Faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami

faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami
  • Marcin
  • 12 lipca 2021

Faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami to bardzo ciekawa alternatywa dla mięsnych przysmaków z grilla, np. przepysznych skrzydełek BBQ. Połączenie trzech prostych składników, czyli pieczarek, sera i orzechów to dla wielu nieoczywisty wybór, jednak sami przekonacie się jak bardzo smaczny! Przygotowanie pieczarek nie jest skomplikowane i tak naprawdę jedynie samo grillowanie wymaga nieco wprawy i wyczucia, by zbytnio nie przypalić grzybów ale stopić serowe nadzienie. Dla mniej doświadczonych polecam wykorzystać tacki aluminiowe, które znacznie ułatwiają ich przygotowanie jednak wydłużają nieco grillowanie.

SKŁADNIKI


  • 15 średnich pieczarek,
  • 100 g żółtego sera w kawałku,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 1 cebula dymka

(ilość produktów dla przygotowania 15 faszerowanych pieczarek)

faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami
faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami
faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami
faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami
faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami
faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami

WYKONANIE


Faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami

  1. Pieczarki umyj i oczyść z resztek ziemi.
  2. Małym nożykiem odkrój nóżki pieczarek a następnie łyżeczką (lub specjalną łyżeczką do drążenia) wydrąż wnętrze kapelusza.
  3. Ser pokrój w drobną kostkę. Orzechy również pokrój na drobniejsze kawałki.
  4. Faszeruj wydrążone pieczarki pokrojonym serem i orzechami.
  5. Cebulę dymkę pokrój w cienkie plasterki i posyp nimi faszerowane kapelusze pieczarek.
  6. Rozpal grilla i gdy będzie już rozgrzany, układaj pieczarki na ruszcie.
  7. Grilluj pieczarki na średnim ogniu do momentu aż kapelusze wyraźnie się zmniejszą a ser wewnątrz się stopi.
  8. Jeżeli ogień będzie zbyt mocny, lekko podgrillowane pieczarki przełóż na aluminiową tackę lub griluj je na niej od początku.
  9. Podgrillowane faszerowane pieczarki są gotowe, gdy kapelusze już nie maleją a ser jest niemal płynny.

MIEJ POD RĘKĄ

  • opcjonalnie tacki aluminiowe,
  • grill

CENNE RADY

Pieczarki do tego przepisu muszą być co najmniej średniej wielkości, inaczej pod wpływem temperatury skurczą się na tyle, że mogą przelecieć przez ruszt:)

SPOSÓB PODANIA

Faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami podawaj jako dodatek do innych dań z grilla lub jako samodzielną przekąskę. Przed podaniem warto posypać całość świeżym szczypiorkiem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!