Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Chrupiąca i aromatyczna, świeża kapusta jest idealna by zostać idealnym uzupełnieniem twojego obiadu. Jednym z najlepszych pomysłów na jej przygotowanie jest surówka z kapusty z majonezem! Najlepiej smakuje, gdy sezon na kapustę trwa w najlepsze. Wtedy najłatwiej kupić doskonałą główkę kapusty, która aż pachnie świeżością, jest soczysta i pełna smaku. Wypróbuj ten przepis, a będziesz do niego wracać wiele razy!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
Surówka z kapusty z majonezem
Jeżeli chcesz przygotować surówkę na więcej niż jeden obiad, po zasypaniu solą kapusty, marchewki i cebuli nie dodawaj pozostałych składników, tylko podziel warzywa na tyle części ile potrzebujesz i wykorzystaj danego dnia tylko jedną z nich. Pozostałą część przechowuj w lodówce. Olej, majonez, pieprz i natkę, dodawaj na krótko przed podaniem.
Niestety im dłużej przechowujesz posoloną kapustę, marchewkę i cebulę w lodówce, tym warzywa stają się bardziej miękkie. Dlatego jeżeli tylko masz możliwości, przygotuj surówkę za każdym razem od początku a cenną radę, potraktuj jako opcję awaryjną.
Surówka z kapusty z majonezem doskonale pasuje do mięsnych dań obiadowych. Mogą to być ulubione kotlety, podane z duszonymi ziemniakami. Doskonale surówka sprawdzi się również jako dodatek do duszonego mięsa z sosem.
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Muzeum Papiernictwa w Dusznikach-Zdroju to jedna z dolnośląskich perełek i jednocześnie jedna z pozycji obowiązkowych do odwiedzenia, podczas poznawania ziemi…
Punkt widokowy na Kruczych Skałach w Szklarskiej Porębie to miejsce, które wielu gości tego miasta widziało, niewielu jednak na niego…