Miesiąc bez rozpusty. Podsumowanie i efekty wyrzeczeń
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Spaghetti Piccolo to przepis, który udało mi się stworzyć i jednocześnie odtworzyć do maksimum smak spaghetti bolońskiego, które można kupić z znanym w Poznaniu barze “Spaghetti Bar Piccolo“. Miejsce to jest kultowe głównie wśród studentów, ale wpadają tam również inni mieszkańcy miasta. Trzeba oddać, że spaghetti z Piccolo jest bardzo charakterystyczne, lekko słodkie, odrobinę kremowe i po prostu smaczne! A do tego niedrogie, co na pewno przekłada się na ilość odwiedzających.
Ja swój przepis próbowałem odtworzyć przez dłuższy czas i po kilku próbach udało się! Oczywiście nie jest idealnie jak w spaghetterii ale myślę, że wielu z Was miałby problem odróżnić oryginał i moją “podróbkę”:) Oczywiście spaghetti bolońskie w Piccolo nie jest moim ulubionym bolońskim (przepis na moje spaghetti bolognese), jednak ląduje na zupełnie innej półce, gdzie jest liderem:)
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
Spaghetti jak w Piccolo! Mój przepis
Mój przepis na spaghetti Piccolo stworzyłem od podstaw sam, nie miałem żadnych “wejść” do kuchni tej spaghetterii:) Uważam jednak, że to jet to! Zresztą przekonajcie się sami, choć oczywiście by móc porównać najpierw odwiedźcie Poznań (pomocne mogą być moje wpisy z Poznania oraz opisy miejsc w mieście) i jeden z barów Piccolo!
Spaghetti Piccolo i mój przepis, możecie wypróbować oczywiście bez kosztowania oryginału, jeżeli jednak wolicie bardziej tradycyjne bolońskie, sięgnijcie po mój przepis: Spaghetti bolognese – to lubię!
Dla prawdziwych fanów spaghetti w Piccolo, tylko dwie formy podania mają sens: plastikowy talerz lub aluminiowa foremka:) Oczywiście nie zabraniam, w domu jednak proponuję głęboki talerz do którego nałóż najpierw ugotowany makaron a na wierzch dodaj sos!
#TAGI
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Wodospad Szklarki to jedna z najpopularniejszych atrakcji turystycznych Szklarskiej Poręby! Poznajcie kolejny wpis a w nim wszystko, co powinien wiedzieć…
Pałac w Śmiełowie to jedna z pereł klasycystycznej architektury w Polsce, niezwykle malowniczo zlokalizowany w samym sercu pofałdowanej Szwajcarii Żerkowskiej….