Surówka z kapusty z majonezem

Surówka z kapusty z majonezem
  • Marcin
  • 25 października 2020

Chrupiąca i aromatyczna, świeża kapusta jest idealna by zostać idealnym uzupełnieniem twojego obiadu. Jednym z najlepszych pomysłów na jej przygotowanie jest surówka z kapusty z majonezem! Najlepiej smakuje, gdy sezon na kapustę trwa w najlepsze. Wtedy najłatwiej kupić doskonałą główkę kapusty, która aż pachnie świeżością, jest soczysta i pełna smaku. Wypróbuj ten przepis, a będziesz do niego wracać wiele razy!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • pół główki białej kapusty,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średnia cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

Surówka z kapusty z majonezem
Surówka z kapusty z majonezem
Surówka z kapusty z majonezem
Surówka z kapusty z majonezem
Surówka z kapusty z majonezem

WYKONANIE


Surówka z kapusty z majonezem

  • Kapustę posiekaj w wąskie paski. Wrzuć ją do przygotowanej miski.
  • Następnie obierz marchewkę oraz cebulę. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do kapusty.
  • Cebulę pokrój w cienkie półplasterki i również dodaj do kapusty i startej marchewki.
  • Do warzyw dodaj pół łyżeczki soli i następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 10 minut.
  • Po tym czasie dodaj do warzyw olej rzepakowy oraz majonez. Dodatkowo pokrój drobno natkę pietruszki i również wrzuć są do miski. Na końcu dodaj, najlepiej świeżo mielony, pieprz.
  • Całość dokładnie wymieszaj i gotowe! Surówka z kapusty z majonezem może wędrować na stół.

MIEJ POD RĘKĄ

  • średnią miskę,
  • tarkę do warzyw,

CENNE RADY

Jeżeli chcesz przygotować surówkę na więcej niż jeden obiad, po zasypaniu solą kapusty, marchewki i cebuli nie dodawaj pozostałych składników, tylko podziel warzywa na tyle części ile potrzebujesz i wykorzystaj danego dnia tylko jedną z nich. Pozostałą część przechowuj w lodówce. Olej, majonez, pieprz i natkę, dodawaj na krótko przed podaniem.

Niestety im dłużej przechowujesz posoloną kapustę, marchewkę i cebulę w lodówce, tym warzywa stają się bardziej miękkie. Dlatego jeżeli tylko masz możliwości, przygotuj surówkę za każdym razem od początku a cenną radę, potraktuj jako opcję awaryjną.

SPOSÓB PODANIA

Surówka z kapusty z majonezem doskonale pasuje do mięsnych dań obiadowych. Mogą to być ulubione kotlety, podane z duszonymi ziemniakami. Doskonale surówka sprawdzi się również jako dodatek do duszonego mięsa z sosem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!