Miesiąc bez słodyczy i niezdrowego jedzenia. Przyłącz się!
Pewnie nie raz słyszałeś że od słodyczy, fast food-ów czy gotowego sklepowego jedzenia się tyje. Też to słyszałem dlatego postanowiłem…
Pewnie domyślacie się, że przygotowane w domu bułki na zakwasie żytnim są chrupiące, pachnące i najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe! To prawda, a co najlepsze nie są wcale trudne do przygotowania, dlatego każdy z Was może upiec je w swoim domu. Dzięki mojemu poniższemu przepisowi powinno być jeszcze łatwiej, zatem nie przedłużając zbytnio – powodzenia! Wszystko co potrzeba macie poniżej:)
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 8 bułek po ok. 100 g każda)
Domowe bułki na zakwasie żytnim
Aby dłużej cieszyć się smakiem i świeżością bułeczek przechowujcie je zawinięte w bawełnianą ściereczkę, najlepiej w nie do końca szczelnym pojemniku. Gotowe bułeczki możecie zamrozić, najlepiej zrobić to od razu po ich wystudzeniu.
Tak naprawdę domowe bułki na zakwasie żytnim możecie zjeść z czym tylko macie ochotę! Pomysłów na ciekawy dodatek do nich możecie poszukać wśród past kanapkowych, na które przepisy znajdziecie w tagu #pasty kanapkowe (ze swojej strony polecam pastę z wędzonej makreli i twarogu). Dla mięsożerców polecam moje przepisy na domowe wędliny, wszystkie oznaczone tagiem #domowe wędliny z szczególnym poleceniem klasycznej ale domowej szynki konserwowej z indyka. Gdyby nadal pomysłów było za mało sprawdźcie tag #dodatki na chleb, gdzie na pewno kryją się jeszcze inne smakołyki.
A jeżeli zależy Wam naprawdę na czym extra, wykorzystajcie chrupiące bułeczki do przygotowania domowych hamburgerów!
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Pewnie nie raz słyszałeś że od słodyczy, fast food-ów czy gotowego sklepowego jedzenia się tyje. Też to słyszałem dlatego postanowiłem…
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Arboretum w Kórniku to najstarszy ogród dendrologiczny w kraju, mogący pochwalić się również najbogatszą kolekcją roślin drzewiastych w tej części…
Niewielkie miasto nad Wartą, położone w zachodniej Wielkopolsce skrywa w sobie niezwykła historię, ciekawe zabytki i efektowne murale, którą zachwycą…