Domowa szynka drobiowa z szynkowaru

szynka drobiowa jedzenie na wyjazd Przekąski na imprezę na zimno
  • Marcin
  • 25 marca 2021

Domowa szynka drobiowa to prawdziwe arcydzieło! Jeżeli do tej pory nie próbowaliście wędlin przygotowanych w domowym zaciszu, będziecie podwójne zaskoczeni tym jaka jest ona pyszna! Jej największą zaletą jest prosty skład, doskonały smak i wbrew pozorom, bardzo łatwe przygotowanie. Oczywiście potrzebny jest szynkowar, który moim zdaniem naprawdę warto kupić i jak najczęściej wykorzystywać! Zatem do dzieła, z tym przepisem już pierwszy własny wyrób na pewno się uda!

SKŁADNIKI


  • 700 g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 11 soli peklowej (16 g / 1 kg),
  • 1 łyżeczka świeżego koperku (sparzonego),
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

(ilość produktów dla przygotowania 600 gramów szynki)

szynka drobiowa
szynka drobiowa
szynka drobiowa
szynka drobiowa

WYKONANIE


Domowa szynka drobiowa z szynkowaru

  1. Filety z piersi kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pozbaw niedoskonałości.
  2. Następnie pokrój mięso w grubą kostkę, minimum 3 x 3 centymetry.
  3. Każdy z kawałków mięsa nakłuj widelcem, by lepiej się zamarynowało.
  4. Przygotowane mięso wrzuć do miski, do której następnie dodaj pozostałe składniki: miód, żelatynę, pieprz ziołowy, sól peklową, czosnek granulowany oraz sparzony wrzątkiem pokrojony koperek.
  5. Mięso z dodatkami wyrabiaj dłonią przez około 3 minuty, rozgniatając podczas ugniatania kilka kawałków mięsa. Pod koniec wyrabiania masa powinna być kleista i dobrze wymieszana.
  6. Gotową masę przełóż do woreczka, pasującego do twojego szynkowaru. Podczas napełniania woreczka, staraj się tak układać i ugniatać mięso by nie powstawały pęcherze powietrza.
  7. Gdy całą masa będzie w woreczku, przełóż go do szynkowaru i zawiąż. Dociśnij dekielkiem szynkowaru i tak zamknięty szynkowar wstaw do lodówki na 24 godziny.
  8. Po upływie doby należy sparzyć domową szynkę drobiową, dlatego w odpowiednio dużym garnku podgrzej wodę do temperatury 85 stopni. Gdy będzie już miała odpowiednią temperaturę włóż do niej szynkowar z mięsem.
  9. Szynkę należy parzyć przez 75 minut, pilnując by temperatura cały czas było w okolicach 85 stopni.
  10. Po sparzeniu szynkowar ostudzić w zimnej wodzie przez 10 minut a anstępnie wstawić do lodówki na minimum 12 godziny.
  11. Po tym czasie otwieramy szynkowar i wyciągamy szynkę, która po wyciągnięciu z torebki foliowej jest gotowa do jedzenia!

MIEJ POD RĘKĄ

  • szynkowar (ja mam o pojemności do 700 g mięsa),
  • odpowiednio duży garnek, w którym bez problemu cały szynkowar znajdzie się pod wodą,
  • termometr gastronomiczny z uchwytem,
  • 1 woreczek foliowy do szynkowaru,
  • miskę,

CENNE RADY

Szynka drobiowa przygotowana w szynkowarze według powyższego przepisu, pozostanie świeża znacznie dłużej niż wędliny kupowane w sklepie. Nasza bez problemu przetrzymała w lodówce 6 dni… bo po prostu się wtedy skończyła:) Będzie idealnie, jak włożysz ją do szczelnego pojemnika.

SPOSÓB PODANIA

Jak szynka to oczywiście naturalnie przychodzi na myśl kawałek dobrego, świeżego domowego chleba! Z mojej strony polecam Wam chleb pszenny z żurawiną, który przygotujecie bez problemu, ponieważ przepis na niego znajdziecie na moim blogu: Chleb pszenny z żurawiną. Musicie mi uwierzyć, że to doskonałe połączenie!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!