Surówka z kapusty z majonezem

Chrupiąca i aromatyczna, świeża kapusta jest idealna by zostać idealnym uzupełnieniem twojego obiadu. Jednym z najlepszych pomysłów na jej przygotowanie jest surówka z kapusty z majonezem! Najlepiej smakuje, gdy sezon na kapustę trwa w najlepsze. Wtedy najłatwiej kupić doskonałą główkę kapusty, która aż pachnie świeżością, jest soczysta i pełna smaku. Wypróbuj ten przepis, a będziesz do niego wracać wiele razy!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Surówka z kapusty z majonezem

składniki

  • pół główki białej kapusty,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średnia cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

wykonanie

  • Kapustę posiekaj w wąskie paski. Wrzuć ją do przygotowanej miski.
  • Następnie obierz marchewkę oraz cebulę. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do kapusty.
  • Cebulę pokrój w cienkie półplasterki i również dodaj do kapusty i startej marchewki.
  • Do warzyw dodaj pół łyżeczki soli i następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 10 minut.
  • Po tym czasie dodaj do warzyw olej rzepakowy oraz majonez. Dodatkowo pokrój drobno natkę pietruszki i również wrzuć są do miski. Na końcu dodaj, najlepiej świeżo mielony, pieprz.
  • Całość dokładnie wymieszaj i gotowe! Surówka z kapusty z majonezem może wędrować na stół.

Surówka z kapusty z majonezem

sposób podania

Surówka z kapusty z majonezem doskonale pasuje do mięsnych dań obiadowych. Mogą to być ulubione kotlety, podane z duszonymi ziemniakami. Doskonale surówka sprawdzi się również jako dodatek do duszonego mięsa z sosem.

cenne rady

Jeżeli chcesz przygotować surówkę na więcej niż jeden obiad, po zasypaniu solą kapusty, marchewki i cebuli nie dodawaj pozostałych składników, tylko podziel warzywa na tyle części ile potrzebujesz i wykorzystaj danego dnia tylko jedną z nich. Pozostałą część przechowuj w lodówce. Olej, majonez, pieprz i natkę, dodawaj na krótko przed podaniem.

Niestety im dłużej przechowujesz posoloną kapustę, marchewkę i cebulę w lodówce, tym warzywa stają się bardziej miękkie. Dlatego jeżeli tylko masz możliwości, przygotuj surówkę za każdym razem od początku a cenną radę, potraktuj jako opcję awaryjną.

przyda się podczas gotowania

  • średnią miskę,
  • tarkę do warzyw,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

oznaczone jako: ,

Surówka z kapusty z majonezem

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x