Pyszny i szybki dżem truskawkowy

szybki dżem truskawkowy
  • Marcin
  • 17 października 2021

Sezon na truskawki jest krótki i intensywny, dlatego nie ma czasu na czasochłonne przepisy. Właśnie dlatego bardzo cenię sobie w takich okresach, przepisy które oprócz tego że nie wymagają wiele czasu, dają niesamowicie smakowite efekty. Taki właśnie jest przepis na pyszny i szybki dżem truskawkowy, dzięki któremu małym nakładem sił i czasu, przygotujecie przepyszną truskawkową konfiturę na zimę!

SKŁADNIKI


  • 2 kg truskawek, najlepiej polnych,
  • 700 g cukru,
  • 80 g gotowej substancji żelującej do dżemów niskosłodzonych 3:1,
  • 2 szczypty kwasku cytrynowego,
  • 4 maliny (mogą być mrożone)

(ilość produktów dla przygotowania około 11-12 słoiczków o pojemności 210 ml)

szybki dżem truskawkowy
szybki dżem truskawkowy
szybki dżem truskawkowy
szybki dżem truskawkowy
szybki dżem truskawkowy

WYKONANIE


Pyszny i szybki dżem truskawkowy

  1. Truskawki przebierzcie, odrzućcie popsute, usuńcie szypułki i na koniec opłuczcie pod bieżącą wodą na sitku.
  2. Następnie umyte truskawki pokrójcie bez większej staranności na mniejsze kawałki i wrzucajcie je do przygotowanego garnka.
  3. Gdy w garnku będą już wszystkie truskawki dodajcie substancje żelującą i wymieszajcie zawartość garnka.
  4. Garnek z truskawkami postawcie na średnim gazie i doprowadźcie do zagotowania całości, pamiętając by mieszać całość co około minutę.
  5. Gdy truskawki będą już ciepłe, dodajcie kwasek cytrynowy oraz maliny i dalej rozgniećcie całość za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  6. Rozgnieciony dżem zagotujcie, następnie dodajcie cukier, dokłądnie zamieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu przez 3 minuty.
  7. Następnie garnek z dżemem zestawcie z ognia i mieszajcie dalej przez około 1 minutę.
  8. Po tym czasie przelewajcie gorący dżem do wyparzonych wcześniej słoików i na gorąco je zakręcajcie. Pamiętajcie by używać rękawic kuchennych.
  9. Zakręcone słoiki z dżemem odstawcie na ściereczkę i ustawiajcie je do góry dnem na 5 minut a po tym czasie postawcie je ponownie dnem do dołu i zostawcie do wystygnięcia.
  10. Jeszcze lekko ciepły, szybki dżem truskawkowy jest już gotowy do jedzenia!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duży garnek,
  • sitko do płukania owoców,
  • tłuczek do ziemniaków,
  • chochla kuchenna,
  • rękawice kuchenne,
  • ok. 11-12 słoiczków o pojemności 230 ml z nakrętkami,
  • bawełniana ściereczka kuchenna,

CENNE RADY

Dodatek malin ma dwie zalety: dodaje nieco kwasowości, dzięki czemu dżem nie traci aż tak bardzo koloru a po drugie, maliny dodane w tak małej ilości, podbijają smak truskawek.

SPOSÓB PODANIA

Szybki dżem truskawkowy, który przygotujecie według powyższego przepisu to świetny dodatek do chleba lub słodkiego pieczywa (polecam wypróbować Wam mojego przepisu na chałkę drożdżową), naleśników czy placuszków np. przygotowanych według mojego przepisu: Banalne placuszki z serka homogenizowanego.

Domowy dżem truskawkowy to również świetny dodatek do śniadań dla najmłodszych, które znajdziecie we wpisie: Moje pomysły na śniadanie dla rocznego dziecka!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!