorkiem.

Pasta z pieczarek do chleba świetnie sprawdzi się również jako farsz np. do jajek czy przekąsek imprezowych, przygotowanych z tortilli, wędliny czy ciasta francuskiego.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!