Spaghetti jak w Piccolo! Mój przepis

Spaghetti jak w Piccolo! Mój przepis
  • Marcin
  • 16 maja 2021

Spaghetti Piccolo to przepis, który udało mi się stworzyć i jednocześnie odtworzyć do maksimum smak spaghetti bolońskiego, które można kupić z znanym w Poznaniu barze „Spaghetti Bar Piccolo„. Miejsce to jest kultowe głównie wśród studentów, ale wpadają tam również inni mieszkańcy miasta. Trzeba oddać, że spaghetti z Piccolo jest bardzo charakterystyczne, lekko słodkie, odrobinę kremowe i po prostu smaczne! A do tego niedrogie, co na pewno przekłada się na ilość odwiedzających.

Ja swój przepis próbowałem odtworzyć przez dłuższy czas i po kilku próbach udało się! Oczywiście nie jest idealnie jak w spaghetterii ale myślę, że wielu z Was miałby problem odróżnić oryginał i moją „podróbkę”:) Oczywiście spaghetti bolońskie w Piccolo nie jest moim ulubionym bolońskim (przepis na moje spaghetti bolognese), jednak ląduje na zupełnie innej półce, gdzie jest liderem:)

SKŁADNIKI


  • 800 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 litr przecieru pomidorowego,
  • 0,5 litra wody,
  • 2 duże cebule,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 6 łyżeczek cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżeczki koncentratu,
  • ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • kilka kropel przyprawy w płynie (popularnego Maggi),
  • zaprawka:
    • 1 łyżka mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    • 50 ml wody,
  • makaron spaghetti (ok. 100-120 g suchego makaronu na osobę)

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

spaghetti piccolo przepis
spaghetti piccolo przepis
spaghetti piccolo przepis
spaghetti piccolo przepis
spaghetti piccolo przepis

WYKONANIE


Spaghetti jak w Piccolo! Mój przepis

  1. Na patelnię wlej wodę oraz dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz ziarna pieprzu. Zagotuj.
  2. Do wrzącej wody dodaj mięso i posól je 1 łyżeczką soli.
  3. Mięso gotuj na mocnym ogniu przez około 5 minut, czyli do momentu aż mięso się całkowicie zetnie. Podczas gotowania za pomocą łyżki cedzakowej (tzw. szumówki) zbieraj szum z powierzchni wody.
  4. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój je w drobną kostkę, którą następnie dodaj do mięsa.
  5. Na patelnię dodaj kolejną 1 łyżeczkę soli i gotuj całość przez kolejne 3 minut na średnim ogniu.
  6. Po 3 minutach wlej na patelnie przecier pomidorowy oraz dodaj cukier, doprowadź całość do wrzenia i gotuj dalej bez przykrycia przez 15 minut na średnim ogniu.
  7. W czasie gdy sos się gotuje, obierz marchewki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Obierz z łupin również ząbki czosnku.
  8. Gdy sos już się ugotuje, dodaj startą marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz ziołowy. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj dalej przez 30 minut na małym ogniu.
  9. Po tym czasie dodaj 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i zamieszaj sos.
  10. Przygotuj zaprawkę z mąki pszennej, ziemniaczanej i wody i również dodaj ją do sosu, od razu całość mieszając.
  11. Dodaj przyprawy: pieprz mielony, paprykę słodką w proszku oraz kilka kropel przyprawy w płynie. Jeżeli to za mało, dopraw do smaku jak lubisz.
  12. Sos do spaghetti Piccolo gotowy!
  13. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża patelnię, najlepiej głęboka,
  • łyżka cedzakowa (tzw. szumówkę),
  • tarka do warzyw (małe oczka),
  • praska do czosnku,
  • małe naczynie do zaprawki,
  • garnek do makaronu,

CENNE RADY

Mój przepis na spaghetti Piccolo stworzyłem od podstaw sam, nie miałem żadnych „wejść” do kuchni tej spaghetterii:) Uważam jednak, że to jet to! Zresztą przekonajcie się sami, choć oczywiście by móc porównać najpierw odwiedźcie Poznań (pomocne mogą być moje wpisy z Poznania oraz opisy miejsc w mieście) i jeden z barów Piccolo!

Spaghetti Piccolo i mój przepis, możecie wypróbować oczywiście bez kosztowania oryginału, jeżeli jednak wolicie bardziej tradycyjne bolońskie, sięgnijcie po mój przepis: Spaghetti bolognese – to lubię!

SPOSÓB PODANIA

Dla prawdziwych fanów spaghetti w Piccolo, tylko dwie formy podania mają sens: plastikowy talerz lub aluminiowa foremka:) Oczywiście nie zabraniam, w domu jednak proponuję głęboki talerz do którego nałóż najpierw ugotowany makaron a na wierzch dodaj sos!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!