Naleśniki z serem – obiad czy deser?

Naleśniki z serem – obiad czy deser?
  • Marcin
  • 29 czerwca 2020

Są dobre zarówno jako danie na obiad jak i pomysł na deser. Naleśniki z serem, bo nich mowa to nic trudnego. Zrobić może je niemal każdy, kto rozróżnia garnek od patelni. Kilka składników, prosty przepis i efekt końcowy to największe atuty tego dania. Na pewno zrobisz nim wrażenie na swoich gościach lub domownikach!

SKŁADNIKI


  • 8 naleśników, które wykonaj według mojego przepisu – Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi,
  • 400 g drobno mielonego twarogu,
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie),
  • 3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka oleju do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

naleśniki z serem
naleśniki z serem
naleśniki z serem
naleśniki z serem
naleśniki z serem

WYKONANIE


Naleśniki z serem – obiad czy deser?

  1. Przygotuj naleśniki według przepisu – Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi.
  2. Do przygotowanej miski włóż śmietanę (jogurt). Następnie dodaj ser, krusząc go w dłoniach na mniejsze porcje oraz cukier wanilinowy. Całość wymieszaj, staraj się uzyskać gładką masę.
  3. Do wstępnie wyrobionego farszu na naleśniki z serem, dodawaj kolejno, łyżka po łyżce cukier puder. Po każdej łyżce mieszaj masę i sprawdzaj jej słodkość. Dodaj tyle cukru pudru ile uważasz, u mnie były to 3 łyżki.
  4. Gdy masa na farsz będzie już przygotowana, wysmaruj olejem patelnię. Użyj do tego ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar oleju i rozgrzej patelnię.
  5. Na osobnym talerzu, rozłóż naleśnika. Dodaj porcję farszu i rozprowadź ją po całej powierzchni. W dalszej kolejności złóż naleśnik w kopertę (na pół i jeszcze raz na pół). Otrzymasz naleśnika z farszem serowym w kształcie ćwierć koła. Przygotuj tak wszystkie naleśniki.
  6. Układaj naleśniki na rozgrzanej patelni, tak by zająć całą jej powierzchnię. Użyj do tego czterech naleśników. Smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie naleśniki powinny zrobić się rumiane, wtedy należy odwrócić je na drugą stronę.
  7. Naleśniki z serem zarumień tak samo z drugiej strony. Gdy będą już rumiane, ściągnij je na talerz. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę,
  • dużą patelnię,
  • płaski talerz,
  • ręcznik papierowy

CENNE RADY

Gotowego farszu serowego nie musisz zużywać w jeden dzień. Możesz przechować go w lodówce, by na drugi dzień zrobić na świeżo naleśniki z serem.

SPOSÓB PODANIA

Naleśniki z serem są samodzielnym daniem, nic więcej do nich nie potrzebujesz. Są wystarczająco syte, by zaspokoić największego głodomora.

By wyglądały one jeszcze lepiej przy podaniu na stół, posyp je cukrem pudrem do dekoracji. Możesz również udekorować talerz listkami mięty.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!