Chałka drożdżowa z kruszonką

przepis na chałka drożdżowa z kruszonką
  • Marcin
  • 30 listopada 2020

Każdy z nas na pewno jadł chałkę! Słodka, pszenna bułka w formie warkocza nie powinna być dla nikogo nowością. Ale nowością w waszych domach może być własnoręcznie przygotowana chałka, którą jeszcze ciepłą możecie zjeść z samym masłem lub ulubionym dżemem na śniadanie. Taka domowa chałka ma zdecydowaną przewagę nad kupną ponieważ wiem co ma w swoim składzie, na pewno nie jest odpiekana a masło jest prawdziwym masłem! Dodatkowo możemy użyć produktów bez laktozy, ponieważ podstawą do jej przygotowania poza masłem jest również mleko.

Przepis na nią dostałem od swojej siostry, która zaraziła chałkami wszystkich domowników. Tak przygotowana chałka idealnie sprawdzi się jako pieczywo śniadaniowe, przekąska dla najmłodszych czy słodki deser. Niezależnie od pory dnia, będzie smakować doskonale. Jeżeli chodzi o jej przygotowanie potrzeba trochę czasu, ale spowodowane jest to głównie wyrastaniem ciasta. Spróbujcie sami!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 550 g mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
    • kruszonka:
      • 20 g masła,
      • 20 g mąki pszennej,
      • 45 g cukru,

(ilość produktów dla przygotowania 2 chałek (długich na ok. 30 cm))

chałka
chałka
chałka
chałka
chałka
chałka

WYKONANIE


Chałka drożdżowa z kruszonką

  1. Mąkę przesiej do dużej miski a następnie dodaj sól.
  2. Do garnka dodaj pozostałe składniki: mleko, cukier, rozdrobnione drożdże oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj, by masło oraz pozostałe składniki się rozpuściły w mleku. Uważaj jednak by mleko nie zrobiło się zbyt ciepłe, bo wtedy przegrzeją się drożdże. Maksymalna temperatura mleka powinna być na tyle niska, by garnek spokojnie dotknąć dłonią.
  3. Gdy wszystkie składniki w garnku się rozpuszczą, wlej całość do przesianej mąki.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw wymieszaj łyżką a następnie wyrabiaj dłonią przez około 5 minut. Po tym czasie, ciasto powinno być już jednolitą masą.
  5. Gotowe ciasto odstaw do popruszonej mąką miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 minimum godzinę.
  6. Po tym czasie, wyrzuć ciasto z miski na stolnicę. Odgazuj ciasto, ugniatając je dłońmi a następnie wyrabiaj przez około 1 minutę.
  7. Ciasto podziel na 6 równych części, trzy z nich odstaw na bok a pozostałe uformuj dłońmi w wałki grubości na 3 centymetry i długie na około 30-40 cm.
  8. Uformuj z wałków warkocz, złącz wszystkie wałki na jednym z ich końców i formuj warkocz, umieszczając raz prawy wałek w środku a następnie lewy.
  9. Gotowe i uformowane chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  10. Po tym czasie w niewielkiej miseczce rozkłóć jajko a następnie za pomocą pędzelka cukierniczego posmaruj chałki po wierzchu.
  11. W osobnej misce połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę, wyrabiając je dłonią. Gdy kruszonka będzie już jednolita a cały cukier połączy się z pozostałymi składnikami, posyp nią posmarowane jajkiem chałki.
  12. Tak przygotowane chałki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg bez dodatkowego grzania) piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
  13. Upieczone chałki wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą miskę,
  • mały garnek, najwygodniejszy będzie rondelek,
  • stolnicę lub kawałek czystego blatu kuchennego,
  • małą miseczkę do jajka,
  • pędzelek cukierniczy,
  • średnią miskę do przygotowania kruszonki

CENNE RADY

Chałki niestety mają jedną wadę – szybko twardnieją i schną. Na drugi dzień, chałka nie jest już taka sprężysta i wilgotna dlatego nie warto piec na raz więcej niż dwie sztuki. By “przedłużyć” świeżość można po wystygnięciu włożyć je do foliowych woreczków, niewiele to pomaga ale zawsze coś daje:)

SPOSÓB PODANIA

Chałka smakuje oczywiście najlepiej gdy jest jeszcze lekko ciepła, choć całkowicie wystygnięta jest również smaczna. Doskonałym dodatkiem będzie masło oraz ulubiony dżem, powidła śliwkowe lub konfitura.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!