Dorsz w cieście piwnym

Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście
  • Marcin
  • 1 grudnia 2022

Jestem wielkim piwoszem, ale z racji że gotuję dla całej rodziny, w tym kilkuletniego synka, rzadko mogę pozwolić sobie na dodanie alkoholu do jedzenia. W pewnym momencie nadarzyła się okazja by zaszaleć i tak właśnie na moim stole zagościł dorsz w cieście piwnym! Nigdy nie ukrywałem, że jestem wielkim fanem złocistego trunku i podczas swoich podróży po Polsce, staram się próbować regionalnych polskich piw, które potem opisuje dla Was we wpisie: Na piwnym szlaku. Odkryjcie polskie piwa regionalne!. Ale piwo jest nie tylko doskonałym trunkiem ale również świetnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu przepisach.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 400 g dorsza atlantyckiego (najlepiej filetu),
  • ciasto piwne:
    • 140 g mąki pszennej,
    • 200 ml jasnego piwa o wyrazistym w smaku (np. pilsner, IPA),
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g mąki pszennej do obtoczenia ryby,
  • sól, pieprz,
  • ok. 300 ml oleju rzepakowego do smażenia,

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji dorsza w cieście piwnym)

Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście
ryba dorsz atlantycki sól pieprz
Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście ciasto piwne
dorsz w mące
ryba w mące i cieście piwnym
Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście smażenie na głębokim oleju
Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście smażenie na głębokim oleju
Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście
Dorsz w cieście piwnym ryba w cieście

WYKONANIE


Dorsz w cieście piwnym

  1. Rybę oczyśćcie, usuńcie ości a następnie opłuczcie pod zimną wodą i osuszcie używając ręcznika papierowego.
  2. Filet z dorsza podzielcie na 6 porcji.
  3. Rybę doprawcie dużą ilością soli oraz świeżo mielonym pieprzem i odstawcie na bok.
  4. Przygotujcie ciasto piwne. Do miski przesiejcie 140 g mąki pszennej oraz dodajcie proszek do pieczenia. Wymieszajcie suche składniki a następnie dodawajcie porcjami piwo, jednocześnie mieszając ciasto kuchenną trzepaczką. Aby ciasto zbytnio nie odgazowało, mieszajcie delikatnie, tylko do połączenia składników dzięki czemu pozostanie puszyste.
  5. Na osobny talerz wsypcie mąkę i obtoczcie w niej kawałki dorsza.
  6. Obtoczone w mące kawałki ryby zanurzajcie w przygotowanym cieście i dalej wkładajcie do rozgrzanego oleju.
  7. Dorsza w cieście piwnym smażcie na głębokim oleju, uważając bu jego temperatura nie była zbyt wysoka. U mnie ryba idealnie się smażyła na ok. 1/3 mocy palnika.
  8. Rybę smażcie aż do uzyskania pięknego złocistego koloru.
  9. Usmażone kawałki dorsza wyciągajcie z oleju na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
  10. Po kilkudziesięciu sekundach dorsz w cieście piwnym jest gotowy do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • ręczniki papierowe,
  • średniej wielkości miska,
  • trzepaczka kuchenna,
  • przesiewacz do mąki lub sitko kuchenne,
  • głęboki talerz,
  • garnek,
  • płytki talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym

CENNE RADY

Rybę musicie wkładać na dobrze rozgrzany olej. Jak sprawdzić czy olej jest już odpowiednio gorący? Weźcie np. nóż kuchenny, zanurzcie jego końcówkę w cieście piwnym i następnie włóżcie do gorącego oleju. Olej jest wystarczająco gorący i gotowy do smażenia, jeżeli po włożeniu noża z ciastem od razu zacznie się intensywnie gotować i bulgotać.

SPOSÓB PODANIA

Przygotowany przeze mnie dorsz w cieście piwnym wylądował na talerzu w towarzystwie frytek (najlepsze będą przygotowane samodzielnie w domu, np. zgodnie z przepisem: Tradycyjne frytki do zrobienia w domu), odrobiny majonezu i kawałków cytryny. Coś na wzór brytyjskich fish & chips. Oczywiście to tylko jedna z propozycji, bo dorsz w cieście piwnym będzie smakował równie dobrze np. z surówką z kapusty, ogórkami po kaszubsku czy zaskakującymi smakiem piklami z curry! Po więcej pomysł na dodatki do obiadu, nie tylko rybnego zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!