Miesiąc bez rozpusty. Podsumowanie i efekty wyrzeczeń
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
W Wielkopolsce zarówno kaczka jak i gęsina, to produkty które na trwałe wpisały się w regionalną kuchnię. Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu to kolejna moja propozycja obok pieczonych udek kaczki po wielkopolsku, perliczki po wielkopolsku czy smażonej piersi z kaczki z jabłkami, nawiązująca do regionalnych smaków właśnie z mojej rodzinnej Wielkopolski. Moja soczysta pierś z kaczki to połączenie intensywności majeranku, słodyczy miodu oraz wyrazistości cebuli i czosnku, co w połączeniu razem z delikatnym mięsem z kaczej piersi daje fantastyczny efekt! Wypróbujcie sami, przepis nie jest trudny a daje Wam słowo, że soczysta pierś z kaczki przygotowana właśnie w ten sposób, będzie jeszcze nie raz gościła na Waszych stołach!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 2 soczystych piersi z kaczki)
Soczysta pierś z kaczki w wielkopolskim stylu
Z racji, że w marynacie jest miód, piersi mogą się szybko przypalać na patelni. Dlatego aby mięso było odpowiednio ścięte zamiast smażyć, ryzykując przypalenie, jedynie obsmażamy je na patelni (zaczynając od zimnej patelni) i potem na chwilę wkładamy je do piekarnika, by tam sobie doszło.
Soczysta pierś z kaczki to doskonały pomysł na główne danie obiadowe. Ja podałem przygotowaną według powyższego przepisu pierś, pokrojoną w grube plastry w towarzystwie puree ziemniaczanego, ćwikły z kiszonych buraków i konfiturą z borówek. Do dekoracji odrobina kiełek rzodkiewki, gałązka koperku i świeżo mielony pieprz. Gwarantuje Wam, że zrobicie wrażenie tak podanym daniem na swoich gościach czy domownikach. Oczywiście możecie ją podać również z innymi dodatkami, na które zebrałem dla Was pomysły we wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!
Możecie tak przygotowaną soczystą pierś z kaczki wykorzystać również jako składnik sałatki, dodatek na kanapkę czy przekąskę. Wtedy również najlepiej pokroić ją w plastry a wcześniej schłodzić.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Pewnie nie raz słyszałeś że od słodyczy, fast food-ów czy gotowego sklepowego jedzenia się tyje. Też to słyszałem dlatego postanowiłem…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Kalisz jest niezwykły! Obecnie trochę zapomniany, leżący nieco na uboczu pomiędzy wielki miastami środkowej Polski Kalisz, to miasto które bez…
HistoryLand to nie jest zwykła wystawa klocków LEGO w Poznaniu. To ekspozycja stworzona ze szczegółowo przygotowanych makiet, zbudowanych z milionów…