Niepowtarzalne pomysły na owsianki z dodatkami
Poznaj pomysły na owsianki i odkryj dzięki nim zdrowe i pożywne śniadania oraz desery, które nie wymagają ani dużo czasu,…
Każdy z nas na pewno jadł chałkę! Słodka, pszenna bułka w formie warkocza nie powinna być dla nikogo nowością. Ale nowością w waszych domach może być własnoręcznie przygotowana chałka, którą jeszcze ciepłą możecie zjeść z samym masłem lub ulubionym dżemem na śniadanie. Taka domowa chałka ma zdecydowaną przewagę nad kupną ponieważ wiem co ma w swoim składzie, na pewno nie jest odpiekana a masło jest prawdziwym masłem! Dodatkowo możemy użyć produktów bez laktozy, ponieważ podstawą do jej przygotowania poza masłem jest również mleko.
Przepis na nią dostałem od swojej siostry, która zaraziła chałkami wszystkich domowników. Tak przygotowana chałka idealnie sprawdzi się jako pieczywo śniadaniowe, przekąska dla najmłodszych czy słodki deser. Niezależnie od pory dnia, będzie smakować doskonale. Jeżeli chodzi o jej przygotowanie potrzeba trochę czasu, ale spowodowane jest to głównie wyrastaniem ciasta. Spróbujcie sami!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 2 chałek (długich na ok. 30 cm))
Chałka drożdżowa z kruszonką
Chałki niestety mają jedną wadę – szybko twardnieją i schną. Na drugi dzień, chałka nie jest już taka sprężysta i wilgotna dlatego nie warto piec na raz więcej niż dwie sztuki. By “przedłużyć” świeżość można po wystygnięciu włożyć je do foliowych woreczków, niewiele to pomaga ale zawsze coś daje:)
Chałka smakuje oczywiście najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepła, choć całkowicie wystygnięta jest również smaczna. Doskonałym dodatkiem będzie masło oraz ulubiony dżem, powidła śliwkowe lub konfitura.
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Poznaj pomysły na owsianki i odkryj dzięki nim zdrowe i pożywne śniadania oraz desery, które nie wymagają ani dużo czasu,…
Pewnie nie raz słyszałeś że od słodyczy, fast food-ów czy gotowego sklepowego jedzenia się tyje. Też to słyszałem dlatego postanowiłem…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Tak się złożyło, że miejscem gdzie spędziłem tegoroczne wakacje były Rowy. Zapowiadało się niepozornie, ale suma summarum było świetnie. Moje…
Skansen Filmowe Soplicowo to jedyny w kraju skansen filmowy, w którym będziecie mogli zobaczyć oryginalną filmową scenografię, stworzoną specjalnie dla…