Każdy z nas na pewno jadł chałkę! Słodka, pszenna bułka w formie warkocza nie powinna być dla nikogo nowością. Ale nowością w waszych domach może być własnoręcznie przygotowana chałka, którą jeszcze ciepłą możecie zjeść z samym masłem lub ulubionym dżemem na śniadanie. Taka domowa chałka ma zdecydowaną przewagę nad kupną ponieważ wiem co ma w swoim składzie, na pewno nie jest odpiekana a masło jest prawdziwym masłem! Dodatkowo możemy użyć produktów bez laktozy, ponieważ podstawą do jej przygotowania poza masłem jest również mleko.
Przepis na nią dostałem od swojej siostry, która zaraziła chałkami wszystkich domowników. Tak przygotowana chałka idealnie sprawdzi się jako pieczywo śniadaniowe, przekąska dla najmłodszych czy słodki deser. Niezależnie od pory dnia, będzie smakować doskonale. Jeżeli chodzi o jej przygotowanie potrzeba trochę czasu, ale spowodowane jest to głównie wyrastaniem ciasta. Spróbujcie sami!
kategoria przepisu: słodkości
tagi: jak u mamy, śniadanie
czas przygotowania: średni (do 4 godzin)
trudność: łatwe
Chałka drożdżowa z kruszonką
Chałka smakuje oczywiście najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepła, choć całkowicie wystygnięta jest również smaczna. Doskonałym dodatkiem będzie masło oraz ulubiony dżem, powidła śliwkowe lub konfitura.
Chałki niestety mają jedną wadę – szybko twardnieją i schną. Na drugi dzień, chałka nie jest już taka sprężysta i wilgotna dlatego nie warto piec na raz więcej niż dwie sztuki. By „przedłużyć” świeżość można po wystygnięciu włożyć je do foliowych woreczków, niewiele to pomaga ale zawsze coś daje:)
znajdź podobne przepisy
kategoria przepisu: słodkości
oznaczone jako: jak u mamy, śniadanie
użyte składniki: drożdze, mąka pszenna, masło, mleko
Chałka drożdżowa z kruszonką
zobacz również!
sprawdź podobne przepisy
najświeższe przepisy
Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!
Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.
Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)
Odkryj życie pełne pasji! To co robimy?
Zostań Patronem bloga!
Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!
POWIADOMIENIA EMAIL!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Najnowsze na blogu
polecam!
kategoria: szybko i łatwo
sprawdź również!
kategoria: jak u mamy
więcej przepisów!
tag: slow fast food
POWIADOMIENIA EMAIL!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Wszystkie wpisy w jednym miejscu!
Lubię ciasteczka! Ten blog też je lubi i dlatego wykorzystuje je (pliki cookies) by działać jeszcze lepiej! Dowiedz się więcej na ich temat – przeczytaj Regulamin i politykę prywatności.