Pomysły na dodatki do obiadu!
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
W moim przepiśniku znajdziecie przepis na klasyczną szynkę wędzoną, dlatego dla odmiany i urozmaicenia przedstawiam Wam przepis na schab wędzony! Mimo, że jego przygotowanie wymaga trochę czasu i poświęcenia, efekt końcowy pobije na głowę nawet najlepszą wędlinę, którą kupimy w sklepie!
Właśnie dlatego poprosiłem o pomoc w przygotowaniu domowych wędzonych szynek mojego teścia, który od wielu wielu lat przygotowuje domowe szynki, kiełbaski i inne mięsne specjały a sam tą tajemną wiedzę zdobył od swego ojca, który był rzeźnikiem i masażem. Wszak jak się szkolić, to u fachowców!
Tak właśnie powstał przepyszny schab wędzony, który jest mniej wilgotny ale za to bardziej aromatyczny, niż wspomniana wcześniej szynka wędzona. Jest przede wszystkim zasługa samego mięsa, które jest bardziej zbite i zwarte. Jednak dzięki długiemu namaczaniu w solance i nastrzyknięciu kawałka schabu tą samą solanką, wędlina nie jest sucha lecz przyjemnie wilgotna i zbliżona do tego co możemy dostać w sklepie, kupując wędlinę z “wyższej” półki. Nic jednak nie przebije smaku przygotowanego w domu schabu wędzonego, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 1 schabu wędzonego o wadze około 1 kg)
Domowy schab wędzony
Wędzenie tylko jednej porcji mięsa do zadanie dla prawdziwych pasjonatów. Mając już przygotowaną wędzarnie, warto przygotować również inne specjały do wędzenia! Nie martw się, że nie “przejesz” tego co uwędzisz, ponieważ wędzone mięsa, smakują również wyśmienicie po zamrożeniu i odmrożeniu, gdy najdzie na nie ochota!
Dodatkowo na bazie wody z parzenia możesz przygotować doskonały żurek, biały barszcz, kapuśniak czy grochówkę! Te zupy lubią wędzonkę!
Przygotowany w domu schab wędzony to doskonała mięsna przekąska sama w sobie! Doskonale sprawdzi się jako okład na chleb, njalepiej własnej roboty (polecam Wam moje przepisy na domowe chleby np. chleb pszenny z żurawiną oraz chleb razowy pszenno-żytni. Ale wędzony schab będzie również doskonałą przekąską, podaną w towarzystwie np. ogórka małosolnego czy kiszonego. Aromat wędzonej domowej wędliny podbije smak każdego dania, dlatego nie żałuj i dodawaj, tam gdzie chcesz wykorzystać jego smak i aromat.
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Trzeci i ostatni przystanek podczas naszego jednodniowego, wrześniowego wypadu to Rogalin. Niewielka miejscowość około 20 kilometrów na południe od Poznania,…
To był piękny dzień! Wiedzieliśmy, że Nowe ZOO w Poznaniu to cudowne miejsce, ale to co zobaczyliśmy wprawiło nas w…