Miesiąc bez rozpusty. Podsumowanie i efekty wyrzeczeń
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Jestem wielkim piwoszem, ale z racji że gotuję dla całej rodziny, w tym kilkuletniego synka, rzadko mogę pozwolić sobie na dodanie alkoholu do jedzenia. W pewnym momencie nadarzyła się okazja by zaszaleć i tak właśnie na moim stole zagościł dorsz w cieście piwnym! Nigdy nie ukrywałem, że jestem wielkim fanem złocistego trunku i podczas swoich podróży po Polsce, staram się próbować regionalnych polskich piw, które potem opisuje dla Was we wpisie: Na piwnym szlaku. Odkryjcie polskie piwa regionalne!. Ale piwo jest nie tylko doskonałym trunkiem ale również świetnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu przepisach.
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji dorsza w cieście piwnym)
Dorsz w cieście piwnym
Rybę musicie wkładać na dobrze rozgrzany olej. Jak sprawdzić czy olej jest już odpowiednio gorący? Weźcie np. nóż kuchenny, zanurzcie jego końcówkę w cieście piwnym i następnie włóżcie do gorącego oleju. Olej jest wystarczająco gorący i gotowy do smażenia, jeżeli po włożeniu noża z ciastem od razu zacznie się intensywnie gotować i bulgotać.
Przygotowany przeze mnie dorsz w cieście piwnym wylądował na talerzu w towarzystwie frytek (najlepsze będą przygotowane samodzielnie w domu, np. zgodnie z przepisem: Tradycyjne frytki do zrobienia w domu), odrobiny majonezu i kawałków cytryny. Coś na wzór brytyjskich fish & chips. Oczywiście to tylko jedna z propozycji, bo dorsz w cieście piwnym będzie smakował równie dobrze np. z surówką z kapusty, ogórkami po kaszubsku czy zaskakującymi smakiem piklami z curry! Po więcej pomysł na dodatki do obiadu, nie tylko rybnego zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Ogród Botaniczny w Poznaniu to miejsce niezwykle urzekające, różnorodne i stale się zmieniające! Dzięki temu stale zachwyca swoim bogactwem i…
Poznajcie wyjątkowo piękne uzdrowisko Kudowa-Zdrój, które swoje najciekawsze miejsca skrywa wśród palm! Poznajcie je z mojego wpisu w którym przybliżam…